Greenpeace: Στον «πάτο» της ηλεκτροκίνησης οι ιαπωνικές μάρκες

Η μετάβαση προς τα οχήματα μηδενικών ρύπων εξελίσσεται γοργά από ορισμένους. Κάποιες μάρκες ωστόσο, επιμένουν στους παραδοσιακούς κινητήρες.

  • -
  • -

Η Greenpeace Ανατολικής Ασίας δημοσίευσε τη λίστα με τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τη μετάβασή τους προς τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Η κατάταξη είναι αποτέλεσμα μελέτης σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, τον περιορισμό διοξειδίου του άνθρακα από την αλυσίδα εφοδιασμού και τη μείωση των πόρων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τρεις ιαπωνικές εταιρείες έχουν μείνει πολύ πίσω στη μάχη για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η επικεφαλής της Greenpeace Ανατολικής Ασίας, Ada Kong, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων υπερδιπλασιάστηκαν το 2021, αλλά η πρόοδος ήταν άνιση. Συγκεκριμένα, η Toyota, η Nissan και η Honda υστερούν πολύ έναντι των ανταγωνιστών τους στη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

ev

Η Toyota για παράδειγμα, είναι μακράν η χειρότερη στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς σε κάθε 500 αυτοκίνητα που πούλησε, τα 499 τροφοδοτούνταν από ορυκτά καύσιμα – ένα σοκαριστικά υψηλό ποσοστό. Τον ιαπωνικό κολοσσό ακολουθήσαν Honda και Nissan, πέφτοντας τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Ποια μάρκα είναι πρώτη στον κόσμο

Η Greenpeace, υποστηρίζει πως παρά την έντονη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κάνουν αρκετά για να μεταβούν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Δείτε εδώ πόσα χιλιόμετρα βγάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην εθνική

ev

Κανένας όμιλος ή μάρκα δεν πουλάει τόσα BEV που να δικαιολογεί τον ντόρο και τις επενδύσεις που έχουν γίνει γύρω από την ηλεκτρική ενέργεια. Η General Motors, που κατέχει την 1η θέση της λίστας, διατήρησε το 2021 ένα μερίδιο λίγο πάνω από 8% για ηλεκτρικά – το υπόλοιπο 92% ανήκει στους παραδοσιακούς κινητήρες. Στη δεύτερη θέση είναι η Renault με 6,69% και στην τρίτη η Volkswagen. Το μεγαλύτερο άλμα πέρυσι, έκανε η Mercedes-Benz η οποία ανέβηκε 5 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη.

Δείτε εδώ τη λίστα 

ev

Πηγή: greenpeace.org/eastasia/

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...