Περιπολικό: Επιτρέπεται να κάνει προσπέραση σε διπλή γραμμή; [video]

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αυτή η παράβαση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και επισύρει πρόστιμο 700 € και αφαίρεση διπλώματος. Για τα περιπολικά της αστυνομίας ισχύουν οι νόμοι ή όχι;

  • -
  • -

Η προσπέραση σε διπλή διαχωριστική γραμμή απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Κανείς οδηγός δεν επιτρέπεται να επιχειρεί προσπέραση σε σημεία που έχουν κριθεί επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, τόσο σε δρόμους εντός αστικού ιστού, όσο και σε σημεία της επαρχιακού οδικού δικτύου.

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οδηγός που προχωρά σε αντικανονικό προσπέρασμα σε διπλή διαχωριστική γραμμή, τιμωρείται από το νόμο με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

 peripoliko

Τι ισχύει όμως για τα περιπολικά; Μπορούν να προσπερνούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Με αφορμή, μια προσπέραση που πραγματοποίησε όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας σε επαρχιακό δίκτυο και μάλιστα σε συνθήκες σκότους, θελήσαμε να δούμε τι λέει η νομοθεσία για τα κρατικά οχήματα.

Μπορεί το περιπολικό να προσπερνά οπουδήποτε;

Τα περιπολικά, όπως και τα ασθενοφόρα ανήκουν στα οχήματα άμεσης ανάγκης και έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους φάρους και τις σειρήνες. Η χρήση των ειδικών συσκευών προειδοποίησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογείται αυτό εκ του κατεπείγοντος της αποστολής τους.

Με απλά λόγια, ο φάρος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει συμβάν και πρέπει να μεταβεί από το σημείο που βρίσκεται σε ένα άλλο. Φυσικά, η χρήση του δεν σημαίνει «κάντε όλοι στην άκρη γιατί τρέχω», αλλά ότι το όχημα έκτακτης ανάγκης έχει προτεραιότητα και οι υπόλοιποι οδηγοί πρέπει να του δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο για τη διέλευσή του.

peripoliko

Στο βίντεο που δημοσιεύουμε, το περιπολικό έχει αναμμένο τον φάρο. Παρότι προσπερνά φορτηγό σε διπλή διαχωριστική γραμμή, σε σημείο με περιορισμένη ορατότητα και υπό συνθήκες έντονου σκότους, ο οδηγός του απαλλάσσεται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση του ΚΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουμε σχεδόν όλοι και έχει πρόστιμο 700 €

Αν δεν είχε ενεργοποιήσει τον φάρο, τότε θα είχε προβεί σε παράβαση. Ωστόσο, το πρόστιμο που θα καλούνταν να πληρώσει είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνουν οι οδηγοί των επιβατικών ή επαγγελματικών οχημάτων για παράνομη προσπέραση. Για την ακρίβεια, οι οδηγοί των περιπολικών και λοιπών οχημάτων έκτακτης ανάγκης που πατάνε τη διπλή διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του Άρθρου 44, τιμωρούνται με 150 €.