Toyota Aygo X: Το αυτοκίνητο πόλης που έγινε crossover

Τα SUV είναι ξεκάθαρα η προτίμηση των αγοραστών τα τελευταία χρόνια, οπότε ακόμα και ένα μοντέλο πόλης όπως το Aygo, δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει την τάση. Έτσι προέκυψε το Aygo X.

  • -
  • -

Το Aygo μαζί με τα αδερφά μοντέλα Citroen C1 και Peugeot 108 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας για χρόνια. Τα C1 και 108 σταμάτησαν την πορεία τους πρώτα, με το Aygo να συνεχίζει για λίγο ακόμα. Αν και η Toyota έβλεπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει πλέον σε αυτή την κατηγορία, δεν ήθελε να την εγκαταλείψει εντελώς, οπότε σκέφτηκε μία εναλλακτική λύση. Να διατηρήσει το όνομα Aygo, μετατρέποντάς το σε crossover.

Toyota Aygo X

Τι άλλαξε η Toyota;

Οι Ιάπωνες έπιασαν δουλειά, λοιπόν, με το αποτέλεσμα να είναι το Aygo X. Η πιο σύγχρονη εκδοχή του μικρότερου μοντέλου στην γκάμα της εταιρείας, το οποίο έχει αποκτήσει crossover χαρακτήρα. Αυτό έγινε με μια σειρά από αλλαγές όπως οι μεγαλύτερες διαστάσεις, η πιο έντονη σχεδίαση και φυσικά η αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Toyota Aygo X

Τα πάντα έγιναν μεγαλύτερα

Πλέον το μήκος φτάνει τα 3,7 μέτρα, το πλάτος τα 1,74 μέτρα και το ύψος τα 1,5 μέτρα, ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει μεγαλώσει κατά 11 χλστ. φτάνοντας πλέον στα 131 χλστ. Μαζί με το μήκος μεγάλωσε και το μεταξόνιο, με αποτέλεσμα την προσφορά καλύτερων χώρων για τους επιβάτες που θα φιλοξενήσει στο εσωτερικό του, αλλά και για το χώρο αποσκευών ο οποίος πλέον φτάνει τα 231 λίτρα. Η τάση για αύξηση όλων των διαστάσεων δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις ζάντες, οι οποίες πλέον ξέφυγαν από τις 15 ίντσες και ανέβηκαν στις 17 και 18 ίντσες.

Δείτε ακόμα: 5 μεταχειρισμένα έως 6.000€ με χαμηλή κατανάλωση

Η εξωτερική σχεδίαση έχει γίνει πιο «ανάγλυφη», με περισσότερες ακμές. Γύρω από τους τροχούς και χαμηλά στα πλαϊνά συναντάμε μαύρα προστατευτικά, ενώ τόσο μπροστά όσο και πίσω υπάρχει απομίμηση ποδιάς.

Toyota Aygo X

Εσωτερικό

Το εσωτερικό διακρίνεται για τις καμπύλες γραμμές και τη λειτουργικότητα. Στο κέντρο της κονσόλας συναντάμε μια οθόνη αφής 9 ιντσών που ενσωματώνει το σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect. Μέσω αυτού ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πλοήγηση μέσω cloud, συνδεδεμένες υπηρεσίες και πληθώρα εφαρμογών. Στο μέλλον θα προστεθούν και over-the-air ενημερώσεις, με την ασύρματη σύνδεση για το smartphone και τη θήκη ασύρματης φόρτισης να κάνει πρεμιέρα στο μοντέλο. Επιπλέον, υπάρχει και η εφαρμογή MyT για την παρακολούθηση σημαντικών στοιχείων κατά την οδήγηση.

Toyota Aygo X

Με πολλή τεχνολογία

Σύμφωνα με την Toyota, η υπερυψωμένη θέση του οδηγού βοηθά στη βελτίωση της περιμετρικής ορατότητας. Όσο για τη σουίτα των τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας, είναι πλέον πλήρης, περιλαμβάνοντας από σύστημα προ-σύγκρουσης (PCS) με ανίχνευση οχημάτων, έως ανίχνευση πεζών ημέρα και νύχτα (Day and night Pedestrian Detection) και δικυκλιστών, προσαρμοζόμενο Cruise Control, υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης για ελιγμούς έκτακτης ανάγκης και πολλά ακόμη.

Toyota Aygo X

Κάτω από το καπό

Κάτω από το καπό υπάρχει ένα μοτέρ και συγκεκριμένα ο ατμοσφαιρικός τρικύλινδρος 1.000άρης κινητήρας των 72 ίππων και 93 Nm ροπής. Το σύνολο συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων ή το αυτόματο CVT. Οι επιδόσεις προφανώς και δεν είναι κορυφαίες, καθώς αυτό δεν είναι το βασικό ζητούμενο. Τα 0-100 επιτυγχάνονται σε 15,6 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 160 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση είναι στα 4,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα με το πεντάρι κιβώτιο και στα 4,9 λτ. με το CVT. Όσο για τις εκπομπές CO2, ανέρχονται στα 107 και 110 γρ./χλμ., αντίστοιχα.

 

Η τιμή του Aygo X ξεκινάει από τις 13.920 ευρώ. Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του μοντέλου πατώντας εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...