Ποιο νέο σύστημα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά τα αυτοκίνητα για να λάβουν 5 αστέρια;

Ο Euro NCAP βάζει ακόμη πιο δύσκολα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, με στόχο να κάνει τα οχήματα απόλυτα ασφαλή

  • -
  • -

Η ασφάλεια οδηγών, επιβατών και χρηστών του δρόμου αποτελεί προτεραιότητα για τον φημισμένο Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Ο Euro NCAP θέτει όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές, με τις δοκιμές πρόσκρουσης των αυτοκινήτων να γίνονται χρόνο με το χρόνο απερίγραπτα απαιτητικές.  

Από το 2023, ο οργανισμός θα καταστήσει υποχρεωτικό το σύστημα ανίχνευσης παιδιών έως τριών ετών σε όλα τα νέα οχήματα. Χωρίς αυτό, κανένα μοντέλο δεν θα μπορεί να λάβει την ανώτερη διάκριση των 5 αστέρων. Μέχρι το 2025, στο πρωτόκολλο θα συμπεριληφθούν και τα παιδιά άνω των τριών ετών.

child euro ncap

Τα στελέχη του Euro NCAP έλαβαν την απόφαση μετά τα συνεχόμενα περιστατικά θερμοπληξίας παιδιών ακόμη και ασφυξίας. Γονείς και κηδεμόνες ξεχνούν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο με τα παράθυρα κλειστά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο κίνδυνό τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μόλις μισή ώρα, το εσωτερικό ενός οχήματος μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου κάτω από τον καυτό ήλιο. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα ανήλικα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω της αδυναμίας να βγουν μόνα τους από το αυτοκίνητο.

Το σύστημα ανίχνευσης παιδιών στο όχημα (Child Presence Detection) θα μπορούσε να αποτρέψει τη θερμοπληξία, εντοπίζοντας την παρουσία των παιδιών στο πίσω κάθισμα και ειδοποιώντας άμεσα τον γονιό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συσκευή ανίχνευσης κίνησης μικρής εμβέλειας που ξεχωρίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και λαμβάνει υπόψη τις πιθανές θέσεις του ανηλίκου στο χώρο επιβατών του οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...