Τέλος η αναμονή: Έτσι αλλάζει μπαταρία σε 30" ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η ταχύτητα φόρτισης, ωστόσο, υπάρχει τρόπος η στάση να περιοριστεί στα 30 δευτερόλεπτα.

  • -
  • -

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο χρόνος που αυτή απαιτεί είναι σημαντικό «αγκάθι» και στέκεται εμπόδιο στην εξάπλωσή τους. Σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο και παράγοντες όπως η τιμή και η αυτονομία τους, όμως ο χρόνος φόρτισης αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό στο πιο μεγάλο πρόβλημα αυτής της νέας, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, τεχνολογίας.

Αν υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει άδεια μπαταρία, να βρεθεί με φορτισμένη σε χρόνο αντίστοιχο με εκείνον που χρειάζεται ώστε κάποιος να ανεφοδιαστεί με καύσιμο (βενζίνη, πετρέλαιο κ.λπ.), τότε είναι πολλοί εκείνοι που θα έβλεπαν με πιο θετικό μάτι την αγορά ενός αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων.

aulton-stathmos-antikatastasi-mpataria-ev-ilektriko

Μπορεί σε πολλούς αυτό να φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως υπάρχει τρόπος να γίνει, με τη στάση μάλιστα να διαρκεί λιγότερο από εκείνη για τον ανεφοδιασμό με υγρά καύσιμα. Για να βάλει κάποιος βενζίνη, πετρέλαιο ή άλλο καύσιμο χρειάζεται να μείνει στάσιμος για 2-3 λεπτά. Για να βρεθεί με φορτισμένη μπαταρία ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πλέον ο χρόνος έχει πέσει στα 30 δευτερόλεπτα.

Δείτε ακόμα: Ταχύτητα φόρτισης: Πόσο έχει εξελιχθεί την τελευταία 10ετία;

Αν και όλες οι εταιρείες δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν τον ρυθμό ανεφοδιασμού με ρεύμα των ηλεκτρικών τους μοντέλων, στην Κίνα βρήκαν έναν εναλλακτικό τρόπο ώστε να μειώσουν την αναμονή. Έχουν δημιουργήσει μοντέλα στα οποία η άδεια μπαταρία αποσπάται εύκολα και στη θέση της μπαίνει μία φορτισμένη. Η διαδικασία διαρκεί μόλις μισό λεπτό και γίνεται σε σταθμούς που είναι ειδικά κατασκευασμένοι γι’ αυτό το σκοπό.

Η εν λόγω τεχνολογία εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να έρχεται στην Ευρώπη μέσω της κινεζικής μάρκας NIO, η οποία την εφάρμοσε πρώτα στη Νορβηγία και σταδιακά θα αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες.

Εκτός από τη μειωμένη αναμονή, ένα ακόμα όφελος που έχουν τα εν λόγω μοντέλα είναι η χαμηλότερη τιμή απόκτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις αγοράζεις μόνο το αυτοκίνητο και όχι την μπαταρία, για την οποία πληρώνεις συνδρομή ώστε να κάνεις τις απαραίτητες αντικαταστάσεις στους ειδικούς σταθμούς, οπότε το ποσό που καλείσαι να πληρώσεις είναι σημαντικά μικρότερο. Επιπλέον, παύει να υφίσταται η ανησυχία σχετικά με τα πιθανά προβλήματα της μπαταρίας και την πτώση απόδοσης που ίσως αυτή να εμφανίσει με τα χρόνια, την οποία έχουν αρκετοί παρά το γεγονός ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αξιόπιστες.

Αν έρθουν αυτά τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, θα σε κάνουν να αγοράσεις πιο εύκολα ένα ηλεκτρικό μοντέλο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...