Πώς θα πλύνεις σωστά το αυτοκίνητο από το αλάτι στους δρόμους

Κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων, οι Αρχές ρίχνουν τόνους αλάτι στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την παγοποίηση του οδοστρώματος. Αυτό όμως δεν κάνει καθόλου καλό στο αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Η χρήση αλατιού σε χιονοπτώσεις είναι ένα από τα βασικά «όπλα» των Αρχών για να περιορίσουν τον πάγο στους δρόμους. Το αλάτι κατεβάζει το σημείο τήξης και προκαλεί σε συνδυασμό με την τριβή των ελαστικών των αυτοκινήτων την πτώση της θερμοκρασίας δημιουργίας πάγου.

alati

Κατά τη χιονόστρωση, το αλάτι είναι ιδανικό, ωστόσο, δεν κάνει καθόλου καλό στο όχημα. Γι΄αυτό, με το που λιώσουν τα χιόνια ή το παρκάρεις στο γκαράζ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρίξεις ένα καλό πλύσιμο στο αυτοκίνητο, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα μηχανικά μέρη.

Πώς θα φύγει το αλάτι από το αυτοκίνητο

Η ιδανική επιλογή είναι να επισκεφτείς ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και να το βάλεις στη βούρτσα ώστε να απομακρυνθούν οι κόκκοι αλατιού, που είναι βέβαιο πως έχουν κατακαθίσει στο αμάξωμα και ειδικά σε θόλους, τροχούς, προφυλακτήρες, μαρσπιέ, αρμούς και πάτωμα. Επίσης, ζήτα από τους ανθρώπους που κάνουν τον εσωτερικό καθαρισμό να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα πατάκια και στα καθίσματα.

alati

Σε περίπτωση που επιλέξεις να το πλύνεις μόνος σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι με το λάστιχο να ρίξεις νερό με πίεση σε όλο το αυτοκίνητο ώστε να απομακρυνθεί το αλάτι. Αν πάρεις κατευθείαν τον κουβά με το σαπούνι και το σφουγγάρι, δεν αποκλείεται κατά το τρίψιμο να προκαλέσεις φθορές στο σμάλτο του αμαξώματος από τους κόκκους που βρίσκονται σε οροφή, καπό και πόρτες.

Προσεκτικό πλύσιμο σε τροχούς, θόλους και χειρολαβές

Αφού έχεις ρίξει αρκετό νερό με το λάστιχο, στη συνέχεια πάρε τον κουβά στον οποίο έχεις προσθέσεις ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH. Με το σφουγγάρι (μικροΐνας ή συνθετικό) ή με δερμάτινο πανί, σαπούνισε πολύ καλά όλο το αμάξωμα και ιδιαίτερα τους θόλους, τους τροχούς, τις χειρολαβές και τα σημεία με τους αρμούς. Εκεί παρατηρείται περισσότερη συγκέντρωση λάσπης και αλατιού.

alati

Διαβάστε επίσης: Πώς βάζω αλυσίδες χιονιού στους τροχούς του αυτοκινήτου

Ξέπλυνε αμέσως με νερό, και με ένα ειδικό πανί στέγνωσε τις επιφάνειες, προκειμένου να μην μείνουν υπολείμματα. Το αλάτι διαβρώνει τα μεταλλικά μέρη, οπότε θα πρέπει να το απομακρύνεις  άμεσα. Μην ξεχάσεις τα κάτω τμήματα στους προφυλακτήρες και την εξάτμιση.

Πώς φεύγει το αλάτι από την καμπίνα

Μην πάρεις το σκουπάκι που έχεις στην κουζίνα. Δεν πρόκειται να κάνεις σωστή δουλειά, εκτός του ότι μπορεί και να το καταστρέψεις. Η ηλεκτρική σκούπα αντιθέτως διαθέτει την απορροφητική της δύναμη για να ρουφήξει κάθε κόκκο αλατιού από πατάκια, καθίσματα και πλαστικά καμπίνας. Η σκούπα λογικά θα διαθέτει εναλλακτικές κεφαλές για σωστό καθάρισμα σε δύσκολα σημεία. Επίλεξε το πιο μικρό και δώσε έμφαση στις εσοχές, ώστε να απομακρύνεις κάθε κόκκο.