Παθητική ασφάλεια: Παιδί & αυτοκίνητο

Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα επιβατών στο αυτοκίνητο και η τήρηση όλων των κανόνων από την πλευρά των γονιών είναι επιβεβλημένη.

  • -
  • -

Τα νούμερα που προκύπτουν από τις στατιστικές τρομάζουν. Γνωρίζετε πως η δεύτερη αιτία θανάτου για τα παιδιά από 5 έως 14 ετών είναι τα τροχαία ατυχήματα; Κάθε χρόνο περισσότερα από 400 παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας σε κάποιο δυστύχημα. Το νούμερο είναι λυπηρό, ειδικά από τη στιγμή που πολλοί γονείς δεν δείχνουν την απαραίτητη υπευθυνότητα. Ένα στα δύο παιδιά δεν είναι καν δεμένο στο παιδικό κάθισμα με ζώνη ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος τραυματισμού είναι τρεις φορές μεγαλύτερος! Ενώ και από αυτά που είναι σε παιδικό κάθισμα, ένα στα δύο δεν είναι σωστά τοποθετημένο. Η χρήση παιδικού καθίσματος κάποιας μορφής είναι απολύτως επιβεβλημένη μέχρι το ύψος του να φτάσει στα 1,35 μέτρα και ηλικία ίσως ως και 12 ετών.

2

Συνηθισμένα λάθη

Προτιμάτε καθίσματα με βάσεις ISOFIX. Έχουν πολύ πιο στιβαρή έδραση, καθώς πιάνουν με δύο γάντζους στη βάση του καθίσματος του αυτοκινήτου, στο σημείο που συναντιούνται το έδρανο και η πλάτη. Θα γνωρίσετε αμέσως το σημείο, καθώς υπάρχουν σχετικά σήματα σε όλα τα αυτοκίνητα που έχουν τις βάσεις αυτές (βασικός εξοπλισμός σχεδόν όλων των αυτοκινήτων τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια). Βεβαιωθείτε ότι η βάση ISOFIX έχει ασφαλίσει σωστά. Στους βραχίονες του παιδικού καθίσματος υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. Όταν η διαδικασία γίνει σωστά θα δείτε τις κόκκινες ασφάλειας να γίνονται πράσινες.

Διαβάστε καλά τις οδηγίες του κατασκευαστή, τόσο του αυτοκινήτου όσο και του παιδικού καθίσματος. Τα βρεφικά καθίσματα τοποθετούνται έτσι ώστε το παιδί να κοιτάζει προς τα πίσω. Τα υπόλοιπα έχουν κανονική φορά προς τα εμπρός και τοποθετούνται πάντα και μόνο στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου.

3

Προσαρμόστε τις ζώνες ασφαλείας τραβώντας τους ιμάντες με το χέρι ώστε να εφαρμόζουν καλά. Οι χαλαρές ζώνες επιτρέπουν στο παιδί να ξεγλιστρήσει από αυτές τη στιγμή που θα τις χρειαστεί. Τα σύγχρονα παιδικά καθίσματα έχουν ιδιαίτερα μελετημένους τρόπους πρόσδεσης με ειδικά μαξιλάρια απορρόφησης της ενέργειας τα οποία αυξάνουν την ασφάλεια αλλά και την άνεση του παιδιού. Υπάρχουν μάλιστα και πιο εξεζητημένες κατασκευές με αερόσακους. Το παιδί δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ντυμένο στη διάρκεια του ταξιδιού. Τα πολλά ρούχα σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας ίσως του προκαλούν δυσφορία. Ενώ και η εφαρμογή της ζώνης δεν είναι αρκετά σφιχτή, πάνω από ένα χοντρό μπουφάν, άρα και η προστασία που προσφέρει είναι μικρότερη.

4

Μη βιαστείτε να αντικαταστήσετε το παιδικό κάθισμα με booster σε μικρή ηλικία. Το παιδί μπορεί να το χρησιμοποιήσει όταν η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου εφαρμόζει σωστά στον ώμο χωρίς να το πνίγει στο λαιμό. Όμως ακόμη και τότε, ένα παιδί που έχει γρήγορη ανάπτυξη και αρκετό ύψος σε μικρή ηλικία, δεν έχει τη μυοσκελετική δύναμη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγκρουσης. Για αυτό μπαίνει και το θέμα της ηλικίας στην εξίσωση, πέραν του ύψους. Το παιδικό κάθισμα αγκαλιάζει και στηρίζει πιο σωστά τον κορμό και το κεφάλι.

