Πήγαμε στο εργοστάσιο-θαύμα της Skoda – Οι Γερμανοί έδωσαν 205 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Volkswagen έχει πολλά εργοστάσια, όμως η νέα μονάδα της Skoda ίσως είναι το σημαντικότερο από όλα γιατί δίνει στρατηγική ελευθερία στο Group. Ήμασταν εκεί την πρώτη στιγμή που δούλεψε και είδαμε τα πάντα.

  • -
  • -

Η ολική και έντονη εξάρτηση από την Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για (σχεδόν) όλους τους ευρωπαίους κατασκευαστές, ειδικά στο κομμάτι των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το Volkswagen Group προχωρά σε δράσεις και επενδύσεις ώστε να μειωθεί αυτή η εξάρτηση. Η Skoda είναι βασικός πυλώνας της προσπάθειας για Made in Europe μπαταρίες έχοντας συναρμολογήσει μέχρι σήμερα 1,4 εκατομμύρια μονάδες, τόσο για plug in hybrid όσο και για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως τώρα, περνάει στο επόμενο επίπεδο.

2-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Η μεγάλη επένδυση των 205 εκατομμυρίων ευρώ από τον όμιλο Volkswagen

Επενδύοντας 205 εκατομμύρια ευρώ, το Volkswagen Group επέκτεινε τις εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών που έχει η Skoda στην Τσεχία. Έτσι, το εργοστάσιο στη Μλάντα Μπόλεσλαβ αποκτά εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τον Όμιλο.

Δείτε ακόμα: Το μεγάλο μήνυμα της Volkswagen – Αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη

Στο λεγόμενο M8 (αυτή είναι η ονομασία της νέας μονάδας), η Skoda θα συναρμολογεί μπαταρίες με την τεχνική Cell-to-Pack, οι οποίες σε πρώτη φάση αναμένεται να καλύψουν περίπου το 50% των αναγκών του Group VAG.

3-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Πέντε εργοστάσια θα παίρνουν μπαταρίες Made by Skoda

Οι μπαταρίες που θα συναρμολογούνται από τη Skoda θα πηγαίνουν σε πέντε εργοστάσια του ομίλου. Πρόκειται για εκείνα που βρίσκονται στις πόλεις Έμντεν, Τσβικάου, Αννόβερο, Ίνγκολσταντ και φυσικά στη Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Σε αυτά τα εργοστάσια κατασκευάζονται μερικά από τα πιο γνωστά και εμπορικά ηλεκτρικά μοντέλα όπως τα Volkswagen ID.3, ID4, ID.7 και ID.Buzz, τα Audi Q4, A6 και Q6, καθώς επίσης τα Skoda Enyaq και Elroq. Σύντομα, σε αυτήν τη λίστα θα προστεθούν κι άλλα μοντέλα όπως το Skoda Peaq, το εφταθέσιο SUV που θα αποτελεί τη ναυαρχίδα της μάρκας.

4-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Ο λόγος για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της Skoda

Ο λόγος που φτιάχτηκε το νέο εργοστάσιο της Skoda είναι πολύ απλός. Το Group VAG θέλει να κάνει ένα κομμάτι της κατασκευής μπαταριών μόνο του, in-house όπως λέγεται στα Αγγλικά. Δεν πρόκειται να σταματήσει τελείως τους δεσμούς με κινέζους προμηθευτές, όμως σίγουρα είναι καλύτερα να εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό.

Τα βήματα για να παραχθεί μία συστοιχία μπαταριών είναι συγκεκριμένα, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό είτε για plug in hybrid. Εξόρυξη πρώτων υλών, επεξεργασία των υλικών (refinement), κατασκευή κελιών, συναρμολόγηση των κελιών ώστε να φτιαχτεί μία συστοιχία.

5-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Βήμα-βήμα ο όμιλος Volkswagen φέρνει την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη

Το νέο εργοστάσιο που θα λειτουργεί με ευθύνη της Skoda έρχεται να κουμπώσει στο τελευταίο βήμα, αυτό της συναρμολόγησης, όμως έχουν γίνει κινήσεις και για το τρίτο βήμα, αυτό της κατασκευής κελιών.

Ο Όμιλος έχει ιδρύσει εδώ και μερικά χρόνια την PowerCo, η οποία κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά. Κατασκευάζει κελιά μπαταριών στο Σάλτσγκιτερ  (Γερμανία), τη Βαλένθια (Ισπανία) και το Σεντ Τόμας (Καναδάς).

6-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Η Skoda κατακτά το κομμάτι της συναρμολόγησης

Από εδώ και στο εξής, αυτά τα κελιά της PowerCo (μαζί με άλλα από τρίτους προμηθευτές) θα πηγαίνουν στη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Εκεί θα συναρμολογούνται από τη Skoda και θα γίνονται μπαταρίες έτοιμες να μπουν σε κάποιο αυτοκίνητο.

Πλέον, έχοντας καλύψει το κομμάτι της συναρμολόγησης αλλά και της κατασκευής κελιών, το Volkswagen Group μένει να εμπλακεί στους τομείς της εξόρυξης και της επεξεργασίας των πρώτων υλών. Όπως φαίνεται, υπάρχει ήδη η πρόθεση να γίνει κι αυτό. Απλά όλα θα γίνουν με σταθερά προσεκτικά βήματα.

