Τα Tesla τώρα θα σου λένε αν τα ελαστικά σου είναι φθαρμένα!

Πότε χρειάζεσαι αλλαγή ελαστικών; Δεν υπάρχει λόγος πλέον να αγχώνεσαι, το Tesla σου θα σε ενημερώνει αυτόματα για την κατάστασή τους.

  • -
  • -

Η ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου ξεκινάει από την κατάσταση των ελαστικών του. Τα φρένα-άγκυρες και τα ηλεκτρονικά δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν υπάρχει πρόσφυση, οπότε η Tesla αποφάσισε ότι τα μοντέλα της θα ενημερώνουν τον οδηγό τους για φθαρμένα ελαστικά που πλέον έχουν γίνει επικίνδυνα.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει ακόμη και το μικρό βάθος του πέλματος, όχι μόνο το συντελεστή τριβής της γόμας, ενώ θα δίνει οδηγίες για την ορθότερη εφαρμογή τους. Θα ενημερώνει δηλαδή, στην οθόνη, αν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να επισκεφθεί ένα βουλκανιζατέρ για να βάλει τα εμπρός ελαστικά πίσω (και το ανάποδο).

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η εν λόγω λειτουργία θα είναι διαθέσιμη για όλα τα μοντέλα της Tesla. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι θα έρθει στην αγορά με την επόμενη ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος των αυτοκινήτων. Να τονίσουμε, ότι η πληροφορία δεν είναι επίσημη από την Tesla αλλά διέρρευσε στο διαδίκτυο από σελίδες που ασχολούνται κυρίως με τα μοντέλα της εταιρείας.

Πώς λειτουργεί;

Όταν σκεφτόμαστε ότι ένα αυτοκίνητο θα μπορεί να καταλάβει από μόνο του την κατάσταση των ελαστικών του, μας πιάνει μια… περιέργεια για το πως θα μπορούσε να λειτουργεί αυτό. Το σύστημα, θα χρησιμοποιεί την κοινή λογική! Είναι τόσο απλό. Ο συντελεστής τριβής θα υπολογίζεται μέσω της επιτάχυνσης και του φρεναρίσματος.

Όταν το αυτοκίνητο δει, ότι οι τροχοί μπλοκάρουν πιο εύκολα κατά την πέδηση ή ότι η πρόσφυση χάνεται νωρίτερα κατά την επιτάχυνση (σε σύγκριση με τις προκαθορισμένες τιμές), θα ενημερώνει ότι η ώρα της αλλαγής ελαστικών έφτασε. Το βάθος του πέλματος όμως, πώς θα υπολογίζεται; Είναι απλό! Όσο το ελαστικό φθείρεται, το πέλμα μειώνεται. Τι άλλο μειώνεται; Η συνολική διάμετρος του τροχού.

Όσο μικρότερος ο τροχός, τόσο περισσότερες φορές περιστρέφεται σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Το Tesla θα μετρά πόσες πλήρεις περιστροφές κάνει κάθε τροχός ξεχωριστά (σε συγκεκριμένη ταχύτητα) και θα συγκρίνει το αποτέλεσμα με τις προκαθορισμένες τιμές. Όταν ο αλγόριθμος βγάλει σαν αποτέλεσμα ότι το πέλμα έφτασε στο κατώτατο όριο, τότε ο οδηγός θα ενημερωθεί από το σύστημα ότι η ώρα να αλλάξει τα λάστιχά του, έφτασε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...