Οδηγούμε τη νέα Toyota Corolla (video)

Ταξιδέψαμε στη Μαγιόρκα και «επανασυστηθήκαμε» με το μικρομεσαίο οικογενειακό μοντέλο της Toyota που φέρει βαριά κληρονομιά 53 ετών

  • -
  • -

Σχεδόν όλοι έχουμε μία ιστορία με μια Toyota Corolla, είτε είναι αυτή με το αυτοκίνητο που μάθαμε να οδηγούμε πριν χρόνια είτε αυτή με τον θείο που την πρόσεχε σαν να ήταν “παιδί" του. Μετά από 53 χρόνια και 11 γενιές, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να γράψει επάνω σε νέες –λευκές- σελίδες του βιβλίου που φέρει τίτλο «Corolla». Η νέα γενιά σηματοδοτεί τη νέα εποχή ενός αυτοκινήτου που έχει βαριά ιστορία και ταυτόχρονα σημειώνει σημαντικές εμπορικές επιτυχίες από το 1966. Απόδειξη είναι οι πάνω από 45 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, που καθιστούν το οικογενειακό μοντέλο της φίρμας στην κορυφή των best sellers. Ως εκ τούτου, η 12η γενιά έχει στόχο να προκαλέσει δυνατό πονοκέφαλο στον ανταγωνισμό και να κρατήσει την υψηλότερη θέση πωλήσεων στον παγκόσμιο ιστό. Πώς θα τα κάνει όλα αυτά; Αναβαθμίζοντας την ποιότητα, την οδηγική συμπεριφορά, την αισθητική και τη μηχανολογική γκάμα, κρατώντας όμως παράλληλα τις σταθερές της εταιρείας όπως είναι η αξιοπιστία και η υβριδική τεχνολογία. Ας ξεκινήσουμε όμως αναλύοντας τι καινούργιο φέρνει η νέα Corolla.

Η νέα Toyota Corolla παραλαμβάνει τη σκυτάλη από το Auris, που το αντικαθιστά μετά από σχεδόν 10 χρόνια και με το μερίδιο λιανικής στην κατηγορία του να είναι κοντά στο 15%. Σχεδιαστικά, πάτησε πάνω στις γραμμές του απερχόμενου μικρομεσαίου μοντέλου, ωστόσο οι σχεδιαστές της Toyota έδωσαν στη νέα Corolla μια μεγαλύτερη δόση «επιθετικότητας» και προχώρησαν το design σε άλλο επίπεδο. Ξεχάστε λοιπόν τον… βαρετό χαρακτήρα της Corolla, όπως ανέφερε και ο αρχιμηχανικός του μοντέλου, Yasushi Ueda. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η νέα γενιά φέρνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το prestige της Corolla. Χάρη στη νέα πλατφόρμα (TNGA) GA-C, η θέση οδήγησης έχει βελτιωθεί, το κέντρο βάρος έχει μειωθεί κατά 10 mm, η ακαμψία του αμαξώματος αυξήθηκε κατά 60% και λόγω της μικρότερης κατά 40% τριβής της ανάρτησης, η άνεση είναι σίγουρη.

Ξεκινώντας, τα 4.370 mm μήκος, τα 1.790 mm πλάτος, τα 1.435 mm ύψος και το μεταξόνιο των 2.640 mm, καθιστούν την Corolla hatchback μέσα στο εύρος της μικρομεσαίας κατηγορίας. Χάρη στο μειωμένο ύψος, το μεγαλύτερο πλάτος και τους μικρότερους (κατά 20 mm) προβόλους, δείχνει πολύ δυναμικό. Συνδυάζεται εξαιρετικά με τις προαιρετικές ζάντες 18 ιντσών (υπάρχουν και δύο νέα σχέδια σε 17 ίντσες). Παράλληλα, η διχρωμία με τη μαύρη οροφή βρίσκεται στον προαιρετικό κατάλογο που είναι και η μόνη διαθέσιμη απόχρωση, ενισχύοντας τη σπορ του εμφάνιση. Περνώντας στο εσωτερικό, η τεράστια αναβάθμιση -με την εφαρμογή ποιοτικότερων υλικών- είναι οφθαλμοφανής. Τα μαλακά πλαστικά, η καλή συναρμογή και οι δερμάτινες επενδύσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ψεγαδιού, εκτός από το πρόσθετο πλαστικό στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, το οποίο τοποθετήθηκε για να ολοκληρώσει το μοντέρνο ταμπλό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι designers έκαναν… υπερωρίες και δημιούργησαν ένα σύγχρονο αποτέλεσμα με όλα τα νέα συστήματα ψυχαγωγίας και ασφαλείας. Όσον αφορά το infotainment διατίθεται με μια οθόνη αφής 8 ιντσών για τις υβριδικές εκδόσεις, ενώ για τη βασική έκδοση η οθόνη είναι ελάχιστα μικρότερη, κρατώντας την ίδια ανάλυση. Η έλλειψη των Apple CarPlay και Android Auto είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει κάποιους ενδιαφερόμενους, με την εταιρεία να μην ανακοινώνει αν κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνεται σε κάποια μελλοντική ανανέωση. Οι «πράσινες» versions μπορούν να εξοπλιστούν και με το ηχοσύστημα της JBL που αποτελείται από 8 ηχεία της αμερικάνικης φίρμας, χαρίζοντας έναν υψηλής ποιότητας ήχο στην καμπίνα. Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη 7 ιντσών (η βασική έκδοση έχει οθόνη 4,2 ιντσών), όπου ο οδηγός ενημερώνεται για τις σημαντικότερες πληροφορίες του αυτοκινήτου, καθώς και από τρεις αναλογικές ενδείξεις, το στροφόμετρο, τη θερμοκρασία του νερού και τη στάθμη του καύσιμου. Ακόμα, στον βασικό εξοπλισμό διατίθενται οι full LED προβολείς, ο διζωνικός κλιματισμός και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Corolla Touring Sports

