Με διόδια ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε στη Βουλή το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου

  • -
  • -

«Προχωράμε όλες τις διαδικασίες με ταχύτητα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την πορεία των έργων υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Ο Κώστας Καραμανλής δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, όπως είχε γίνει άλλωστε και με τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Υπουργός παρουσίασε πάντως το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου, όπως έχει διαμορφωθεί έως αυτήν την στιγμή:

·       Πρώτον, τίμημα Μελετών – Κατασκευών σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, με πλήρη πρόβλεψη για την κατασκευαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

·       Δεύτερον, διατήρηση των πραγματικών διοδίων, με χρέωση 0,063 ευρώ/χλμ.

·       Τρίτον, κυμαινόμενες πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο ως ποσοστό των πραγματικών διοδίων.

·       Τέταρτον, χρηματοδοτική Συμβολή Δημοσίου ύψους – το μέγιστο – 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Μόλις αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, προχωρήσαμε σε σειρά ενεργειών για τη μελετητική ωρίμανση του έργου. Προχωρήσαμε πρώτα απ’ όλα στη δημοπράτηση και ανάθεση συμβάσεων εκτέλεσης γεωτεχνικών ερευνών και δοκιμών σε όλο το μήκος του τμήματος Χανιά – Νεάπολη και σε μια σειρά από μελέτες που είναι απαραίτητες για τη σωστή σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα: για την κτηματογράφηση, για τα τοπογραφικά υπόβαθρα, για τα υδραυλικά έργα στα κατασκευασμένα τμήματα του ΒΟΑΚ, για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, για το παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...