Τι εστί Mazda;

Φέτος έκλεισε 100 χρόνια από την ίδρυσή της

  • -
  • -

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες προέκυψε το όνομα και το λογότυπο της αγαπημένης σου μάρκας; Η νέα σειρά «Τι εστί» του GOCAR είναι εδώ να σου λύσει την απορία, αναλαμβάνοντας να ξεδιαλύνει το παρελθόν και μίας καινούργιας μάρκας κάθε μέρα.

CX


It is Japan-day, again! Φέτος κλείνει έναν αιώνα από την δημιουργία της και εμείς είμαστε εδώ να βρούμε πως ξεκίνησαν όλα.

Είναι 30 Ιανουαρίου, 1920 και στην Χιροσίμα ιδρύεται η Mazda… ή μάλλον η Toyo Cork Kogyo Co., Ltd., μιας και για τα πρώτα 11 χρόνια λειτουργούσε με αυτήν την ονομασία ή κάποια μικρή παραλλαγή της. Η Toyo Kogyo παρήγαγε όπλα για τον ιαπωνικό στρατό, καθ’ όλη την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ενώ η μετάβαση στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν έγινε μέχρι την δεκαετία του ’60.

Αν και η επίσημη υιοθέτηση του ονόματος Mazda έγινε το 1984, ότι αυτοκίνητο είχε παραχθεί από την αρχή της ιστορίας της, είχε αυτό το όνομα. Το όνομα Mazda προήλθε από το Θεό Ahura Mazda, μια θεότητα από τους πρώτους αρχαίους πολιτισμούς της δυτικής Ασίας. Ο Ahura Mazda χαρακτηριζόταν ως ο Θεός της Σοφίας, της ευφυΐας και της αρμονίας.

Το πρώτο μοντέλο ήταν το Mazda R360, ενώ ακολούθησε το Mazda Carol το 1962. Η ιαπωνική εταιρία έγινε ιδιαίτερα γνωστή, χάρη στην ανάπτυξη και χρήση των κινητήρων τεχνολογίας Wankel, κάτι που πρωτοξεκίνησε η γερμανική NSU. Το 2007 η εταιρίας πούλησε 1.300.000 οχήματα παγκοσμίως, ενώ το 2011 κατάφερε να φτάσει στη 15η θέση των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών σε παραγωγή παγκοσμίως.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ "ΤΙ ΕΣΤΙ"

Το έμβλημα της Mazda έχει περάσει από πέντε τελείως διαφορετικά στάδια. Το σημερινό logo υπάρχει από το 1997 σε μορφή Μ απεικονίζοντας δύο ανοιγμένα φτερά που συμβολίζουν το πέταγμα της εταιρίας προς το μέλλον. Με μια καλύτερη ματιά παρατηρούμε ότι πρόκειται για τη μορφή μιας κουκουβάγιας που συμβολίζει τη σοφία. Επίσης, μια δεύτερη ερμηνεία είναι πως το έμβλημα συμβολίζει μια τουλίπα.


mazda logo

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...