Οι ιθύνοντες της Toyota δεν ήθελαν τα τρία αμαξώματα να είναι πανομοιότυπα, γι’ αυτό και συναντάμε μικρές στιλιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στους προφυλακτήρες και στις γρίλιες. Οι σπορ γραμμές παρέμειναν σταθερές, προσθέτοντας παράλληλα έναν επιπλέον όγκο στο πίσω μέρος. Το μήκος του είναι πλέον 4.650 mm και το μεταξόνιο 2.700 mm, ενώ οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι ίδιες με το hatchback. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο χώρο για τους πίσω επιβάτες και φυσικά μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Πιο συγκεκριμένα, έχει 598 λίτρα (581 λίτρα για το 2.0 hybrid), φτάνοντας τα 1.606 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ενδιαφέρον έχει και ο «κρυφός» χώρος κάτω από το πάτωμα του πορτ-μπαγκάζ. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει η ηλεκτρικά ανοιγόμενη πέμπτη πόρτα, που ενεργοποιείται με το πέρασμα του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. Οι επιβάτες της δεύτερης σειράς καθισμάτων επωφελούνται από θερμαινόμενα καθίσματα, επιπλέον αεραγωγούς κλιματιστικού και κρυφό ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Κατά την παρουσίαση, στέλεχος της Toyota Europe “προσφώνησε” τη hatchback εκδοχή της Corolla ως ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει σε (νέα) ζευγάρια χωρίς παιδιά, μια κατηγοριοποίηση που στα δικά μας δεδομένα δεν υφίσταται. Παρόλ’ αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμφωνούμε εν μέρει στα λεγόμενά της, μιας και ο χώρος της Corolla hatchback για τους πίσω επιβάτες δεν είναι το δυνατό της χαρτί. Ο αέρας στα κεφάλια τους είναι επαρκής, αλλά στα πόδια είναι λίγο περιορισμένος ειδικά αν οι μπροστινοί επιβάτες είναι πάνω από το μέσο όρο ύψους. Το πορτ-μπαγκάζ είναι 361 λίτρα, εκτός από την 2λιτρη υβριδική έκδοση, που ο όγκος μειώνεται, φτάνοντας συνολικά τα 313 λίτρα. Αδιαμφησβήτητα, εάν είναι ο χώρος αυτό που αναζητάτε, τότε η επιλογή του Touring Sports ή sedan αμαξώματος είναι μονόδρομος (δείτε παρακάτω).

Corolla sedan

Η sedan έκδοση της νέας Corolla βασίζεται στη δυναμικότητα του hatchback και την πρακτικότητα του Touring Sports. Το νέο sedan εκμεταλλεύεται τα θετικά στοιχεία της νέας πλατφόρμας και διαφοροποιείται ελάχιστα εμφανισιακά σε σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια Corolla. Το μήκος είναι στα 4.630 mm (-20 mm από το Touring Sports), το πλάτος 1.780 mm (-10 mm), ενώ ίδιο παραμένει σε ύψος και μεταξόνιο σε σχέση με το στέισον βάγκον της γκάμας. 

Η καμπίνα είναι ελάχιστα πιο ευρύχωρη από το hatchback και προσφέρεται με καλές επενδύσεις ακόμα και στα πίσω καθίσματα, «υποθάλποντας» έναν premium χαρακτήρα για τους πιο ψαγμένους. Να σημειώσουμε ότι ο χώρος αποσκευών είναι 471 λίτρα και δεν αλλάζει, μιας και δεν προσφέρεται το 2λιτρο υβριδικό σύνoλο.

Από τα πρώτα χιλιόμετρα, η Corolla hatchback σου εμπνέει εμπιστοσύνη, κάτι που οφείλεται και στο Toyota Safety Sense ΙΙ, που είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργητικής ασφάλειας μόλις από τον βασικό εξοπλισμό. Αναλυτικότερα, σε κάθε έκδοση βρίσκεις το σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης, την ειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, την αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, την αυτόματη λειτουργία προβολέων και το adaptive cruise control και διατήρηση λωρίδας. Το τελευταίο «διαβάζει» τη διαγράμμιση του οδοστρώματος ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα επεμβαίνοντας στο τιμόνι, στο γκάζι και στο φρένο. Η θέση οδήγησης έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στη νέα πλατφόρμα και συγκεκριμένα κάθεσαι πιο χαμηλά σε σχέση με την απερχόμενη γενιά. Ιδανικά θα επιθυμούσαμε να καθόμασταν ένα κλικ πιο χαμηλά, για ακόμα καλύτερη αίσθηση. Τα καθίσματα είναι άνετα και εργονομικά, προσφέρουν σίγουρη πλευρική στήριξη και παράλληλα ξεχωρίζουν λόγω της σπορ σχεδίασης. Είναι σαφώς αισθητά τα οφέλη της νέας πλατφόρμας και σε συνδυασμό με τα εμπρός γόνατα McPherson και τους πίσω πολλαπλούς συνδέσμους η Corolla συγκαταλέγεται στα μοντέλα με το ευχάριστο οδηγικό προφίλ. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι μικρές κατά τη διάρκεια των κλειστών στροφών, ενώ το τιμόνι είναι άμεσο και ευθύβολο. Τέλος, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην ηχομόνωση της καμπίνας.

Πρώτη φορά με δύο υβριδικά σύνολα

Η Toyota μελετάει και κατασκευάζει υβριδικούς κινητήρες σχεδόν 20 χρόνια, γεγονός που την κατατάσσει ως ειδική επί του θέματος. Η ιαπωνική εταιρεία εισάκουσε τα σχόλια εκατομμύριων «φίλων» της φίρμας που μεταξύ άλλων επιθυμούσαν περισσότερες μηχανολογικές επιλογές. Το αποτέλεσμα ήταν η Toyota να λανσάρει δύο υβριδικά σύνολα, τα οποία εφοδιάζει το νέο μοντέλο, την ολοκαίνουργια Corolla.

Ο τέταρτης γενιάς 1.8 υβριδικός κινητήρας αποδίδει 122 ίππους και 142 Nm ροπής και είναι γνωστός από τα Prius και CH-R. Ο εν λόγω κινητήρας εσωτερικής καύσης συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 53 kW με ροπή που φτάνει τα 163 από μόλις… 0 rpm. Αυτό μεταφράζεται σε καλή επιτάχυνση 0-100 km/h (10,9 / 11,1 / 11 sec στα hatchback / Touring Sports / sedan) για ένα όχημα βάρους 1.300 κιλών και ταυτόχρονα χαμηλή μέση κατανάλωση (σύμφωνα με την εταιρεία 3,3 / 3,3 / 3,4 στο hatchback / Touring Sports / sedan). Στην πράξη η κατανάλωση είναι λίγο κάτω από τα 5 lt./100 km σε μια «ανοιχτή» χαλαρή διαδρομή, χωρίς το «βάσανο» σταμάτα-ξεκίνα των αστικών δρόμων. Εκεί, η τιμή αυτή αυξάνεται σχεδόν 0,5 lt./100 km, παρόλο που χρησιμοποιείται περισσότερο ο ηλεκτροκινητήρας. Ο θόρυβος του αυτόματου κιβωτίου είναι ελάχιστα μειωμένος και κάνει την εμφάνισή του μόνο όταν πιεστεί το μοτέρ. Αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων, η Toyota κρατάει τα CO2, τόσο χαμηλά, εξασφαλίζοντας μηδενικά τέλη κυκλοφορίας βάσει των ελληνικών δεδομένων. Σύμφωνα με τα πρότυπα NEDC είναι 76 g/km για το hatchback και το Touring Sports, ενώ 77 g/km είναι για το sedan. Αντίστοιχα, στα μελλοντικά πρότυπα WLTP οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι χαμηλοί με 101 g/km για το hatchback και το Touring Sports και 100 g/km για το sedan.

O νέος 2λιτρος hybrid κινητήρας απόδοσης 180 ίππων και 190 Nm ροπής, συνδυάζεται με έναν ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα 80 kW και ροπής 202 Nm. Οι μπαταρίες είναι νικελίου, σε αντίθεση με αυτές της έκδοσης 1.8 που είναι λιθίου. Η διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 7,9 και 8,1 στο hatchback και στο Touring Sports αντίστοιχα, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε σύγκριση με κάποιο σύγχρονο GTI της κατηγορίας. Ο οδηγός μπορεί να πάρει τον… έλεγχο στα χέρια του, χάρη στα paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι και εναλλάσσουν τις 6 προκαθορισμένες σχέσεις. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 180 km/h και στις δύο υβριδικές περιπτώσεις και η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι 3,7 lt./100 km. Κατά τη διάρκεια οδήγησής μας στους δρόμους του ισπανικού νησιού, η ένδειξη του υπολογιστή ταξιδιού κυμαινόταν από 5 έως και 5,5 lt./100 km. Το hatchback εκπέμπει 85 g/km (106 g/km WLTP) και το Touring Sports 84 g/km (106 g/km WLTP) CO2. Επίσης, υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης σε όλες τις εκδόσεις: ECO, NORMAL και SPORT, αλλά στην περίπτωση που η νέα Corolla εξοπλίζεται με την προαιρετική ανάρτηση Adaptive Variable Suspension, η SPORT επιλογή μετονομάζεται σε SPORT S, ενώ προτίθενται δύο ακόμα modes: SPORT S+ και CUSTOM.

 

Ολοκλήρωση της μηχανολογικής γκάμας

Δύο ακόμα τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες ολοκληρώνουν τη μηχανολογική γκάμα της νέας Corolla. Ο 1.2 turbo κινητήρα των 114 ίππων και 185 Nm ροπής είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Toyota Auris και είναι ο βασικός κινητήρας που τοποθετείται μόνο στο hatchback και στο Touring Sports. Η μέση κατανάλωση για το hatchback είναι 5,2 lt./100 km (με σύστημα start stop) τόσο με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων όσο και με το Multidrive S. Μόνο η sedan εκδοχή θα εφοδιάζεται με τον ατμοσφαιρικό 1.6 των 132 ίππων και 159 Nm ροπής με τη μέση κατανάλωση να ανεβαίνει στα 5,5 lt./100 km με το αυτόματο CVT κιβώτιο.

 

Οι τιμές στην Ελλάδα

Οι νέες Toyota Corolla θα φτάσουν στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο με τιμή εκκίνησης τα 17.100 ευρώ για την sedan με τον 1.6 βενζινοκινητήρα. Αρχικά έχουμε τις παρακάτω ενδεικτικές τιμές:

-Toyota Corolla sedan 1.6lt. με 17.100 ευρώ

-Toyota Corolla hatchback 1.2lt. με 17.430 ευρώ

-Toyota Corolla hatchback 1.8lt. hybrid με 20.800 ευρώ

-Toyota Corolla Touring Sports 1.8lt. hybrid με 22.500 ευρώ

-Toyota Corolla hatchback 2.0lt. hybrid με 25.490 ευρώ

 

Η Toyota έκρινε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στα “κιτάπια” της το όνομα Corolla και να μπορεί να ανταποκριθεί στη βαριά κληρονομιά που έχει χαράξει εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες. Η νέα εποχή της Corolla περιλαμβάνει μια πιο εκλεπτυσμένη και σπορτίφ σχεδίαση, καλύτερη οδηγική συμπεριφορά χάρη στη νέα πλατφόρμα, αισθητά αναβαθμισμένη εικόνα και ποιότητα στο εσωτερικό, καθώς και επιλογές ανάμεσα από δύο υβριδικούς κινητήρες. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, μόλις από τη βασική έκδοση, και την επιλογή ανάμεσα από τρία διαφορετικά ήδη αμαξώματος,φτιάχνουν μια συνταγή που θα επιτρέψει στην Corolla να διατηρήσει τα κεκτημένα και να πρωταγωνιστήσει στη δύσκολη κατηγορία με τους καταξιωμένους αντιπάλους.

VIDEOS

Toyota Corolla @ Mallorca

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...