Opel Mokka - Επαναπροσδιορισμός

Οπτική αποτοξίνωση από το συμβατικό και καλωσόρισμα στην νέα εποχή Opel. To Mokka στη 2η γενιά του βάζει θεμέλια επαναπροσδιορισμού

  • -
  • -

Η δεύτερη γενιά του αστικού SUV είναι γεγονός, έρχεται με πολλές πρωτοπορίες και δείχνει τη ζωηρή του διάθεση με το καλημέρα. Κάνει μια δήλωση αυτοπεποίθησης για το μέλλον, λέει αντίο στο συμβατικό παρελθόν και περνάει σε νέες προκλήσεις.



Less normal, more Mokka

Το νέο πρόσωπο της Opel είναι εδώ με το φρεσκότατο Mokka να ξεχωρίζει από τις αναλογίες του. Το νέο Mokka είναι αναμφίβολα όμορφο σχεδιαστικά, νεανικό και φυσικά σύγχρονο διεκδικώντας τον τίτλο του πιο τολμηρού μοντέλου της Opel τα τελευταία χρόνια. Μέλος της B-SUV σκηνής και κατηγορίας βασίζεται στην πλατφόρμα CMP και στόχος του είναι να παντρέψει την τεχνολογία, την αξιοπιστία και την προσιτή λογική απευθυνόμενο σε ευρύ κοινό. Άλλωστε το motto της Opel μιλάει για το μέλλον που ανήκει σε όλους.

Οι κοντοί πρόβολοι και το φαρδύ αμάξωμα συνθέτουν την τολμηρή, απέριττη εμφάνιση του συμπαγούς πενταθέσιου των 4.150 mm μήκους. Σήμα κατατεθέν πλέον στο εμπρός τμήμα είναι το Opel Vizor. Θυμίζει full-face κράνος, μία κλειστή προστατευτική μάσκα προβάλει το νέο πρόσωπο της Opel, ενσωματώνοντας τη γρίλια, τους προβολείς LED και το νέας σχεδίασης έμβλημα της μάρκας με σήμα των κεραυνό (Opel Blitz). Το όνομα του μοντέλου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κέντρο της πίσω πόρτας με ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά που αποτυπώνει τη λέξη «Mokka». 

Το εσωτερικό αντανακλά επίσης την λιτή και απέριττη φιλοσοφία, όμως χωρίς εκπτώσεις σε ποιότητα, παροχές και επίκαιρες τεχνολογίες. Το νέο Opel Pure Panel προσφέρει την digital αύρα που αναζητά η εποχή. Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 12’’, ενώ η οθόνη αφής των 10’’ μοιάζει ως συνέχεια του δείχνοντας φαινομενικά μία. Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν να έχεις απέναντι σου δύο διευρυμένες οθόνες και μάλιστα στραμμένες προς την πλευρά του οδηγού. Αντίθετα με τα cockpit που είναι υπερφορτωμένα με πληροφορίες και χειριστήρια, το Pure Panel εκφράζει μία καθαρή αισθητική. Η δομή του είναι σαφής και κατανοητή με μία ματιά. Οι σχεδιαστές τις Opel έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιακή αποτοξίνωση. Για να αποφευχθεί η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, φρόντισαν να διασφαλίσουν τη διαισθητική λειτουργία του συστήματος. Μπουτόν εξακολουθούν να ελέγχουν τις περισσότερες λειτουργίες, αλλά χωρίς να απαιτείται πλοήγηση σε υπομενού. Φυσικά διασύνδεση και ψυχαγωγία προκύπτει από τα εξελιγμένα συστήματα infotainment που περιλαμβάνει Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7.0” αλλά και το κορυφαίο Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης 10”.

 

 

Κινητήρες για κάθε γούστο

Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει τα γνωστά σύνολα εσωτερικής καύσης του Ομίλου PSA (1.2 βενζίνης και 1.5 diesel) με ισχύ από 100 έως 130 ίππους. Οι κινητήρες συνδυάζονται είτε με το μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο είτε με το αυτόματο 8 σχέσεων και χειριστήρια στο τιμόνι (shift paddles). 

