Προβλήματα στους νέους αυτοκινητόδρομους

Άδηλο το μέλλον των μεγάλων έργων

  • -
  • -

Απρόβλεπτες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα έργα για την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων καθώς η χάραξη των δρόμων «σκοντάφτει» σε δίκτυα της ΔΕΗ ή των σιδηροδρόμων. Πιο συγκεκριμένα η Ιόνια Οδός στο τμήμα κοντά στα Γιάννενα από το 175ο έως το 182ο χλμ., συναντά το δίκτυο υψηλής τάσης και για να προχωρήσουν τα έργα πρέπει χρειάζεται να μετατοπιστούν οι τεράστιοι πυλώνες. Η σύμβαση προβλέπει ότι το κόστος πρέπει να το αναλάβει η ΔΕΗ, η οποία όμως δεν προτίθεται να διαθέσει σχεδόν 8 εκατ. ευρώ για ένα έργο που δεν την αφορά.

Στο τμήμα της Κορίνθου-Πατρών-Πύργου η νέα χάραξη της οδού συναντά το σιδηροδρομικό δίκτυο σε 54 διαφορετικά σημεία, τα περισσότερα σε ισόπεδες διασταυρώσεις. Ο ΟΣΕ εδώ και τρία χρόνια έχει σταματήσει τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα να καθυστερεί την εργολήπτρια εταιρεία στο προχωρήσει την οδοποιία.
Σημαντικότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις. Εκτός των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται, οι προσφυγές των ιδιοκτητών στα δικαστήρια εκδικάζονται έπειτα από τέσσερα χρόνια. Τα αρχαία από την άλλη αποτελούν μεγαλύτερο «αγκάθι» καθώς οι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού καθυστερούν να αξιολογήσουν και να ολοκληρώσουν τις ανασκαφές με πολύμηνες διαδικασίες οι οποίες τελικά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και μάλιστα σε βάρος του Δημοσίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...