Έρευνα: Εσείς εμπιστεύεστε τα πλήρως αυτόνομα οχήματα; (poll)

Στα μάτια πολλών Βρετανών τα αυτόνομα οχήματα συνδέονται με ένα… δυστοπικό μέλλον

  • -
  • -

Μπορεί η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να επενδύει δισεκατομμύρια στην εξέλιξη πλήρως αυτονόμων οχημάτων, οι καρποί, ωστόσο, των ενεργειών της φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα ωριμάσει στις προτιμήσεις των οδηγών.

Αυτό διότι, εφτά στους 10 Βρετανούς οδηγούς προβάλλουν να χαρακτηρίζονται από μια έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με τα μοντέλα της επερχόμενης καινοτόμου τεχνολογίας, όπως μαρτυρά και η έρευνα της εταιρείας παροχής υψηλού επιπέδου συμβουλευτικών υπηρεσιών μ’ επίκεντρο την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια, IAM Roadsmart.

Ειδικότερα, σε δείγμα 1.600 συμμετεχόντων, το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 70% απάντησε πως θα αισθανόταν «μη ασφαλές» ή «ιδιαίτερα μη ασφαλές» όσον αφορά τη μετακίνηση με ένα αυτόνομο όχημα, την ίδια ώρα που το ποσοστό των… θιασωτών των νέων τεχνολογιών δεν ξεπερνάει το 4%.

Ακόμη, 9 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν πως πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ανάληψης του ελέγχου του αυτόνομου αυτοκινήτου από τον οδηγό, με το 82% του συνολικού δείγματος να εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική απαγόρευσης του χειρισμού του αυτοκινήτου από τους ανθρώπους.

4 ΑΠΛΑ TIPS ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με σκεπτικισμό, επίσης, αντιμετωπίζονται και οι υπάρχουσες τεχνολογίες υποβοήθησης, με ένα ποσοστό της τάξεως του 30% να επισημαίνει πως δεν νιώθει άνετα να οδηγεί αυτοκίνητα που ενσωματώνουν συστήματα υποβοήθησης, όπως είναι τα lane assist, adaptive cruise control και self parking.

«Από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, γίνεται καταφανές πως η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται ενώπιον του δύσκολου έργου να πείσει τους οδηγούς για τα πλεονεκτήματα των αυτόνομων οχημάτων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Neil Greig, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της IAM RoadSmart.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...