Αθήνα: Η οδός που ξέρετε όλοι - Παλιά είχε το πιο αποκρουστικό όνομα

Η οδός αυτή, πλέον είναι από τις πιο λαμπερές και ακριβές της Ελλάδας. Πριν λίγες δεκαετίες, είχε ένα όνομα που δεν την κολάκευε καθόλου και άπαντες απέφευγαν να περάσουν από εκεί.

  • -
  • -

Ο πρώτος πεζόδρομος της Αθήνας κατασκευάστηκε και δόθηκε προς χρήση το 1978. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές και ακριβές οδούς της πόλης, όπου φιλοξενεί φημισμένους οίκους μόδας και πανάκριβα κοσμηματοπωλεία. Αναφερόμαστε στη Βουκουρεστίου, η οποία εκτείνεται από την οδό Σταδίου έως το λόφο του Λυκαβηττού, τέμνοντας κάθετα τις οδούς Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Σόλωνος.

Η λαμπερή αυτή οδός οφείλει το όνομά της στη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μέσω της οποίας έληξε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Μέχρι το 1913, το όνομα του δρόμου ήταν οδός Αγχεσμού, αλλά πριν χαραχθεί λέγονταν «Χεζοπόταμος». Είχε ονομαστεί έτσι λόγω του χειμάρρου που κατέβαινε από τον Λυκαβηττό και έπεφτε στο ρέμα του βοϊδοπνίχτη στην οδό Σταδίου. 

voukourestiou

Τότε δεν υπήρχε αποχετευτικό δίκτυο και ο χείμαρρος παρέσυρε όλα τα απόβλητα, με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί οι Αθηναίοι είχαν δώσει αυτό το ιδιαίτερο όνομα στη σημερινή Βουκουρεστίου και γιατί άπαντες απέφευγαν να περάσουν από το σημείο.

Το όνομα του Στρατάρχη

Αξίζει να σημειώσουμε πως, το 1946 το τμήμα της οδού Βουκουρεστίου μεταξύ των οδών Σταδίου και Ακαδημίας μετονομάστηκε για ένα διάστημα σε οδό Στρατάρχου «Γιαν Σματς». Tο όνομα επιλέχθηκε από τον ομώνυμο Στρατάρχη της Ν. Αφρικής και παρότι δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα το επέλεξε η βασίλισσα Φρειδερίκη για να τιμήσει τη φιλία τους.

athens

Βέβαια, η τότε κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πώς ο Σματς υποστήριξε με θέρμη τις ελληνικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της απελευθέρωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έτσι θέλησαν να τον τιμήσουν. Όπως ήταν φυσικό, η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και γρήγορα η ονομασία άλλαξε.  

Δείτε ακόμη: Ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης είναι ελληνικός - Δείτε που βρίσκεται

Σήμερα, η Βουκουρεστίου έχει μήκος σχεδόν 700 μέτρα και στο πεζοδρομημένο κομμάτι, από την οδό Σταδίου ως την Ακαδημίας, συναντά κανείς τα πιο επώνυμα καταστήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...