Μπορώ να βάλω μπρος ένα ηλεκτρικό σπρώχνοντας;

Το σπρώξιμο είναι κλασικός τρόπος να πάρει μπρος ένα θερμικό αυτοκίνητο που έμεινε, όμως μπορεί να γίνει το ίδιο με ένα ηλεκτρικό;

  • -
  • -

Πολλές φορές έχουμε δει αυτοκίνητα να μένουν από μπαταρία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν μπρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τροφοδοσίας της μπαταρίας από ένα άλλο όχημα ή κάποιο jump starter, η μόνη λύση είναι το σπρώξιμο.

Παλαιότερα ήταν πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπουμε αυτοκίνητα να παίρνουν μπρος με αυτόν τον τρόπο, καθώς δεν υπήρχαν όλες αυτές οι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε ο οδηγός το ανακάλυπτε ξαφνικά. Για παράδειγμα η πτώση απόδοσης στις μπαταρίες γινόταν απότομα. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο οδηγός ξαφνικά να έχει στα χέρια του ένα αυτοκίνητο που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Η "νεκρή" μπαταρία δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που λυνόταν με σπρώξιμο

Εκτός από την άδεια μπαταρία, αρκετά συχνά η αιτία που δεν έπαιρνε μπρος ένα αυτοκίνητο ήταν κάποιο πρόβλημα στη μίζα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η κύλιση σε κατηφόρα ή το σπρώξιμο μπορούσαν και πάλι να δώσουν τη λύση.

zevgari-sproximo

Γιατί σήμερα είναι πιο σπάνιο να σπρώξουμε ένα αυτοκίνητο;

Σήμερα το σπρώξιμο ενός αυτοκινήτου είναι πολυ σπάνιο θέαμα, καθώς θα πρέπει ο οδηγός να αγνοήσει πάρα πολλά προειδοποιητικά σημάδια για να καταλήξει το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί ή να συμβεί κάποια πολύ σοβαρή βλάβη ξαφνικά. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά, δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να πούμε ότι εκτός από τη μεγάλη μπαταρία που αποθηκεύεται το ρεύμα για την κίνησή τους, έχουν και μία κλασική μπαταρία 12 η οποία τροφοδοτεί συστήματα όπως τα φώτα, οι υαλοκαθαριστήρες, το infotainment, και όλα τα άλλα συστήματα που τροφοδοτεί η 12βολτη και σε ένα θερμικό. Δεδομένου ότι είναι μία μπαταρία όπως εκείνες που ξέρουμε επί τόσα χρόνια, μπορεί και αυτή να αδειάσει, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μείνει. προκύπτει το παρακάτω ερώτημα...

Τι γίνεται στα ηλεκτρικά; Μπορούμε να τα σπρώξουμε αν μείνουν από μπαταρία 12 V;

Η διαφορά είναι ότι στα ηλεκτρικά δε γίνεται το αυτοκίνητο να πάρει μπρος με σπρώξιμο. Στα θερμικά το σπρώξιμο οδηγεί σε κίνηση τα πιστόνια του κινητήρα, δηλαδή εκμεταλλευόμαστε την κίνηση του αυτοκινήτου για να κάνουμε τα μηχανικά μέρη να κινηθούν, δηλαδή βρίσκουμε εναλλακτική ώστε να γίνει τελικά η δουλειά που κανονικά θα έκανε η μίζα. Από τη στιγμή που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε αυτό το επίπεδο, δε γίνεται να εφαρμοστεί η ίδια λύση.

nissan-leaf-sproximo

Σε περίπτωση που μείνουμε με το ηλεκτρικό μας και το πρόβλημα είναι ότι άδειασε η 12βολτη μπαταρία, τότε οι μόνες εναλλακτικές είναι η σύνδεση με καλώδια από άλλο αυτοκίνητο (ή χρήση εκκινητή μπαταρίας) ή να καλέσουμε οδική βοήθεια.

Δείτε ακόμα: Μπορώ να το ρυμουλκήσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ένα αυτοκίνητο να παίρνει με σπρώξιμο ή με κύλιση σε κατηφόρα;