Πωλήσεις αυτοκινήτου το Μάιο 2010

Μαύρο δάκρυ…

  • -
  • -

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (ΣΕΑΑ) ανακοίνωσε τις ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων του Μαΐου όπου επιβεβαιώνεται η πρωτοφανής κάμψη της αγοράς αυτοκινήτου κατά -53,7% που σημειωτέον είναι τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο.

Αν στην πτώση του αριθμού των νέων ταξινομήσεων κατά το ήμισυ συνυπολογιστεί η σημαντική μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μικρότερα αυτοκίνητα, η πραγματική κάμψη των πωλήσεων (σε κύκλο εργασιών) υπερβαίνει το -60%.

Σε απόλυτους αριθμούς, τον περασμένο Μάιο ταξινομήθηκαν μόλις 11.928 καινούρια αυτοκίνητα, όταν κατά μέσο όρο τον αντίστοιχου μήνα της περιόδου 2004-2009 ταξινομούνταν 25.782 νέα αυτοκίνητα. Σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, οι ταξινομήσεις του φετινού μήνα  παρουσιάζουν μείωση επίσης κατά -54,1%.

Η πτώση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου αφορά όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων (μικρά, μεσαία κλπ.) και οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση ένα χώρο στον οποίο ευρύτερα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις και απασχολούνται σχεδόν 90.000 εργαζόμενοι ανά την επικράτεια.

Από πρόσφατη έρευνα του ΣΕΑΑ στα επίσημα σημεία πώλησης και συντήρησης ανά την επικράτεια, ως προς το Νοέμβριο του 2008, διαπιστώνεται ήδη μείωση της απασχόλησης κατά -9%.

Η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου οδηγεί σε πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από τη φορολογία των πωλήσεων αυτοκινήτων (Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ), που πλέον υπολογίζεται ότι για το 2010 θα υπερβεί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ως προς τα (ήδη χαμηλά) σχετικά έσοδα που είχαν τεθεί ως στόχοι στο φετινό προϋπολογισμό.

Η αγορά αυτοκινήτου αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα αναμένεται να φτάσει το -35% ως προς το 2009 δηλαδή σχεδόν 150.000 αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...