Προς αυστηρότερη νομοθεσία στην ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων

Κόντρα Γερμανίας με τους εταίρους της στην Ευρώπη για τη νομοθεσία και τους ελέγχους όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων

  • -
  • -

Μετά από συνεχείς συμβιβασμούς και αλλεπάλληλα «γράψε-σβήσε», το Συμβούλιο  Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στο κείμενο-πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά την έγκριση τύπου και το σύστημα επιτήρησης της αγοράς αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον Προεδρεύοντα του ECOFIN, Υπουργό Οικονομίας και Επενδύσεων της Μάλτας, Dr. Christian Cardona, «το κείμενο είναι ένας συμβιβσμός και αποτελεί αρχή των διαπραγματεύσεων με το ευρωκοινοβούλιο». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το κείμενο δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές, «οποιεσδήποτε όμως επιπλέον αλλαγές θα προκαλούσαν αναταράξεις στη λεπτή ισορροπία του συμβιβασμού».

Ο Cardona υποστήριξε ότι μόνο μέσω ανάπτυξης τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. «Θα καθιερωθούν αξιόπιστοι έλεγχοι, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος».

Παρά το dieselgate στο οποίο ενεπλάκη ο Όμιλος Volkswagen, η Γερμανία αντιστέκεται στην παραχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρμοδιοτήτων που θα της επιτρέπει να πραγματοποιεί ανεξάρτητους ελέγχους στους κατασκευαστές οχημάτων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση εξαπάτησης. Σύμφωνα με το σχέδιο που θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόστιμο μπορεί να φθάνει έως τα 30.000 ευρώ ανά όχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...