5

Η κατάλληλη επιλογή

Ουσιαστικά, υπάρχουν τρία μεγέθη καθισμάτων, που αφορούν την ηλικία και το μέγεθος των παιδιών. Τα πρώτα χρόνια τα μωρά τοποθετούνται στο παιδικό κάθισμα, του οποίου η πλάτη πρέπει να στραμμένη με τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και φυσικά στην πίσω σειρά καθισμάτων. Αν χρειαστεί να τοποθετήσουμε το κάθισμα στην πλευρά του συνοδηγού, πρέπει να μην ξεχάσουμε να απενεργοποιήσουμε τον αερόσακο. Αυτός ο τύπος καθίσματος επιβάλλεται μέχρι τους 15 μήνες, ενώ αν το κεφάλι του παιδιού αρχίσει να προεξέχει από το προσκέφαλο, τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε.

6

Περνώντας στη μεσαία κατηγορία, ηλικίας από 15 μηνών έως 4 ετών, το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε η πλάτη να είναι προσανατολισμένη στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιεί το δικό του σύστημα ζωνών ασφαλείας, τις οποίες και πρέπει να κουμπώνουμε με μεγάλη προσοχή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του καθίσματος, το οποίο πρέπει να είναι γερά συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο, ενώ αν το όχημα διαθέτει βάσεις ISOFIX θα πρέπει να ελέγξουμε αν το μοντέλο του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται στη λίστα πιστοποίησης του παιδικού καθίσματος. Η αντικατάσταση του γίνεται και πάλι στην περίπτωση που το κεφάλι του παιδιού είναι πάνω από την πλάτη του καθίσματος.

7

Το επόμενο στάδιο είναι η απόκτηση ενός μεγαλύτερου παιδικού καθίσματος. Αρκετοί προτιμούν τη χρήση υψωμένου εδράνου, το οποίο μπορεί να επιτρέπει τη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκίνητου, αλλά δεν προστατεύει το παιδί σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Είναι χαρακτηριστικό, πως καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά έως και 12 ετών ή ύψους 1,35 m. Σημειώστε, πως σε Γερμανία και Ελβετία είναι υποχρεωτική η χρήση αυτών των καθισμάτων μέχρι το παιδί να ξεπεράσει το 1,50 m σε ύψος! Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφαλέστερη θέση για τα παιδιά παραμένουν τα πίσω καθίσματα.

Και πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην μετατοπίζεται ή κουνιέται, να μην γέρνει και να μην γλιστράει. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξτε την απόσταση και τη γωνία της ζώνης.

 Image_8

Αγοράζοντας παιδικό κάθισμα

Η αγορά ενός παιδικού καθίσματος είναι καταρχήν άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία του παιδιού. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος, ο σωματότυπος και το βάρος του. Αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει βάσεις ISOFIX τσεκάρετε ποια καθίσματα έχουν αντίστοιχη πιστοποίηση και προτιμήστε τα. Παράλληλα, σήμερα η πλειοψηφία των παιδικών καθισμάτων έχουν υποστεί μία σειρά από δοκιμασίες σε συνθήκες πρόσκρουσης, έχοντας σχετική βαθμολογία. Καλό είναι να τη γνωρίζετε πριν την αγορά και να αποφύγετε όσα έχουν χαμηλή βαθμολόγηση. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα συμβουλή είναι να προτιμήσετε κάθισμα που διαθέτει αφαιρούμενο κάλυμμα, το οποίο και θα μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε.

Image_9

Χρήσιμα tips!

Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δεν αρέσκονται στο να μετακινούνται με το αυτοκίνητο. Βαριούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται, αφού είναι δύσκολο για ένα μικρό παιδί να μείνει περιορισμένο και ήσυχο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά στην περίπτωση ενός ταξιδιού, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε να οδηγήσετε απερίσπαστοι, αλλά και τα παιδιά σας να απολαύσουν τη διαδρομή.

Καταρχήν, φροντίστε να φοράνε άνετα ρούχα και όχι κάτι που τα κάνει να δυσανασχετούν. Δώστε τους μαζί κάποιο αγαπημένο τους παιχνίδι ή αντικείμενο, το οποίο θα τα απασχολήσει για ένα εύλογο διάστημα. Επίσης, πριν την αναχώρηση φροντίστε να έχετε νερό και κάτι φαγώσιμο, και μην αμελήσετε μικρές στάσεις για ξεκούραση και αλλαγή παραστάσεων, αν κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι. Είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ιδανική, έτσι ώστε να μην κρυώνουν ή να ζεσταίνονται, στοιχείο που θα προκαλέσει δυσάρεστη διάθεση στα παιδιά. Σε καμία περίπτωση η ζώνη ασφαλείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη! Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να τη φοράνε και είναι καλύτερο να τους εξηγήσετε τους λόγους, παρά να το επιβάλλεται με φωνές.

10