70 χρόνια ιστορίας SEAT

Τα γενέθλιά της, στις 9 Μαΐου γιορτάζει η ισπανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950

  • -
  • -

Με πλούσια ιστορία, αλλά και το βλέμμα στο μέλλον, η SEAT κλείνει τα 70 χρόνια ζωής στις 9 Μαΐου. Η SEAT είναι η μοναδική αυτοβιομηχανία που σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται οχήματα στην Ισπανία και παράλληλα είναι ο κορυφαίος βιομηχανικός επενδυτής R&D στη χώρα, αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ και εξάγει το 80% των οχημάτων της.

H SEAT άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου στη Zona Franca το 1953 με καθημερινή παραγωγή πέντε οχημάτων SEAT 1400. Μετά από 40 χρόνια παραγωγής εμβληματικών μοντέλων στην ιστορία της μάρκας, όπως το SEAT 600 και το SEAT 127, η εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο, μεγαλύτερο, πιο μοντέρνο εργοστάσιο, μετατοπίζοντας έτσι την παραγωγή από τη Βαρκελώνη στο Martorell από το 1993.

Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με μία αρχική επένδυση 244,5 δισεκατομμυρίων πεσέτες (1,47 δις ευρώ), εγκαινιάστηκε με το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς SEAT Ibiza και του νέου τότε SEAT Cordoba, με ημερήσια παραγωγή 1.500 οχημάτων.

Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει τρία κέντρα παραγωγής: Βαρκελώνη, El Prat de Llobregat και Martorell, όπου κατασκευάζονται τα Ibiza, Arona και Leon. Επιπλέον, κατασκευάζει το Ateca στην Τσεχική Δημοκρατία, το Tarraco στη Γερμανία, το Alhambra στην Πορτογαλία και το Mii electric, το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της SEAT, στη Σλοβακία. Μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί συνολικά περισσότερα από 19 εκατομμύρια οχήματα SEAT.

Η εξέλιξη της SEAT τα τελευταία 70 χρόνια ήταν ραγδαία, από τη σχεδίαση των αυτοκινήτων έως τoν όγκο των εξαγωγών. Σήμερα, ο ίδιος αριθμός αυτοκινήτων παράγεται μέσα σε τρία λεπτά αντί για μια ολόκληρη μέρα και σε σύγκριση με τη διετή αναμονή στη δεκαετία του 1950 για ένα SEAT 600, σήμερα μπορεί με το Fast Lane service, σε επιλεγμένες αγορές,  κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μέσα σε 10 μόλις λεπτά με 5 κλικ του ποντικιού του υπολογιστή του και να το παραλάβει σε λιγότερο από 21 ημέρες.

Τα τελευταία 70 χρόνια, η SEAT λάνσαρε συνολικά 75 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών εκδόσεων και γενεών. Το 2016 η εταιρεία μεγάλωσε τη γκάμα προϊόντων της με την εισαγωγή της στην κατηγορία SUV με τα SEAT Ateca, SEAT Arona και SEAT Tarraco ενώ το 2019 παρουσίασε το SEAT Mii electric, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της μάρκας.

Δίπλα στο Mii electric, θα προστεθούν μέσα στο 2020 και 2021 αρκετά ακόμα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας, όπως το νέο Leon PHEV, το Tarraco PHEV και το CUPRA Formentor που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το οποίο θα διαθέτει επίσης ηλεκτρική υβριδική έκδοση plug-in. Τέλος, το el-Born, μετά το Mii electric θα είναι το δεύτερο 100% ηλεκτρικό όχημα της SEAT. Επιπλέον, μέσα στο 2018 η SEAT πρόσθεσε ως νέα αυτόνομη μάρκα την Cupra, με μοντέλα εστιασμένα στην οδηγική απόλαυση και τις κορυφαίες επιδόσεις.

Το 2019 η SEAT ορίστηκε ως υπεύθυνη για ολόκληρο τον Όμιλο Volkswagen στη μικροκινητικότητα και θα ηγηθεί της στρατηγικής για νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την αστική κινητικότητα. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία λάνσαρε τη SEAT Urban Mobility, μια στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αστικής κινητικότητας και παρουσίασε το eScooter Concept, την πρώτη μοτοσικλέτα της SEAT και το eKickscooter Concept, προϊόντα που προστίθενται στο υπάρχον ηλεκτρικό Kickscooter eXS.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...