ΣΕΑΑ: “Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει την ελεγχόμενη είσοδο αυτοκινήτων”

Στόχος ο περιορισμός της διέλευσης ρυπογόνων οχημάτων

  • -
  • -

«Κόκκινο συναγερμό» σημαίνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγών Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δίκυκλων, ο οποίος ζητά από την Πολιτεία να περιορίσει τη διέλευση των ρυπογόνων οχημάτων στα αστικά κέντρα, μέσω της εφαρμογής του «μέτρου» της ελεγχόμενης εισόδου.

«Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα με σεβασμό στην υγεία των πολιτών, εφαρμόζοντας την ελεγχόμενη είσοδο. Η ημερήσια διέλευση οχημάτων στις πόλεις μπορεί να μειωθεί σημαντικά ενώ επιπρόσθετα, μπορεί να περιοριστεί αρκετά η διέλευση τροχοφόρων οχημάτων, παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που είναι εξαιρετικά πιο επιβλαβή από τα νεότερα οχήματα», αναφέρει ο ΣΕΑΑ σε ανακοίνωσή του.

Εις επίρρωση του αιτήματός της, επικαλείται τις ανάλογες πρωτοβουλίες μιας σειράς αστικών κέντρων ανά τον κόσμο, όπως είναι η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Όσλο.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΣΕΑΑ, «η Σιγκαπούρη, υπήρξε πρωτοπόρος στην ελεγχόμενη είσοδο από το 1975», μέτρο που επέφερε τη «μείωση της κίνησης κατά 40%».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 6 ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΥΠΟΓΟΝΑ AYTOKINHTA

Σε πόλη-πρότυπο, παράλληλα, αναδεικνύει και το Λονδίνο, με τη δημοτική αρχή της πόλης να επιβάλει επιπλέον επιβάρυνση στους κατόχους οχημάτων παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. «Αποτέλεσμα αυτού οι ρύποι CO2 και PM10 μειώθηκαν κατά -12».

«Μείωση CO2 κατά -35% και PM10 κατά -18%», παρατηρήθηκε και στο Μιλάνο με την εφαρμογή του «Ecopass» (2008) , ενός πάσου το οποίο είχε ως στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης και την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με αυτά νεότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το πάσο αυτό μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «Area C». «Το 2019 το Όσλο θα εντάξει κάρτα εισόδου για τις μετακινήσεις στις ώρες αιχμής, αυξάνοντας παράλληλα τους ποδηλατοδρόμους και τις λωρίδες κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς», συμπληρώνει ο ΣΕΑΑ.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται ο Σύνδεσμος, η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται άμεσα με πρόωρους θανάτους, καρκίνο στους πνεύμονες, καρδιακά νοσήματα και διαβήτη, με τα παιδιά να βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ευάλωτες ομάδες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...