Δοκιμή: DS7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 PS

Το DS7 Crossback, θρονιάζεται στην luxury γειτονιά και διδάσκει πολυτέλεια, γαλλική φινέτσα και στιλ.

  • -
  • -
Ισχύς130 PS
Ροπή300 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,8 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,1 lt/100km
Εκπομπές CO2107 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Premium SUV που μιλάει γαλλικά και καλείται να αναστατώσει τα δεδομένα της κατηγορίας. Τεχνολογικά προηγμένο, σχεδιαστικά προχωρημένο και με πλεονεκτήματα με το μέρος του, ενάντια σε έναν ισχυρό ανταγωνισμό.

Το άλλο κομμάτι του εαυτού της Citroen, αυτό που την έκανε γνωστή στο ένδοξο παρελθόν για την αντισυμβατικότητά της και την ξεχωριστή δημιουργική διάθεση, προέκυψε τέσσερα χρόνια πριν. Οι σύγχρονες DS δημιουργίες προσέγγισαν τη λογική της μοναδικότητας σε επίπεδο σχεδίασης και μπήκαν στο club της πολυτέλειας, αποδεικνύοντας μια ξεκάθαρη απόσταση από τα mainstream μοντέλα των κατηγοριών που ασχολείται η γαλλική εταιρεία. Επισήμως από το 2018 η DS Automobiles είναι ουσιαστικά το executive παρακλάδι του Group PSA, πορεύεται ανεξάρτητη στην νεα της εποχή, κάτι που σηματοδοτείται από ξεχωριστές εκθέσεις, όπως αυτή που άνοιξε τις πύλες της στη λεωφόρο Κηφισίας και θα έχει σε εξέχουσα θέση το νέο της ταλέντο στην κατηγορία των premium μεσαίων οχημάτων ελεύθερου χρόνου. Η premium DS 7 Crossback παντρεύει το στιλ με την light περιπέτεια και δεν ντύνεται απλά εκδρομικά, αλλά λανσάρει τη γαλλική άποψη περί φινέτσας, πολυτέλειας και προχωρημένης αισθητικής.


γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Πολυτέλεια και κομψή αισθητική
  • Ποιότητα και φινέτσα
  • Τεχνολογίες
  • Καινοτομίες
  • Οδική συμπεριφορά
  • Ποιότητα κύλισης
  • Ποιοτική ανάρτηση
  • Απόδοση
  • Κατανάλωση
  • Φρένα
  • Εξοπλισμός
ξινά
  • Σχεδιαστική φλυαρία εσωτερικού
  • Χρόνος προσαρμογής

 

Εκλεπτυσμένη δημιουργικότητα

Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που γοητεύει τη ματιά και η δημιουργία DS 7 Crossback σερβίρει αριστοκρατικό στιλ που το κερδίζει με το σπαθί του. Το επιβλητικό αμάξωμα βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 του Ομίλου, φθάνει σε μήκος τα 4.570 mm, όμως τόσο το πλάτος των 1.895 mm, όσο και το μεταξόνιο των 2.738 mm είναι αντίστοιχα ενός μεγαλύτερου μοντέλου. Οι δυναμικές αναλογίες είναι δεδομένες και το κορμί του είναι πλούσιο σε σχεδιαστικές λεπτομέρειες εκδηλώνοντας το εκλεπτυσμένο πνεύμα της Avant-Garde. Η εξαγωνική κάθετη μάσκα φιλοσοφίας DS Wings με μοτίβο διαμαντιού ενσωματώνει το έμβλημα του κατασκευαστή και συνδυάζεται με χρωμιωμένες γραμμές που τρέχουν κάτω από τα φωτιστικά σώματα και στον προφυλακτήρα. Ξεχωριστά και ακροβολισμένα στις γωνίες είναι και τα LED φώτα ημέρας, ενώ στις πλουσιότερες εκδόσεις την  παράσταση κλέβουν τα DS Active LED Vision φώτα, καθένα από τα οποίο ενσωματώνει συνολικά 42 LED και εξασφαλίζουν εντυπωσιακή φωτεινότητα εμβέλειας έως και 520 m. Το χρωμιωμένο πλαίσιο των παραθύρων, τα πλαϊνά νεύρα που τονίζονται στα φουσκωμένα φτερά και η κουπέ ψευδαίσθηση προσφέρουν αίγλη και δυναμισμό στο προφίλ του αυτοκινήτου. Η στιλιστική υπογραφή του 3D FULL LED φωτισμού πίσω, συνοδεία εύστοχης χρήσης χρωμίου, αιχμαλωτίζει, όπως και οι τυφλές απολήξεις των εξατμίσεων εκατέρωθεν του ψευδοδιαχύτη, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να δικαιώνει την εκλεπτυσμένη δυναμική του νέου πολυτελούς SUV της DS. Οι διακοσμητικές ποδιές είναι διαθέσιμες με διακριτικότητα και δηλώνουν το περιπετειώδες της υπόθεσης, ενώ τα 190 mm από το έδαφος δεν είναι το μοναδικό όπλο του DS 7 Crossback για τη διαφυγή από την ασφαλτόστρωση. Χωρίς τετρακίνηση μεν, σε πρώτη φάση κάτι που συνηθίζεται άλλωστε στην κλάση, δεν χρειάζεται να ανησυχείς ούτε για πιθανά σημάδια που αφήνει η εξερεύνηση πάνω στο ελκυστικό κορμί του, αλλά ούτε και για περιορισμένες δυνατότητες σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Οι επιλογές από το πρόγραμμα Drive mode προσαρμόζουν τα ηλεκτρονικά αναλόγως των συνθηκών (χιόνι, λάσπη, άμμος) και οι ενδεχόμενες δυσκολίες ξεπερνιούνται.

 


Η προεδρική limo

Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποιεί DS 7 Crossback για τις μετακινήσεις του, δεν είναι μόνο ένα καλό promotion αλλά και η απόδειξη της  πολυτέλειας και σύγχρονης αρτιότητας που χαρακτηρίζει το νέο SUV της premium φίρμας. Η δημιουργική και luxury εικόνα φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στο εξωτερικό, αλλά αποτυπώνεται πληθωρικά και στο κομψό σαλόνι. Η σχεδίαση έχει την τιμητική της και κάθε τι εδώ εκπέμπει φινετσάτη γαλλική προσέγγιση υψηλού χαρακτήρα και αισθητικής. Προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, ποιοτικά υλικά σε κάθε επιφάνεια και αντίστοιχη συναρμολόγηση είναι η κεντρική ιδέα στο δόγμα μιας DS. Ακόμα και το μικρότερο μπουτόν κάνουν την εμφάνισή τους στην καμπίνα των επιβατών. Η DS έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και στο μικρότερο μπουτόν, ώστε να γίνεται αντιληπτή η αίσθηση πολυτέλειας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αν και η σχεδιαστική έμπνευση φλερτάρει με τη φλυαρία, ιδίως στην κεντρική κονσόλα όπου βρίσκεται πληθώρα διακοπτών, ακόμη και αυτών των ηλεκτρικών παραθύρων. Οι πελάτες της γαλλικής μάρκας μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα του εσωτερικού από μία σειρά επενδύσεων του ταμπλό και του εσωτερικού των θυρών, ανεξάρτητα από τον κινητήρα και το επίπεδο εξοπλισμού. Εκτός από αριστοκρατικό σε αισθητική το εσωτερικό είναι και high-tech με τις δυο ψηφιακές οθόνες των 12 ιντσών να αναλαμβάνουν την ενημέρωση, ακόμη και από τη βασική έκδοση. Ένας ηλεκτρονικός κόσμος σε ταμπλό και οθόνη αφής προσαρμόζεται στις ενημερωτικές ή αισθητικές προτιμήσεις. Επίσης, η εξοικείωση με την εντυπωσιακή 12άρα οθόνη αφής απαιτεί το χρόνο της, ωστόσο η ενημέρωση, ο διαδραστικός χαρακτήρας και η ψυχαγωγία από την καρδιά του συστήματος infotainment είναι σε υψηλό επίπεδο. Αρχή της φιλοσοφίας της εκτός από την πολυτέλεια είναι η πρωτοπορία σε συστήματα ενημέρωσης, άνεσης και ασφάλειας, γι’ αυτό και εξοπλίζεται με όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που έχει στη διάθεσή του το Group PSA. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ημι-αυτόνομη οδήγηση (DS Connected Pilot) που λειτουργεί έως τα 180 km/h και διατηρεί το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας και σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, την υπέρυθρη κάμερα για νυχτερινή οδήγηση (Night Vision) που ανιχνεύει πεζούς και ζώα σε απόσταση έως 100 μ, την προσαρμοζόμενη ανάρτηση (DS Active Scan Suspension) που χρησιμοποιεί κάμερα οδηγού (DS Driver Attention Monitoring) το οποίο σκανάρει το πρόσωπο και τα μάτια του οδηγού, το πλήρως αυτόνομο παρκάρισμα (DS Park Pilot) κ.α. Οι προδιαγραφές του DS 7 Crossback διασφαλίζουν εξαιρετικούς χώρους για 5 επιβάτες, έξυπνες αποθηκευτικές λύσεις, πολυμορφικές ανέσεις από την προσαρμοστικότητα του εσωτερικού και ένα μεγάλο χώρο για αποσκευές 555 lt.

