Ο Μητσοτάκης οδήγησε το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου στην Ελλάδα [video]

Τη δυνατότητα να κάνει μια βόλτα με υδρογονοκίνητο αυτοκίνητο και να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχε ο πρωθυπουργός

  • -
  • -

Το υδρογόνο για πολλούς θεωρείται το καλύτερο καύσιμο για τα οχήματα νέας γενιάς. Από τη λειτουργία δεν παράγονται καθόλου ρύποι, κάτι που βοηθάει την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και μειώνει τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το μοναδικό στοιχείο που προκύπτει από τη χρήση του υδρογόνου στα μοντέλα FCEV είναι… καθαρό νερό.

h2

Το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνο κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα Hyundai Nexo, το οποίο ήρθε στη χώρα μας στο πλαίσιο των «Ημερών Καινοτομίας» που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου (Hydrogen Europe).

h2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στην Κοζάνη και θέλησε να μάθει πράγματα για την τεχνολογία FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να το οδηγήσει και να ζήσει την εμπειρία κίνησης ενός οχήματος με κυψέλες καυσίμου, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Το πλεονέκτημα των FCEV

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα ηλεκτρικά. Ο ανεφοδιασμός με υδρογόνο διαρκεί το πολύ 5 λεπτά και η αυτονομία, τουλάχιστον στην περίπτωση του Nexo απόδοσης 163 ίππων ξεπερνά τα 700 km.

h2

Επίσης, παρότι ηλεκτροκίνητο δεν απαιτεί ηλεκτρικό δίκτυο, αφού η ενέργεια που απαιτείται για την κίνησή του παράγεται με την κατανάλωση υδρογόνου. Αυτό είναι αποθηκευμένο σε μία δεξαμενή χωρητικότητας 6,3 κιλών και υπό πίεση 700 bar.

Διαβάστε επίσης: Πού θα φτιαχτεί το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα

h2

Το υδρογόνο ενώνεται με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα στην κυψέλη καυσίμου και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Χάρη σε μια σειρά φίλτρων, ο αέρας περνά πεντακάθαρος στην κυψέλη και το μόνο που βγαίνει από την απόληξη της εξάτμισης είναι υδρατμοί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...