Πότε θα λειτουργήσει το κοινό e-pass για όλους τους σταθμούς διοδίων

Ποιο πομποδέκτη με συμφέρει να κρατήσω; Απαντήσεις σε όλες τις απορίες

  • -
  • -

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα διέλευσης από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων με ένα e-pass. Με δηλώσεις του ο Γεν. Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, επιβεβαίωσε όσα είχαμε αναφέρει στο GOCAR, ότι δηλαδή το σύστημα θα είναι έτοιμο αρχές Νοεμβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 4η Νοεμβρίου 2020.

Το GOCAR απαντά στις απορίες των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων:

Θα χρειαστεί να αλλάξω το e-pass που ήδη έχω;

Όχι, οποιοσδήποτε από τους υπάρχοντες πομποδέκτες (είτε της Αττικής Οδού είτε των λοιπών αυτοκινητοδρόμων, π.χ. Νέας Οδού ή Ολυμπίας Οδού) θα είναι συμβατός με όλους τους σταθμούς διοδίων. Δεν θα απαιτηθεί λοιπόν να αποκτήσετε ένα νέο e-pass.

Έχω περισσότερα από ένα e-pass. Ποιο να κρατήσω;

Το ζητούμενο πέρα από την ευκολία είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πομποδέκτης π.χ. της Αττικής Οδού δεν θα σας εξασφαλίζει εκπτώσεις στις διελεύσεις στην Αθηνών-Λαμίας. Και το αντίθετο.

Έτσι, αν χρησιμοποιείτε πάνω από έναν πομποδέκτη, έχετε δύο επιλογές. Είτε να επιλέξετε αυτόν που χρησιμοποιείτε πιο συχνά σήμερα για να περνάτε από όλους τους σταθμούς διοδίων, είτε να διατηρήσετε σε χρήση περισσότερους από έναν, ώστε να μην χάνετε τις εκπτώσεις.

Σε ποιους αυτοκινητοδρόμους θα μπορώ να χρησιμοποιώ το κοινό e-pass;

Σε όσους υπάρχει σύστημα διοδίων, δηλαδή σε Αττική Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Εγνατία Οδό, Ιόνια Οδό, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Ολυμπία Οδό και Μορέα.

Μπορώ σε όλους τους σταθμούς διοδίων θα ανανεώνω το χρηματικό ποσό του πομποδέκτη;

Όχι, αυτό γίνεται μόνο στο δίκτυο του αυτοκινητόδρομου με τον οποίο επιλέγετε να συνεργαστείτε. Αν π.χ. έχετε το e-pass της Νέας Οδού, θα μπορείτε να προσθέτετε χρήματα στους σταθμούς διοδίων του συγκεκριμένου παραχωρησιούχου.

Πώς θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα "χτυπήσουν" ταυτόχρονα περισσότερα του ενός e-pass, με αποτέλεσμα να χρεωθώ πάνω από μία διέλευση ταυτόχρονα;

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους θα παρέχουν δωρεάν ένα ειδικό σακουλάκι, στο οποίο θα βάζετε τους υπόλοιπους πομποδέκτες και έτσι δεν θα χρεωθείτε με διπλή ή τριπλή διέλευση.

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αναλογικής χρέωσης στους αυτοκινητοδρόμους (ανάλογα με την απόσταση που διανύει κάθε όχημα);

Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του 2020 στο GOCAR ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μετά την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού από το ΣτΕ, η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή τα επόμενα βήματά της. Άρα απέχουμε αρκετά από το να γίνει πραγματικότητα το σύστημα αναλογικής χρέωσης στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...