7-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Unified Cell – Ίσως η μεγαλύτερη καινοτομία του Group VAG στην ηλεκτροκίνηση

Εκείνο που μας τράβηξε την προσοχή είναι ότι οι Γερμανοί δεν περιορίστηκαν στο να μπουν στην παραγωγή κελιών και μπαταριών. Θέλησαν να καινοτομήσουν και να πάνε την τεχνολογία ένα βήμα παρακάτω.

Έτσι, δημιούργησαν το Unified Cell. Πρόκειται για μία νοοτροπία κατασκευής που λέει πως όλα τα κελιά που φτιάχνουν θα έχουν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις, άσχετα από τη χημεία που θα επιλέγουν κάθε φορά. Δηλαδή με μια ματιά δεν μπορείς να καταλάβεις αν πρόκειται για NMC ή LFP μπαταρία.

8-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Sodium batteries – Η χρυσή ευκαιρία της Ευρώπης να «προλάβει» τους Κινέζους

Μάλιστα, το engineering είναι τόσο καλό και futureproof ώστε μελλοντικά θα μπορούν στις ίδιες διαστάσεις να κατασκευαστούν και μπαταρίες τύπου Sodium-ion. Δηλαδή αυτές που βασίζονται σε αλάτι.

Μιλώντας με ανθρώπους της Skoda, μας επισήμαναν ότι οι μπαταρίες αλατιού είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον όμιλο, αφού αποτελούν χρυσή ευκαιρία ώστε η Ευρώπη να μειώσει το χάσμα τεχνογνωσίας που υπάρχει με την Κίνα. Πολύ χοντρικά και απλοϊκά δοσμένο, αν στις NMC και LFP η Κίνα προηγείται 10 χρόνια, στις μπαταρίες άλατος είναι μόλις 2 χρόνια μπροστά.

 9-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Μέγιστη ασφάλεια μέσω άριστου engineering

Ένα ακόμα στοιχείο εξελιγμένου engineering που διαπιστώσαμε από κοντά, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο εργοστάσιο-κόσμημα της Skoda είναι η έμφαση στην ασφάλεια που έχει δοθεί στα Unified Cells.

Όταν τα πιάσαμε στα χέρια μας οι άνθρωποι πίσω από την εξέλιξή τους μας έδειξαν μία ειδική βαλβίδα εκτόνωσης η οποία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Σε περίπτωση διάτρησης και φλόγας η βαλβίδα ανοίγει ώστε να εκτονωθεί ο καπνός, κρατώντας τη φωτιά εγκλωβισμένη στο εσωτερικό του κελιού.

10-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Μία απλή αλλαγή που ανεβάζει κατακόρυφα την ασφάλεια

Επιπλέον, οι μηχανικοί έχουν αλλάξει τον τρόπο ψύξης της συστοιχίας. Μέχρι πρότινος οι αυλοί για την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού βρισκόταν στην κάτω πλευρά. Στη νέα γενιά μπαταριών που θα μπει στα αυτοκίνητα της πλατφόρμας MEB+ η πλάκα ψύξης και οι αυλοί έχουν μεταφερθεί στην επάνω πλευρά.

Αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας. Στην κάτω πλευρά υπάρχει ούτως ή άλλως ένα περιθώριο περίπου 20 χιλιοστών για να προστατεύονται τα κελιά από χτύπημα. Με τη μεταφορά της ψύξης στην πάνω πλευρά οι μηχανικοί εκμεταλλεύτηκαν τον κενό χώρο για διπλή χρήση. Προστατεύουν την μπαταρία όπως και πριν, όμως τώρα έχουν κι έναν χώρο ώστε να διοχετεύουν εκεί τον καπνό σε περίπτωση ατυχήματος. Φυσικά αυτός ο χώρος έχει ανοίγματα ώστε τελικά ο καπνός να φύγει.

11-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

No fire – Only smoke

Οι μηχανικοί του Group είναι τόσο σίγουροι για τη νέα τους δημιουργία ώστε δήλωσαν με βεβαιότητα ξανά και ξανά, πως ό,τι κι αν γίνει αυτές οι μπαταρίες δεν πρόκειται να προκαλέσουν φωτιά στο αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστικά, η φράση που χρησιμοποιούσαν επανειλημμένως ήταν «no fire, only smoke». Αρχικά θεωρήσαμε ότι η ατάκα αφορούσε μόνο τις LFP όμως μας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις NMC.

12-skoda-ergostasio-mpataries-battery-robot-mlada-boleslav

Ο όμιλος θα κάνει κι άλλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση – Τι ζητάει από την Ευρώπη;

Η επένδυση των 205 εκατομμυρίων ευρώ από το Volkswagen Group για το νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταριών της Skoda δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο όμιλος έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της ηλεκτροκίνησης και δεύτερον, ότι η Skoda αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Andrej Babiš, του υπουργού βιομηχανίας και εμπορίου, Karel Havlíček, του CEO της Volkswagen, Thomas Schäfer, καθώς και του CEO της Skoda, Klaus Zellmer. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση, όμως για να μπορέσουν να το κάνουν πρέπει να υπάρχει σταθερό και πιο ελαστικό κανονιστικό πλαίσιο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...