Αττική Οδός: Σήμερα κλείνει ο διαγωνισμός – Τι προβλέπεται για τα διόδια

Η τελική ευθεία για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού έφτασε, με οκτώ διεκδικητές για τον αυτοκινητόδρομο. Η «κόντρα» αναμένεται σκληρή!

  • -
  • -

Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιουλίου, κλείνει ο διαγωνισμός παραχώρησης της Αττικής Οδού, ενός αυτοκινητόδρομου που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η σύμβαση προβλέπει παραχώρηση 25 ετών της Αττικής Οδού, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να ξεπεραστούν ακόμη και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός. Συνολικά, οκτώ σχήματα εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν την προσφορά τους, ωστόσο λέγεται ότι τελικά, θα υπάρχουν επτά προτάσεις.

Συγκεκριμένα, οι διεκδικητές της Αττικής Οδού είναι:

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS SA
  • INC SpA (GRUPPO FININC)
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΑΒΑΞ ΑΕ - Merdiam
  • Ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ - FS ARK HOLDCO Sarl
  • Ένωση προσώπων BRISA - AUTO ESTRADAS de PORTUGAL SA - RUBICONE BIDCO SA - Intrakat
  • Ένωση προσώπων CORE INFRASTRUCTURE FUND III SCS (VAUBAN) - DIF INFRA 6 PARTICIPATIONS 5 BV - EGIS PROJECTS SA
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS Sarl - FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS SAS - VINCI CONCESSIONS SAS - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ - MOBILITY PARTNER SAS

Πότε θα αλλάξει χέρια η Αττική Οδός

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου και δεν υπάρξουν προσφυγές, ο νέος ανάδοχος της Αττικής Οδού θα αναδειχθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Μετά από την αξιολόγηση των προσφορών, θα υπάρξουν μερικές διαδικασίες, έως την τελική υπογραφή της σύμβασης από τη Βουλή. Ιδανικά, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, όπου και λήγει η ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης.

Στην παρούσα φάση, πλεονέκτημα στον διαγωνισμό θα έχει το σχήμα που θα καταφέρει να αντλήσει ρευστότητα με τους καλύτερους όρους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι διεκδικητές έχουν στη διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία οχημάτων και την κερδοφορία της Αττικής Οδού. Ενδεικτικά, το 2022 έκλεισε με έσοδα 197,3 εκατ. ευρώ για την Αττική Οδό. Για το 2023, λέγεται ότι το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε με περεταίρω αυξήσεις, όμως αυτό δεν πρόκειται για επίσημο στοιχείο.

Διόδια Αττικής Οδού: Θα αλλάξουν;

Ανάμεσα στους όρους της νέας σύμβασης παραχώρησης, το κόστος διέλευσης για επιβατικά αυτοκίνητα θα βρίσκεται στα 2,5 ευρώ (από 2,80 ευρώ σήμερα) για την πρώτη πενταετία από την έναρξη της εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, μετά την πάροδο της πενταετίας, δίνεται το δικαίωμα αναπροσαρμογής του κόστους διοδίων, με κλιμακωτή χρέωση.

Δείτε ακόμη: Τούνελ Ηλιούπολης - Πώς θα πηγαίνεις από Καρέα, Ελληνικό σε 10 λεπτά;

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σαφής μελέτη κυκλοφορίας για τον αυτοκινητόδρομο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να καθοριστούν νέες τιμές με βάση τις ώρες αιχμής. Τότε, η διέλευση θα στοιχίζει ακριβότερα, ενώ το αντίτιμο θα είναι μικρότερο στις υπόλοιπες ώρες. Και πάλι όμως, η μέση τιμή διέλευσης θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά έως 2,5 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...