No deal Brexit - αυτοκινητοβιομηχανία: “Χασούρα” 110 δισ. ευρώ και εκτόξευση της ανεργίας!

Χιλιάδες εργαζόμενοι ενδέχεται να βρεθούν χωρίς δουλειά

  • -
  • -

Με μόλις 15 εναπομείνασες εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης για το Brexit, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας υψώνουν κραυγή αγωνίας, κάνοντας έκκληση σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Free Trade Agreement), χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Όπως υποστηρίζουν, μια απότομη και χωρίς «δίχτυ» έξοδος θα κόστιζε στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία 110 δισεκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ θα έθετε εν αμφιβόλω χιλιάδες θέσεις εργασίας σε έναν τομέα που απασχολεί 14,6 εκατ. άτομα. Μη ξεχνάμε ότι 1 στους 15 ανθρώπους των χωρών της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας εργάζεται στον τομέα του αυτοκινήτου.

Ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA), την Ένωση Ευρωπαίων Προμηθευτών Αυτοκινήτου (CLEPA), καθώς και 21 εθνικές ενώσεις.

Τόσο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και για τους προμηθευτές τους ενέχει ο κίνδυνος ενός δευτέρου καταστροφικού «χτυπήματος», μετά την πρόσφατη απώλεια 100 δισεκ. δολαρίων ελέω της κρίσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, εφόσον δεν επιτευχθεί deal μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα προκληθεί σεισμική μεταστροφή στον τομέα των συναλλαγών, με δισεκ. ευρώ δασμών να επηρεάζουν τις δυνατότητες των καταναλωτών και από τις δύο πλευρές της Μάγχης. Όπως είναι ευλογοφανές, αύξηση δασμών συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση της τιμής των αυτοκινήτων.

 Αμφότερες οι πλευρές θα αναγκαστούν να ανταλλάσσουν αγαθά ενόσω υπόκεινται στους μη ευέλικτους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), συμπεριλαμβανομένων δασμών 10% στα επιβατικά αυτοκίνητα και μέχρι 22% στα βαν και τα φορτηγά. Επιπροσθέτως, τόσο οι προμηθευτές όσο και τα προϊόντα τους θα «χτυπηθούν» από δασμούς, γεγονός που θα επιφέρει είτε την αύξηση του κόστους κατασκευής, είτε την ανάζητηση προμηθευτών σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται, πως πριν την πανδημία του κορονοϊού, τα παραχθέντα αυτοκίνητα στην ΕΕ και το Η.Β. αντιστοιχούσαν σε 18,5 εκ. μονάδες ετησίως. Φέτος, λόγω COVID-19 έχουν «χαθεί» 3,6 μονάδες, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς των επικεφαλής, η ενδεχόμενη αύξηση των δασμών θα μείωνε την παραγωγή κατά 3 εκ. οχήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...