Online ασφάλεια αυτοκινήτου: Για πολλούς λόγους

Είναι πιο οικονομική και γρήγορη και επιτρέπει την άμεση σύγκριση τιμών. Με άλλα λόγια παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

  • -
  • -

Η συνεχώς μεγαλύτερη είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή μας αλλάζει τα δεδομένα σε όλο και περισσότερους τομείς. Οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν ήδη μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, καταργώντας σύνορα, μεσάζοντες, ωράρια και άλλες παραμέτρους που σε ένα βαθμό λειτουργούσαν περιοριστικά ή επιβαρυντικά στις εμπορικές μας συναλλαγές. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ασφάλιση του αυτοκινήτου. Ξεκινώντας από κάποιο πυρήνα χρηστών στην αρχή και περνώντας σταδιακά στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα όταν ως καταναλωτές γίναμε πιο ευαίσθητοι σε θέματα κόστους, η online ασφάλιση (μέσω διαδικτύου) αρχίζει να τοποθετεί στο περιθώριο τους ασφαλιστικούς συμβούλους, τοποθετώντας τον ιδιοκτήτη σε πρώτο πλάνο. Σε αυτή την αλλαγή του περιβάλλοντος, η ασφάλεια αυτοκινήτου έχει κυρίαρχη παρουσία, έναντι οποιαδήποτε άλλης κατηγορίας online ασφαλειών. Η αιτία, απλή: Το αυτοκίνητο είναι η μόνη υποχρεωτική προσωπική μας ασφάλιση. Τα παραπάνω αποδεικνύονται και με τη γλώσσα των αριθμών. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν πως, με βάση τις αναζητήσεις για την online ασφάλιση που γίνονται στο Google Search, ποσοστό μεγαλύτερο από 70% αφορά το αυτοκίνητο, με την δεύτερη κατηγορία την υγεία να είναι σε τεράστια απόσταση, με μόλις 20%! Ακολουθούν με μονοψήφιο ποσοστό οι κατηγορίες ασφάλειας ζωής και οικίας.


Στροφή στην online ασφάλεια. Γιατί;

Στο παρελθόν, για να ανανεώσουμε ή να κάνουμε ένα νέο ασφαλιστικό συμβόλαιο έπρεπε να κανονίσουμε κάποιο ραντεβού με τον ασφαλιστικό σύμβουλο μερικές μέρες πριν. Ο τελευταίος, στην ώρα του ραντεβού, μίλαγε όπως είναι φυσιολογικό, αποκλειστικά για τις παροχές της εταιρείας που εκπροσωπούσε, ενώ πιθανά κρυφά κόστη που μπορεί να αφορούσαν π.χ. την «προμήθειά» του για το κλείσιμο του κάθε συμβολαίου, δεν αποκαλύπτονταν σχεδόν ποτέ. Αντίθετα, στη νέα εποχή της online ασφάλισης, ο καταναλωτής αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία και σίγουρα κρίσιμες παράμετροι είναι πιο διάφανες. Και αυτό επειδή η online ασφάλιση:

-          είναι οικονομικότερη, γιατί δεν υπάρχουν μεσάζοντες και κατ’ επέκταση προμήθειες και επιπλέον χρεώσεις πάνω στα πραγματικά ασφάλιστρα.

-          επιτρέπει την εύκολη σύγκριση μεταξύ των εταιρειών. Η φόρμα που καλούμαστε να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας είναι εύκολη και ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη διαφορετική τυπολογία που μπορεί να χρησιμοποιείται, προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης και τελικά απόφασης στο κρίσιμο ερώτημα: τι με συμφέρει τελικά;

-          είναι πιο γρήγορη. Μπορείς να ασχοληθείς οποιαδήποτε ημέρα (ακόμα και τις αργίες), οποιαδήποτε ώρα και εφόσον αποφασίσεις πιο συμβόλαιο θες, το “κλείνεις”, πληρώνεις online και το τυπώνεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Στην Ελλάδα, το πεδίο της online ασφάλισης αυτοκινήτου ουσιαστικά διαμορφώνεται τώρα, καθώς εμείς οι καταναλωτές μόλις τα δύο-τρία τελευταία έχουμε στραφεί προς αυτήν την επιλογή. Αντίθετα, σε άλλες αγορές όπου ο καταναλωτής είναι πιο εξοικειωμένος με τις ηλεκτρονικές αγορές, το επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα στην Αγγλία, η online ασφάλιση αυτοκινήτου φθάνει σε ποσοστό διείσδυσης το 80%, ενώ σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τα ποσοστά αγγίζουν το 30% και το 25%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ποσοστό υπολογίζεται στο 8%, όμως οι μεγάλες προσφορές των εταιρειών online ασφάλισης κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πελάτες, δίνοντας μια σημαντικά ανοδική τάση στην αγορά. Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία που προέρχονται από το Google Search, παρουσιάστηκε άνοδος 37% στις αναζητήσεις των χρηστών για online ασφάλιση του αυτοκινήτου τους το πρώτο οκτάμηνο του 2013, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Παράλληλα με το ενδιαφέρον του καταναλωτή αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν παρουσία στο συγκεκριμένο κλάδο. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει τόσο κάποιες νέες όσο και προϋπάρχουσες εταιρείες, που συνεχίζουν μεν να προσφέρουν την παραδοσιακή μορφή κάλυψης, εντάσσουν όμως παράλληλα και κλάδο online ασφαλειών στις δραστηριότητές τους.

Συμπερασματικά, το τοπίο συνολικά στην online ασφάλιση εξελίσσεται. Σε αυτό το νέο περιβάλλον ο καταναλωτής είναι ο βασιλιάς και αυτός που τελικά παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...