Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς η κινέζικη BYD πέρασε σε πωλήσεις την Tesla;

Ένα τρικ κάνει μία κινεζική μάρκα να φαίνεται πιο επιτυχημένη από την Tesla, όμως είναι έτσι η πραγματικότητα;

  • -
  • -

Ένα γραφειοκρατικό κόλπο έφερε την κινεζική BYD μπροστά από τον παγκόσμιο ηγέτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την Tesla, όμως γιατί κάτι τέτοιο και με ποιον τρόπο οι Κινέζοι κορόιδεψαν το σύστημα;

Ρίχνοντας μια ματιά στις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα δούμε την BYD να βρίσκεται πάνω από την Tesla. Για όσους δεν γνωρίζουν (δηλαδή τους περισσότερους), η BYD είναι μία από τις πολύ μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αγορά της Κίνας είναι πραγματικά τεράστια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται μόνο εκεί. Παρ’ όλα αυτά το μέγεθός τους συγκρίνεται με καθιερωμένους ευρωπαίους κατασκευαστές. Έτσι ξεκίνησε και η BYD η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2003, όμως πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

BYD_Tang-kina-china-kineziko-ilektriko-ev-revma

Κοιτάζοντας τα νούμερα από το πρώτο μισό του 2022, λοιπόν, βλέπουμε την BYD να έχει πουλήσει 641.350 ηλεκτρικά, ενώ η Tesla 564.743. Εδώ όμως είναι το σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Στον πίνακα των πωλήσεων αναφέρεται ότι οι πωλήσεις τόσο της μίας εταιρείας, όσο και της άλλης, αφορούν οχήματα NEV (New Energy Vehicles).

Δείτε ακόμα: Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά της BYD έρχονται στην Ελλάδα

Ωστόσο, ο τρόπος που μετράνε τις πωλήσεις οι Κινέζοι κάνει την εξής παραδοχή. Κάτω από την ομπρέλα των NEV περιλαμβάνει τόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά, όσο και τα plug-in υβριδικά, επειδή έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν στην πρίζα.

Οπότε, αν εξετάσουμε πιο αναλυτικά τις πωλήσεις η BYD έχει πουλήσει 323.519 αμιγώς ηλεκτρικά (δηλαδή σχεδόν το 50% των πωλήσεων) με τα υπόλοιπα να είναι plug-in υβριδικά.

tesla-model-3-model3-kina-china-shanghai

Το παραπάνω παράδειγμα το αναφέρουμε ώστε να δείξουμε ότι με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Όλες οι εταιρείες θέλουν να δείξουν ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ηγέτες στις πωλήσεις, όμως όταν βλέπουμε κάποια νούμερα καλό είναι να ρίχνουμε και μια δεύτερη ματιά.

Ποια είναι η άποψή σου; Μπορούσες να φανταστείς αυτό το μπέρδεμα με τις πωλήσεις ή νόμιζες ότι τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...