Και διαρροή μεθανίου εκτός από πετρελαίου

Στον Κόλπο του Μεξικού

  • -
  • -

Εκτός από τους τόνους πετρελαίου, τεράστιες ποσότητες μεθανίου εκλύονται εδώ και 8 εβδομάδες στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου στην ανθρώπινη ιστορία. Όσο για τις επιπτώσεις του μεθανίου, οι απόψεις διίστανται. Από τη μία η ΒΡ ισχυρίζεται ότι το μεθάνιο φτάνει στην επιφάνεια της θάλασσας και εξατμίζεται, από την άλλη επιστημονικές έρευνες έδειξαν οτι μεγάλες ποσότητες του αερίου αιχμαλωτίζονται στο εσωτερικό της θάλασσας δεσμεύοντας το οξυγόνο και δημιουργώντας νεκρές ζώνες.

 

Όλοι δείχνουν την ΒΡ

Ταυτόχρονα, τόσο ανταγωνιστές όσο και συνεργαζόμενες εταιρείες της ΒΡ εκτιμούν ότι η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία είχε ακολουθήσει τις ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας. Ειδικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου Anadarko Petroleum, συνδικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού, κατηγόρησε την BP για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, αμέλεια, ακόμη και για σκόπιμες παραλείψεις και διαβεβαίωσε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η BP εξέφρασε έντονη διαφωνία με την Anadarko κατηγορώντας τη πως αρνείται να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της ως προς το κόστος καθαρισμού της διαρροής και την καταβολή αποζημιώσεων, παρά την ύπαρξη σχετικής συμφωνίας.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, Χένρι Γουάξμαν, δήλωσε πως η BP επέδειξε απίστευτη αδιαφορία πριν από την έκρηξη της 20ής Απριλίου στην πλατφόρμα Deep Water Horizon, κατηγορώντας τη πως έκανε περικοπές στον τομέα της ασφάλειας για να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο δολάρια με αποτέλεσμα ολόκληρος ο Κόλπος του Μεξικού να πληρώνει τώρα το τίμημα.

 

Λύση και αποζημειώσεις στον ορίζοντα

Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, έχοντας μολύνει τουλάχιστον 190 km στις ακτογραμμές των ΗΠΑ. Από τα 35.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου που χύνονται καθημερινά στον ωκεανό, η BP περισυλλέγει περί τα 15.000 ημερησίως και ελπίζει να φθάσει τα 28.000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι παράπλευρες γεωτρήσεις που θα σταματήσουν οριστικά τη διαρροή του πετρελαίου, προχωρούν ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν. Στόχος είναι να ετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Όσο για τα αποζημειώσεις στα θύματα της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής στον Κόλπο του Μεξικού, η ΒΡ αποδέχθηκε το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να ανοίξει έναν λογαριασμό με 20 δισεκατομμύρια δολάρια ειδικά για αυτό το σκοπό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...