Έχεις ανασφάλιστο όχημα; Δες πόσο είναι το πρόστιμο και η ποινή

Χωρίς ασφάλεια απαγορεύεται να κυκλοφορείς στον δρόμο. Οι ποινές είναι μεγάλες και τα πρόστιμα βαρύτατα.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα, τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με έρευνα του Pricefox, που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι, στη χώρα μας, πάνω από 700 χιλιάδες οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστούμε τις ποινές και τα πρόστιμα που επισύρει η συγκεκριμένη παράβαση.

Παρά τις βαριές ποινές, οι Έλληνες εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν καλύπτονται στον δρόμο από κάθε λογής ατυχή συμβάντα.

Τι λέει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα

Με βάση το Άρθρο 5, παράγραφος 4, το Άρθρο 12 και το Άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης», η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 € για τα λεωφορεία, 500 € για τα Φ.Δ.Χ., τα επιβατικά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 € για τα δίκυκλα.
  • Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια.

Δείτε επίσης: Πώς βλέπω αν ένα αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν για παράδειγμα, έχεις στην κατοχή σου 2 οχήματα και 1 εξ αυτών κυκλοφορεί ανασφάλιστο, τότε δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς ούτε το νόμιμο εφόσον σε πιάσουν, διότι δεν θα έχεις δίπλωμα οδήγησης.

anasfalisto

Ποιες είναι οι ποινικές κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Πέρα από τις διοικητικές κυρώσεις, υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις αν κυκλοφορείς χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου στους δρόμους. Πλέον οι ταυτοποιήσεις ανασφάλιστων οχημάτων γίνονται από την ΓΓΠΣ και στέλνονται ειδοποιήσεις στους κατόχους των οχημάτων για άμεση ασφάλιση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη ΓΓΠΣ, στον ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

  • Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
  • Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνω αν με τρακάρει κάποιος και φύγει;

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 €, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.