Βασικός βενζινοκινητήρας είναι ο 1.2 με 100 ίππους και 205 Nm ροπής. Συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, καταναλώνοντας σε μεικτό κύκλο 4,6 lt/100 km (104 gr/km). Ο 1.2 με τους 130 ίππους και τα 230 Nm ροπής μπορεί να συνδυαστεί με το 6άρι μηχανικό ή το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων. Στην πρώτη περίπτωση η μέση κατανάλωση είναι 4,5 lt/100 km (103 gr/km) και στη δεύτερη 4,8 lt/100 km (111 gr/km). Το Mokka 1.2 100 PS χρειάζεται περίπου 11 sec για το 0-100 km/h, ενώ αυτό με τους 130 ίππους και το μηχανικό κιβώτιο 9,2 sec (τελική ταχύτητα 202 km/h).

Τέλος, ο 1.5 diesel αποδίδει 110 ίππους και 250 Nm ροπής και διατίθεται με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων. Η κατανάλωση σε μεικτό κύκλο είναι 3,8 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 100 gr/km.

Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του B-SUV, το Mokka-e. Για να έχουμε μία ένδειξη, αναφέρουμε ότι η βασική του τιμή ορίζεται στα € 34.600, διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ ισχύος 136 ίππων και 260 Nm ροπής, ενώ η μπαταρία των 50 kWh χαρίζει αυτονομία έως 324 km. Η Opel προσφέρει εγγύηση οκτώ ετών/160.000 km για την μπαταρία. Για να απολαύσετε ένα ακόμα πιο ξεκούραστο ταξίδι με το Opel Mokka-e, το OpelConnect, το myOpel app και το Free2Move Services, ο τομέας υπηρεσιών μετακίνησης του Ομίλου PSA, προσφέρουν ξεχωριστές λύσεις για ηλεκτρικά οχήματα. Η πρόσβαση γίνεται εύκολα μέσω εφαρμογών.



H ομάδα μηχανικών στο Russelsheim, εργάστηκε ώστε να πετύχει μείωση βάρους (κατά 120kg έναντι του προκατόχου του) και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ακαμψία του αμαξώματος. Το οφέλη είναι εμφανή με το νέο να υπερηφανεύεται συνολικά για την περιορισμένη κατανάλωση καυσίμου, για την ευελιξία του και την αμεσότητα του στην οδήγηση. Προσφέρει επίσης καινοτόμες τεχνολογίες προερχόμενες από ανώτερες κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, προηγμένα συστήματα, όπως τα Advanced Cruise Control (ACC) και Active Lane Positioning. Το σύστημα φωτισμού προσφέρει επίσης κορυφαίες τεχνολογίες με προσαρμοζόμενο  αντιθαμβωτικό φωτισμό IntelliLux LED matrix που περιλαμβάνει 14 στοιχεία, κάτι μοναδικό στην κατηγορία του. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται στάνταρ με ηλεκτρικό χειρόφρενο καθώς και Traffic Sign Recognition. Διατίθεται επίσης κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, Flank Guard και Side Blind Spot Alert. Στις hi-tech υπηρεσίες συγκαταλέγεται το θερμαινόμενο δερμάτινο κάθισμα με λειτουργία μασάζ για τον οδηγό. Οδηγός και συνοδηγός μπορούν να τοποθετούν τα smartphones τους σε ειδική βάση στην κεντρική κονσόλα, όπου τα συμβατά κινητά τηλέφωνα μπορούν να φορτίζονται επαγωγικά (ασύρματα). 

Οι πρώτες εντυπώσεις από το Mokka-e είναι ήδη εδώ, ενώ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να σας μεταφέρουμε την άποψή μας από Mokka με θερμικό κινητήρα κάτω από το καπό του.  

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...