Παγίδα με γυρισμένα χιλιόμετρα - Η απάτη στο ΚΤΕΟ

Θεωρητικά, το ΚΤΕΟ πιστοποιεί τα χιλιόμετρα των αυτοκινήτων και το «γύρισμα» είναι δύσκολο. Όμως υπάρχει ένα παράθυρο που πατάνε αρκετοί… επιτήδειοι!

  • -
  • -

Περίπου τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα ΚΤΕΟ αναγράφουν υποχρεωτικά στο δελτίο τεχνικού ελέγχου τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου. Έτσι, όταν πουληθεί, ο υποψήφιος νέος αγοραστής θα μπορεί να διαπιστώσει πιο εύκολα μια ενδεχόμενη επέμβαση στον χιλιομετρητή. Όμως, η… απάτη είναι δυνατή μάστιγα. Ήδη έχει βρεθεί «παράθυρο» στη διαδικασία και ορισμένοι, πουλάνε αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβει κανείς! Η τακτική είναι απλή και μπορεί να γίνει από τον καθένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια στη διαδικασία!

Πώς πουλάνε αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα;

Όπως γνωρίζουμε, ένα αυτοκίνητο περνάει για πρώτη φορά ΚΤΕΟ τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Αν ένας ιδιοκτήτης καλύπτει πολλά χιλιόμετρα σε ετήσια βάση, μπορεί να φτάσει στην τετραετία ακόμη και με περισσότερα από 150.000 χιλιόμετρα! Πριν επισκεφθεί για πρώτη φορά το ΚΤΕΟ, λοιπόν, γυρίζει τα χιλιόμετρα στα -φυσιολογικά για μοντέλο τεσσάρων ετών- 50.000 km. Κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα! Αντίστοιχα, προγραμματίζει την επέμβαση στον χιλιομετρητή κάθε δύο χρόνια, μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Το οδόμετρο μπορεί να έχει φτάσει ξανά στις 150.000 km, όμως το ξαναγυρίζει στις 80.000 km!

Πώς καταλαβαίνω αν γύρισαν τα χιλιόμετρα;

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εντοπίσεις την κομπίνα. Πρώτον γιατί στο ΚΤΕΟ όλα δείχνουν φυσιολογικά και δεύτερον, επειδή ένα αυτοκίνητο που κάνει τόσα χιλιόμετρα σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι ταξιδεύει πολύ σε ανοικτό δρόμο, άρα έχει ελάχιστη καταπόνηση στα μηχανικά του μέρη. Για αυτό, ο αγοραστής δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εικόνα του οχήματος και το ΚΤΕΟ, αλλά να ζητήσει και το βιβλίο service του οχήματος για να δει κάθε πότε πραγματοποιούταν η προγραμματισμένη συντήρηση και με πόσα χλμ. Πλέον οι αντιπροσωπείες κρατάνε και ηλεκτρονικό αρχείο των εργασιών, άρα είναι αδύνατο να… στηθεί.

Πώς βλέπω τα χιλιόμετρα στο ΚΤΕΟ;

Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρουμε ότι στο δελτίο τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ, αναγράφεται η ημερομηνία και τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου. Κάθε φορά που περνάει από ΚΤΕΟ το όχημα, προστίθεται μια ακόμη σειρά με τα νέα χιλιόμετρα και τη νέα ημερομηνία.

Δείτε ακόμη: ΚΤΕΟ - Θα κόβουν αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα

Στην περίπτωση που ο χιλιομετρητής δείχνει 80.000 km και στο χαρτί του ΚΤΕΟ, δείτε ότι πέρασε από τεχνικό έλεγχο τρία χρόνια πριν με… 140.000 km, καταλαβαίνετε ότι τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα δεν είναι τα πραγματικά! Φυσικά, στο επόμενο ΚΤΕΟ, το αυτοκίνητο θα «κοπεί» αν διαπιστωθεί επέμβαση στον χιλιομετρητή και για να περάσει τον έλεγχο θα πρέπει τα χιλιόμετρα να επιστρέψουν στο πραγματικό νούμερο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...