Κατρακυλούν τα diesel, ανεβαίνουν τα βενζινοκίνητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, τα νέα οχήματα που μπαίνουν στην πρίζα συνιστούν… συντριπτική μειονότητα

  • -
  • -
Κατρακυλούν τα diesel, ανεβαίνουν τα βενζινοκίνητα
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε συνεχή πτώση βρίσκονται οι πωλήσεις των diesel αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με τα βενζινοκίνητα να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος επανακτώντας τα σκήπτρα των πωλήσεων.

Ειδικότερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), που πηγάζουν από 28 χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2015-2018 το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του 15,6%. Όσον αφορά τη διετία με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά (8,1%), αυτή αφορά το διάστημα μεταξύ 2017 (44%) και 2018 (35,9%).

Η απώλεια των ηνίων των ντιζελοκίνητων οφείλεται, εν πολλοίς, στις ειλημμένες αποφάσεις πολλών κρατών τα οποία έχουν ορίσει σε μακροπρόθεσμο στόχο την απαγόρευση κυκλοφορίας τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η δαιμονοποίηση του πετρελαίου έχει επιφέρει την επάνοδο της δημοφιλίας των βενζινοκίνητων, το μερίδιο των οποίων, την τετραετία 2015-2018, προβάλλει αυξημένο κατά 12,5 μονάδες. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως το περασμένο έτος, περισσότερα από ένα στα δύο νέα αυτοκίνητα ήταν βενζίνης (56,7%).

Πέρα από τη βενζινοκίνητα, άνοδο «βλέπουν» και όσα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, το μερίδιο των οποίων στο συνολικό μείγμα καυσίμων ανέβηκε από το 4,3% το 2015 στο 7,4% το 2018, ήτοι αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες.

Η ανωτέρω άνοδος οφείλεται κυρίως στη δημοφιλία των υβριδικών (ήπιας υβριδικής τεχνολογίας και υβριδικά), με το ποσοστό που καταλαμβάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά να είναι αυξημένο κατά 2,2 μονάδες. Μικρά, αλλά σταθερά βήματα πραγματοποιούν και τα οχήματα που μπαίνουν στην πρίζα (αμιγώς ηλεκτρικά, plug-in hybrid και υδρογόνου), το μερίδιο των οποίων το 2018 ανήλθε στο 2%, τη στιγμή που τη διετία 2015-2016 αποτυπωνόταν στο «φτωχό» 1,1%.

Στον αντίποδα, το διάστημα 2015-2018, η κατηγορία οχημάτων που απαρτίζεται από φυσικού αερίου, αιθανόλης και υγραερίου διατήρησε σταθερά ποσοστά, καθώς από το 1,6% το 2015, κατηφόρισε στο 1,5% το 2018.Μπλε: Βενζίνη
Πορτοκαλί: Diesel
Πράσινο: Ηλεκτρικά, Plug-in hybrid, Υδρογόνου
Κόκκινο: Υβριδικά και Ήπιας Υβριδικής Τεχνολογίας
Κίτρινο: Υγραέριο, Φυσικό Αέριο, Αιθανόλη
Γκρι: Σύνολο Εναλλακτικών Καυσίμων

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...