Τι γίνεται αν μου αφαιρέσουν πινακίδες από leasing ή ενοικιαζόμενο;

Αρκετές παραβάσεις του ΚΟΚ συνοδεύονται από αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, δηλαδή των πινακίδων του. Τι γίνεται αν αυτό ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεων ή leasing;

  • -
  • -

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα, αλλά και επιπλέον κυρώσεις που κάνουν την ποινή ακόμη πιο… επίπονη. Μια από αυτές είναι και η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Οι πινακίδες μαζί με την άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται και κρατούνται στην τροχαία, μέχρι να παρέλθει το προβλεπόμενο από την παράβαση διάστημα.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι πιο ακριβές πινακίδες κυκλοφορίας

Οι πινακίδες και η άδεια του οχήματος όμως, δεν ανήκουν στον οδηγό. Οπότε, αν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο leasing ή ενοικιαζόμενο, ο παραβάτης δεν είναι και ο ιδιοκτήτης του. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση για αυτές τις περιπτώσεις, για να ισχύουν οι κυρώσεις αλλά να μη «την πληρώνει» η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οχήματος.

Από τις 30 Μαρτίου του 2018 λοιπόν, διευκρινίζεται ότι σε κάποιες παραβάσεις τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται και ο παραβάτης οδηγός πληρώνει το διπλάσιο διοικητικό πρόστιμο. Έτσι εκείνος που έκανε την παράβαση τιμωρείται, αλλά η εταιρεία στην οποία ανήκει το όχημα διατηρεί τις πινακίδες του για να μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις παραβάσεις που προβλέπουν αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας στην περίπτωση βεβαίωσής τους. Σε μερικές πιο σοβαρές, οι πινακίδες αφαιρούνται από τις αρχές και παραμένουν στην τροχαία, όπως προβλέπεται κανονικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...