Ενέργεια από κουκούτσια ελιάς

Το πυρηνόξυλο χρησιμοποιείται ήδη στην Κρήτη

  • -
  • -

Το πυρηνόξυλο, ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου, σύμφωνα με τον χημικό-μηχανικό και Γενικό Διευθυντή της Ανωνύμου Βιομηχανικής Εταιρείας «Ανατολή» (ΑΒΕΑ), Δρ. Ανδρέα Γεωργουσάκη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε ημερίδα με θέμα «Στερεά καύσιμα από υπολείμματα αγροτικής και δασικής βιομάζας», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 23ης Agrotica, το πυρηνόξυλο είναι τρεις φορές φτηνότερο από το πετρέλαιο και χρησιμοποιείται ήδη στην Κρήτη για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Στη Κρήτη το πυρηνόξυλο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται περίπου στους 100.000 τόνους. Η χρήση του είναι εύκολη και η τιμή του ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Ενδεικτικά, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν ετησίως 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8.500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο συνολικής αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...