 


Γαλλική άνεση και αποτελεσματικότητα

Ευθύβολη αίσθηση ασφάλειας, ποιοτικότατη κύλιση και ηχομόνωση απουσία αεροδυναμικών θορύβων και επικοινωνιακή προθυμία χαρακτηρίζει το επίκαιρο Crossback της DS και αποτελεί έναν ένα εξαιρετικό λόγο για μακρινές και ξεκούραστες εκδρομές. Με τον νέο 1.5 BlueHDi, να αποδίδει 130 άλογα με 300 Nm ροπής, οι επιδόσεις μπορεί να μην είναι στα φόρτε του, όμως προσφέρει έναν καλό συνδυασμό απόδοσης και οικονομίας. Παρόλα αυτά, χάρις τη σωστή κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου, τα 10,8’’ για τα 0-100 km/h και τα 195 km/h τελικής ταχύτητας είναι πολύ καλές τιμές για ένα SUV τέτοιων διαστάσεων και βάρους (που λίγο πολύ ξεπερνά τον ενάμιση τόνο). Ειδικά μάλιστα αν προσθέσεις ότι μπορείς να κινείσαι γρήγορα και με την μέση μικτή κατανάλωση κοντά στα 6,2 lt/100 km το νέο μοτέρ τα καταφέρνει καλά, ενώ αν του φερθείς οικονομικά, θα δεις νούμερα λίγο πριν τον αριθμό πέντε. Παρά το ανάστημα διαθέτει σωστές αποσβέσεις στα αμορτισέρ για ασφάλτινο setup. Μαζί με το ψωμωμένο προφίλ στα λάστιχα (235/55 R18) ακόμα και η συμβατική ανάρτηση καταφέρνει να ξεγελάσει το ανάγλυφο και τις ανωμαλίες χωρίς να διαταράσσει τα δυναμικά του χαρακτηριστικά. Οι κλίσεις είναι αισθητές μόνο όταν υπερβάλει σε σπορ ρυθμό ο οδηγός και τότε αντιλαμβάνεται ότι αν και το premium SUV της DS ακολουθεί τις προσδοκίες του, δεν είναι εδώ για αυτό το σκοπό. Αν και σωστό σε βάρος και αίσθηση το τιμόνι, αν και πειστική η στιβαρότητα του πλαισίου, η απόδοση της ανάρτησης και η αποτελεσματικότητα των φρένων, δεν επιβάλει το κυνήγι των στροφών όταν ξεπερνά την σβέλτη οδήγηση με ροή. Τα όρια παραμένουν υψηλά, όμως ακόμα και αν το παρακάνεις υπάρχει ο φύλακας άγγελος ESP που επαναφέρει την τάξη. Εν τέλει, αν ψάχνεις κομψότητα και φινέτσα με ένα δημιουργικά ξεχωριστό SUV με αρετές και αισθητική που ξεφεύγει από τα σημερινά premium δεδομένα, το DS7 Crossback σου κλείνει δελεαστικά το μάτι.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

συμπέρασμα

Η DS Automobiles λανσάρει ένα διαφορετικής αντίληψης SUV, συνώνυμο της γαλλικής φινέτσας, του στιλ και φυσικά της πολυτέλειας. Με το καινοτόμο DS7 Crossback, στοχεύει να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των premium μεσαίων οχημάτων ελεύθερου χρόνου, κάτι που δεν στηρίζει μόνο στην εικόνα του. Αρχή της φιλοσοφίας της είναι η πρωτοπορία σε συστήματα ενημέρωσης, άνεσης και ασφάλειας, αλλά και η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Το οπτικό ερέθισμα γοητεύει τη ματιά, ενώ η πολυτέλεια και το στιλ στο εσωτερικού όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τους Γερμανούς ανταγωνιστές αλλά διδάσκει αισθησιακό διάκοσμο και φινέτσα. Απόλυτα εκλεπτυσμένο και σχεδιαστικά ξεχωριστό χαράζει τα νεα πρότυπα της ανεξάρτητης μάρκας, ενσαρκώνοντας το γαλλικό όραμα για ασυμβίβαστη κομψότητα, τεχνολογική υπεροχή και κορυφαίο επίπεδο άνεσης - ευελιξίας κατά την οδήγηση.

VIDEOS

GOCAR TEST - DS 7 Crossback 1.5 BlueHDi

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...