Βρήκα το αυτοκίνητό μου τρακαρισμένο – Τι πρέπει να κάνω;

Δεκάδες είναι οι οδηγοί που βρίσκουν καθημερινά το αυτοκίνητό τους χτυπημένο, ειδικά στις πόλεις. Το θέμα ωστόσο, είναι τι ακολουθεί μετά και αν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούν.

  • -
  • -

Είναι μια από τις δυσάρεστες εκπλήξεις, που δυστυχώς συμβαίνουν συχνά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν συνεχώς αιτήματα από πελάτες, οι οποίοι είχαν σταθμεύσει το όχημά τους και το βρήκαν τρακαρισμένο, χωρίς ο άλλος οδηγός να έχει αφήσει κάποιο σημείωμα με τα στοιχεία επικοινωνίας του για να τον εντοπίσουν.

trakarisma

Σε περίπτωση λοιπόν που συμβεί κάτι τέτοιο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρωτήσεις τους καταστηματάρχες περιμετρικά ή τους γείτονες. Δεν αποκλείεται κάποιος να έχει συγκρατήσει την πινακίδα του άλλου οχήματος. Οπότε ρωτήστε οποιονδήποτε στη γειτονιά, μπας και είδε τον υπαίτιο. Επίσης, έχει τύχει πολίτης να βρει αυτόν που τον τράκαρε από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης παρακείμενης επιχείρησης. Βέβαια, ακόμη και αν έχει κάποιος κάμερες στο κατάστημά του, δεν είναι υποχρεωμένος να σου παραχωρήσει τα πλάνα.

Φυσικά και πρέπει να καλέσεις την αστυνομία για να καταγράψει το συμβάν. Απαιτείται ώστε να είσαι καλυμμένος νομικά σε περίπτωση που εντοπιστεί ο ασυνείδητος οδηγός ή εμφανιστεί μόνος του μετά από μέρες. Μαζί με την αστυνομία πρέπει να ενημερώσεις και την ασφαλιστική εταιρεία, για να βγάλει φωτογραφίες και να εξασφαλίσεις την αποζημίωση εφόσον τη δικαιούσαι.

Αν δεν βρω τον οδηγό που με τράκαρε πώς θα αποζημιωθώ

Εδώ η υπόθεση περιπλέκεται. Χωρίς τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του υπαιτίου ή τα στοιχεία αυτού, πολύ δύσκολα θα αποζημιωθείς. Η μόνη σωτηρία για να επιδιορθώσεις τη ζημιά στο αυτοκίνητό σου και να πάρεις τα χρήματα της επισκευής από την ασφαλιστική, είναι να έχεις προνοήσει, κάνοντας μεικτή ασφάλεια.

trakarisma

Διαβάστε επίσης: Πώς αποζημιώνομαι για ζημιά από λακκούβα στο δρόμο;

Με τη μεικτή ασφάλεια καλύπτεσαι και έτσι θα λάβεις ένα σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα που έδωσες. Εδώ, αξίζει να τονίσουμε, δεν έχουν όλοι το δικαίωμα της μεικτής ασφάλισης. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. Το όχημά σου να είναι σε καλή κατάσταση και να εγκριθεί από τον εμπειρογνώμονα της εταιρείας που αιτείσαι
  2. Να μην έχει παλαιότητα μεγαλύτερη από 8 έως 10 έτη, ανάλογα την πολιτική της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας