Σύγκριση αυτοκινήτων στις 16.000€: SEAT Ibiza ή Suzuki Swift;

Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, οικονομικοί κινητήρες και ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο εξοπλισμού. Ποια από τις δύο αξιόλογες προτάσεις στις 16.000€ προτιμάς;

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα γίνονται ακριβότερα, όμως με ένα budget γύρω στις 16.000€, μπορείς ακόμη να αγοράσεις πολύ αξιόλογα μοντέλα. Το Suzuki Swift και το SEAT Ibiza είναι δύο προτάσεις με πολύ μεγάλη ιστορία στην κατηγορία των supermini, η οποία με τη σειρά, της, αναδεικνύεται η δημοφιλέστερη στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε, δεν θα μπορούσαμε να μην τα θέσουμε αντιμέτωπα!

Με τιμές πολύ κοντά στις 16.000€, αγοράζεις το Suzuki Swift 1.2 GL+ Hybrid (15.880€) ή το SEAT Ibiza 1.0 Business (16.390€). Τα δύο αυτοκίνητα έχουν αρκετά κοινά, αλλά και αρκετές διαφορές. Αμφότερα χρησιμοποιούν ατμοσφαιρικό κινητήρα, με το ισπανικό μοντέλο να προτιμά τρικύλινδρη αρχιτεκτονική, κυβισμό στο 1.0 λίτρο και 80 ίππους απόδοση, με 93 Nm ροπής. Στον αντίποδα, η ιαπωνική πρόταση έχει τετρακύλινδρο κινητήρα, ήπια υβριδικό σύστημα, 1.2 λίτρα κυβισμό, 83 ίππους και 107 Nm ροπής.

Κανένα από τα δύο δεν συγκινεί με τις επιδόσεις του, αλλά διακρίνονται για την οικονομία τους. Το SEAT καίει 5,3 λίτρα βενζίνης ανά 100 km σύμφωνα με τις μετρήσεις WLTP και το Suzuki, μόλις 4,8 λίτρα για την ίδια απόσταση, χάρη στο ήπια υβριδικό σύστημα που βοηθά τον κινητήρα (το SEAT δεν έχει), αλλά και το ιδιαίτερα χαμηλό του βάρος που δεν ξεπερνά τα 950 κιλά (1.100 kg το SEAT). Παράλληλα, κανένα από τα δύο δεν ξέρει τι σημαίνουν τα «τέλη κυκλοφορίας», αφού λόγω χαμηλών ρύπων, δεν πληρώνουν.

Ποια είναι τα ισχυρά τους όπλα; Έχουν σύστημα infotainment με οθόνη αφής (7 ίντσες το Suzuki, 8,25 ίντσες το SEAT), παρέχουν πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες τους, τηρουμένων των αναλογιών και ειδικά το Ibiza, έχει εξαιρετικό χώρο αποσκευών με χωρητικότητα στα 355 λίτρα (265 λίτρα το Swift) που αποτελεί κορυφαία τιμή για την κατηγορία. Από τη δική του πλευρά το Suzuki έχει να επιδείξει ένα κρυφό όπλο: διατίθεται σε μια ακόμη έκδοση με σημαντικά λιγότερα χρήματα από το SEAT.

Ο τιμοκατάλογος ανοίγει από τις 14.380€ όπως μπορείτε να δείτε εδώ, με το βασικό επίπεδο εξοπλισμού GL που μπορεί να έχει κάποιες ελλείψεις στο κομμάτι της άνεσης και της ψυχαγωγίας, όμως παραμένει πλήρες στην ασφάλεια. Μάλιστα, το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού έρχεται και με αυτόματο κιβώτιο CVT πολύ κοντά στις 16.000€, οπότε το δίλλημα εδώ είναι «βασική έκδοση και αυτόματο ή πλουσιότερη με χειροκίνητο». Το SEAT για παράδειγμα, αν το θέλετε με το κορυφαίο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG των επτά σχέσεων θα πρέπει να ανέβετε στις 19.990€.

Εκεί βέβαια, ο κινητήρας είναι ο αρκετά ισχυρότερος τούρμπο 1.0 TSI με τους 110 ίππους και το επίπεδο εξοπλισμού είναι το πληρέστατο (από κάθε άποψη) Style. Ποια είναι λοιπόν η δική σας επιλογή; Το SEAT Ibiza με τον κορυφαίο χώρο αποσκευών, την ανανεωμένη εμφάνιση και την κορυφαία ασφάλεια ή το Suzuki Swift με ήπια υβριδικό σύστημα, χαμηλή κατανάλωση και δυνατότητα ακόμη και για αυτόματο κιβώτιο στα ίδια χρήματα, με μικρές υποχωρήσεις στον εξοπλισμό;

Δείτε εδώ τη σύγκριση στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον εξοπλισμό και τις επιδόσεις και στη συνέχεια, ψηφίστε στο poll που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...