Είναι επικίνδυνο να βάζεις μπουφάν στο παιδί σου στο αυτοκίνητο - Δες γιατί [video]

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί γονείς επιλέγουν να τοποθετήσουν το παιδί στο αυτοκίνητο φορώντας του το μπουφάν. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος.

  • -
  • -

Ξεκινάμε από το αυτονόητο το οποίο θέλει τους γονείς όταν κάνει παγωνιά να φορούν στα παιδιά τους πιο χοντρά ρούχα προκειμένου να τα προφυλάξουν από το κρύο. Αυτό είναι απόλυτα σωστό όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αντίθετα, στο αυτοκίνητο, η χρήση ενός ογκώδους μπουφάν εμπεριέχει ρίσκο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη κι αν το παιδί κάθεται στο καθισματάκι με τις ζώνες δεμένες ενώ φοράει μπουφάν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματιστεί σε περίπτωση ατυχήματος. Τα χοντρά ρούχα δημιουργούν μεγάλο κενό ανάμεσα στο σώμα του παιδιού και τη ζώνη ασφαλείας. Το πάχος του ενδύματος όχι απλά δεν επιτρέπει τη ζώνη να λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί και να συγκρατήσει αποτελεσματικά του παιδί, αλλά υπάρχει περίπτωση – ειδικά στα βρέφη – το μπουφάν να συμπιεστεί τόσο που να επιτρέψει στο μωρό να γλιστρήσει μέσα από τις ζώνες και να βγει εκτός καθίσματος. Με απλά λόγια, ένα χοντρό μπουφάν αχρηστεύει τελείως το παιδικό κάθισμα, όσο και τους ιμάντες ασφαλείας.

car

Για να καταλάβετε τι εννοούμε κάντε το τεστ μόνοι σας. Φορέστε στο μωρό ένα χοντρό μπουφάν και δέστε το στο καθισματάκι. Στη συνέχεια, βάλτε το χέρι σας ανάμεσα στους ιμάντες και το μπουφάν και πιέστε προς το σώμα του παιδιού με τον αντίχειρα. Θα δείτε πόσο συμπιέζεται το ένδυμα προς τα μέσα και πόσο κενό υπάρχει μεταξύ των ιμάντων και του ανθρώπινου σώματος.

Πώς να βάλω το παιδί στο αυτοκίνητο με τόσο κρύο;

Τους χειμερινούς μήνες με έντονο κρύο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε πριν τοποθετήσετε το παιδί στο αυτοκίνητο είναι να προθερμάνετε από πριν την καμπίνα. Να έχετε θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα νωρίτερα και να έχει ενεργοποιήσει το καλοριφέρ, ώστε η θερμοκρασία να είναι η επιθυμητή.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι ISOfix στο αυτοκίνητο - Πώς δένουμε σωστά το παιδικό κάθισμα;

Επειδή αυτό απαιτεί χρόνο όμως και πλέον ελάχιστοι γονείς έχουν, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές τόσο για την ασφάλεια των παιδιών όσο και τη θερμοκρασία.

  • Ρίξτε το μπουφάν στο παιδί πάνω από τις ζώνες – καλύτερη επιλογή είναι μια κουβερτούλα
  • Σκουφί, γάντια, χοντρές κάλτσες και μποτάκια ζεσταίνουν το σώμα και δεν επηρεάζουν την οδική ασφάλεια
  • Μην καλύπτετε ποτέ το πρόσωπο του παιδιού με την κουβέρτα ή το μπουφάν
  • Ντύστε το παιδί με λεπτά ζεστά ρούχα (κολάν, πουλόβερ, ισοθερμικά, φλις)
  • Έχετε πάντα έναν μικρό σάκο με επιπλέον ρούχα σε περίπτωση που το παιδί βραχεί
  • Να θυμάστε πως οι ζώνες των παιδικών καθισμάτων πρέπει να είναι πάντοτε σφιχτές και ποτέ χαλαρές