Επίσημο: Θέλουν όριο 30 km/h στην Αθήνα, και Δακτύλιο με κάμερες

Επίσημη πρόταση για μείωση του ορίου ταχύτητας έκανε ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των μέτρων για λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

  • -
  • -

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει γίνει εφιαλτικό στους δρόμους όλης της Αθήνας. Ταυτόχρονα, όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη τάση να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε μία δέσμη 16 δράσεων που κατέθεσε στο Υπουργείο Μεταφορών.

Η πιο μεγάλη αλλαγή από όσα περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προς τον Υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, έχει να κάνει με το όριο ταχύτητας. Το επίσημο αίτημα του δήμου είναι το όριο να μειωθεί στα 30 km/h, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/35b5bc59b11f500b16868640052b0489.jpg

Ένας και μόνο Φορέας αρμόδιος για την κυκλοφορία στην πόλη

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων περιλαμβάνεται η άμεση σύσταση ενός ενιαίου Φορέα που θα «καταργεί» την πολυαρχία και τη διασπορά αρμοδιοτήτων. Ο Φορέας που θα συσταθεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα είναι αρμόδιος για όλα και σε αυτόν θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των μετακινήσεων στην Αθήνα. Υπάρχει σχετική, πλήρης, πρόσφατη μελέτη της KPMG (Ιανουάριος 2023) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στην οποία είχε συνεισφέρει και ο Δήμος Αθηναίων.

Δείτε ακόμα: Έρευνα: Ανούσιο το όριο των 30 km/h για την οδική ασφάλεια!

Τα μέτρα που προτείνει ο δήμος Αθηναίων για το κυκλοφοριακό

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ουσιαστική αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράςεντονότερη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους της πόλης, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας σε έμψυχο δυναμικό και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επέκταση του πράσινου δακτυλίου με παράλληλη επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου για τις πορείες, ώστε να διαφυλάσσεται στο μέτρο του δυνατού και η κυκλοφορία των τροχοφόρων. Προτείνεται επίσης, η φιλοξενία των ξένων επίσημων εκτός του κέντρου της πόλης, η αναθεώρηση του πλαισίου για εκδηλώσεις.

Η  ενίσχυση των υποδομών για την υποστήριξη της εναλλακτικής μετακίνησης των πολιτών με τα πόδια ή το ποδήλατο, αλλά και η κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για τις φορτοεκφορτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σε συνδυασμό πάντα με την αυστηροποίηση της εφαρμογής του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/35b5bc59b11f500b16868640052b0489.jpg

Στις επιμέρους προτάσεις είναι η  χωροθέτηση νέων σημείων στάθμευσης ταξί,  η διαμόρφωση συνολικού σχεδίου για την κυκλοφορία, τη στάση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, η διεύρυνση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε περισσότερες περιοχές της πόλης και η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του carsharing, μιας νέας τάσης στην Ευρώπη που προβλέπει το διαμοιρασμό οχημάτων σε πολλούς χρήστες.

Τέλος, για την ασφάλεια της κυκλοφορίας όλων και ιδιαίτερα των πεζών και οδηγών δικύκλων (μοτοσυκλέτες και ποδήλατα) κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 km/h σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αθηναίων (όπως σε αρκετές πόλεις στην Ευρώπη: Παρίσι, Βρυξέλλες, κλπ.) με εξαίρεση κάποιες κεντρικές αρτηρίες.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών

Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε για το κυκλοφοριακό και την δέσμη μέτρων που κατέθεσε, «Στην Αθήνα η κίνηση είναι αφόρητη και κάθε χρόνο χειροτερεύει. Απαιτείται λοιπόν άμεσα αλλαγή μοντέλου για τη ρύθμισή της. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσα αναλυτική πρόταση 16 σημείων μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου, υπερκείμενου Φορέα, την ουσιαστική αναβάθμιση των ΜΜΕ, την επαρκή αστυνόμευση, αλλά και μια σειρά από κανονιστικές ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις/εκδηλώσεις, τις πιάτσες ταξί, την τροφοδοσία κ.ά. Με σχέδιο, συνεργασία και συμπληρωματικές δράσεις μπορούμε μαζί να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...