Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με υπόλοιπο «0 km»; [video]

Πόσο γρήγορα κινδυνεύει ο οδηγός να μείνει από βενζίνη, τη στιγμή που η πρόβλεψη της αυτονομίας δείχνει… 0 χιλιόμετρα; Υπάρχει περιθώριο ή θα ακινητοποιηθεί σύντομα;

  • -
  • -

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν λειτουργία πρόβλεψης της αυτονομίας με βάση την κατανάλωση και το απόθεμα καυσίμου στο ρεζερβουάρ. Συνήθως, η συγκεκριμένη ένδειξη είναι αρκετά ακριβής και υπολογίζει το οδηγικό μας στυλ για να μας πει πόσα χιλιόμετρα μπορούμε να κάνουμε ακόμη. Τι γίνεται όμως, όταν γράφει υπόλοιπο… 0 χιλιόμετρα; Το αυτοκίνητο έχει δίκιο ή μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς άγχος; Αν και δεν προτείνουμε ποτέ να φτάσει κανείς μέχρι εκεί, υπάρχει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας».

Θα μείνω όταν η αυτονομία γράψει «0» χιλιόμετρα;

Κάποιοι είχαν την ίδια απορία και δοκίμασαν πόσα χιλιόμετρα μπορούν να καλύψουν με την αυτονομία στο μηδέν. Χρησιμοποίησαν ένα όχι και τόσο… οικονομικό αυτοκίνητο, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Αφού η ένδειξη της αυτονομίας «γύρισε» στο 0, τότε μηδένισαν τον χιλιομετρητή και τελικά, έκαναν 112 χιλιόμετρα μέχρι να μείνουν με το συγκεκριμένο Audi SQ5. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο. Θα λέγαμε με σιγουριά ότι μπορεί κάποιος να κάνει 20-30 χιλιόμετρα αφού «γράψει» 0 το όργανο, όμως τα 112 χιλιόμετρα ήταν μια επίδοση πραγματικά εντυπωσιακή.

Ισχύει το ίδιο για όλα τα αυτοκίνητα;

Προσοχή: ότι στο συγκεκριμένο πείραμα κατάφεραν να κάνουν 112 χιλιόμετρα μέχρι να μείνουν, δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα και σε όλες τις συνθήκες. Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο με χαμηλές ταχύτητες εννοείται ότι εξοικονομεί καύσιμο. Εντός πόλης, το νούμερο θα ήταν σημαντικά μικρότερο. Τα αυτοκίνητα φροντίζουν να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας, οπότε δεν θα μείνει κανείς μόλις η αυτονομία γυρίσει στο μηδέν, αλλά δεν θα προτείναμε σε κανέναν να οδηγεί σε αυτές τις συνθήκες.

Γενικότερα, η οδήγηση με ελάχιστο καύσιμο στο ρεζερβουάρ βλάπτει σε σημαντικό βαθμό την αντλία καυσίμου, άρα το καλύτερο σενάριο είναι η επίσκεψη στο πρατήριο να γίνεται όταν η στάθμη πλησιάσει στο 1/4 της δεξαμενής. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, όταν ανάψει το λαμπάκι. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσει κάποιος να οδηγεί ανενόχλητος με την αυτονομία στο μηδέν. Από την άλλη, υπάρχουν και μερικά αυτοκίνητα που εμφανίζουν παύλες στην ένδειξη της αυτονομίας, από ένα επίπεδο και κάτω.

Δείτε ακόμη: Μπορεί ένα plug-in υβριδικό να κινηθεί με την μπαταρία με άδειο ντεπόζιτο;

Άρα, αν για παράδειγμα μετά την ένδειξη των 50 χιλιομέτρων, ξαφνικά εμφανιστούν παύλες, δεν σημαίνει ότι εξατμίστηκε το καύσιμο από το ντεπόζιτο. Συνεχίζει να υπάρχει αρκετή ποσότητα, όμως καλό θα ήταν να ανεφοδιαστεί γρήγορα το όχημα καθώς η τόσο… οριακή οδήγηση, σίγουρα είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία.