Αυτά είναι τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας έως και φυλάκιση για ένα χρόνο προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

  • -
  • -

Περί το ένα εκατομμύριο οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Εδώ και 4 χρόνια υποτίθεται πως τα ανασφάλιστα θα εντοπίζονταν μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Πρόσφατα μάλιστα έγινε άλλη μια εξαγγελία περί αποστολής ειδοποιητηρίων για πρόστιμα στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα γίνει επιτέλους. Μέχρι τότε, ας θυμηθούμε τι προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα:

  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, 500 ευρώ για τα επιβατικά, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για τα φορτηγά, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος χάνει την άδεια οδήγησης για 6 μήνες ενώ αφαιρούνται επίσης οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες .
  • Σε περίπτωση ατυχήματος, προβλέπεται φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο, χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια ή για 3 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Η άδεια οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής μαζί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως, εκτός των παραπάνω προστίμων και ποινών, αν κάποιος εμπλακεί σε ατύχημα και είναι υπαίτιος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τις ζημιές των άλλων εμπλεκόμενων οχημάτων και - ακόμη χειρότερα – τις αποζημιώσεις σε περίπτωση τραυματισμού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...