Δεν είναι το λυχνάρι του Τζίνι, είναι το λαμπάκι του λαδιού. Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν ανάψει

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει περίπτωση ακόμη και καταστροφής του κινητήρα

  • -
  • -

Ένα από τα λαμπάκια στον πίνακα οργάνων αυτοκινήτου είναι και αυτό που μας ενημερώνει για τη σωστή στάθμη του λαδιού το οποίο φροντίζει για τη λίπανση του κινητήρα. Κανονικά, η ένδειξη αυτή ανάβει μόλις ανοίξουμε τον διακόπτη και σβήνει μόλις πάρει μπροστά ο κινητήρας.

Αν όμως παραμείνει αναμμένο, ή αν ανάψει κατά τη διάρκεια της οδήγησης, σημαίνει είτε χαμηλή στάθμη λαδιού είτε πτώση της πίεσης στο κύκλωμα λίπανσης. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση του κινητήρα, με σοβαρές συνέπειες, ακόμη και την καταστροφή του.

Έχετε άγνωστη λέξη; Ψάξτε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Τι πρέπει να κάνω όταν ανάψει η ένδειξη λαδιού

Σταματήστε το αυτοκίνητο σε επίπεδο οδόστρωμα, ανοίξτε το καπό και ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού. Αν λείπει λάδι, συμπληρώστε ιδανικά με τον ίδιο τύπο, διαφορετικά με οποιοδήποτε λάδι βρείτε εύκαιρο. Οποιοσδήποτε τύπος λαδιού είναι καλύτερος από καθόλου λάδι.

Με την πρώτη ευκαιρία κάνετε μια αλλαγή λαδιών, αν το λάδι που συμπληρώσατε είναι εκτός προδιαγραφών του κινητήρα σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά την στάθμη και καταγράφετε τυχόν απώλειες και τις ποσότητες που συμπληρώνετε. Αν ο κινητήρας χρειάζεται συχνά λάδι, σημαίνει πως είτε το καίει, είτε υπάρχει διαρροή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε μηχανικό.

Προσοχή, αν το λαμπάκι ανάβει μόνο στις στροφές, δεν πρόκειται για κακή επαφή αλλά για στάθμη λαδιού κοντά στο minimum. Ο αισθητήρας διαπιστώνει έλλειψη λιπαντικού όταν το λάδι μαζεύεται - λόγω φυγόκεντρου - στα τοιχώματα του κάρτερ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Έχετε οποιαδήποτε απορία; Στείλτε μήνυμα στο editors@gocar.gr και θα σας απαντήσουμε.