Ηλεκτρικά ποδήλατα: Ευρωπαϊκό δικαστήριο άλλαζει τα πάντα στην ασφάλισή τους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ξεκαθαρίζει βασικά πράγματα σχετικά με τη θέση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, αλλά και για το αν θα πρέπει να ασφαλίζονται όπως όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα.

  • -
  • -

Ο θάνατος ενός αναβάτη ηλεκτρικού ποδηλάτου στο Βέλγιο, έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς τέθηκε το ερώτημα αν ο αναβάτης του e-bike οδηγεί ένα κανονικό όχημα (άρα πρέπει να έχει ασφάλεια) ή θεωρείται ευάλωτος χρήστης του δρόμου, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες χωρίς ηλεκτρική υποβοήθηση. Η απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο, ήταν ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν θεωρούνται μηχανοκίνητα οχήματα, οπότε δεν τίθεται ζήτημα ασφάλισης. Με άλλα λόγια, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν διαφοροποιείται από ένα συμβατικό ποδήλατο για τα μάτια του νόμου, με δεδομένο ότι ο ηλεκτροκινητήρας απλώς υπάρχει για να υποβοηθά και να ξεκουράζει τον αναβάτη και όχι να προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

Φυσικά, στην αγορά υπάρχουν και ισχυρότερα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία είναι σε θέση να αναπτύξουν μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης. Τα συγκεκριμένα όμως έχουν κανονικά άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα, καθώς θεωρούνται μοτοποδήλατα και απαιτούν ακόμη και άδεια οδήγησης. Αυτά, είναι και τα μόνα τα οποία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα ηλεκτρικά ποδήλατα που κινούνται με ταχύτητα έως και 20 km/h χωρίς πετάλι, δεν χρειάζεται να πληρώνουν ασφάλεια για να κυκλοφορούν στον δρόμο, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι δεν γίνεται να προκαλέσει ζημιά σε άλλα μηχανοκίνητα οχήματα.

Δείτε ακόμη: Παράνομα ηλεκτρικά πατίνια πωλούνται κανονικά στην Ελλάδα!

Θα αλλάξουν και οι ασφάλειες αυτοκινήτων

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο τέλος του έτους θα ακολουθήσουν μερικές ακόμη αλλαγές που θα φέρουν και νέα δεδομένα στις ασφάλειες αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, στην ασφάλιση αστικής ευθύνης προβλέπεται ότι θα ορίζεται ρητά ότι ως «όχημα» θεωρείται αποκλειστικά «οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα που κινείται μόνο με κάποιου είδους κινητήρα» και όχι τα οχήματα που φέρουν ηλεκτροκινητήρες ως υποβοήθηση κίνησης, όπως είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Πηγή

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...