Μήπως κάνεις και εσύ αυτό το λάθος όταν στρίβεις; Έχει πρόστιμο 80 ευρώ

Τα φλας δεν έχουν μπει τυχαία στα οχήματα. Η χρήση τους είναι υποχρεωτική από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να πραγματοποιείται χωρίς κινδύνους η κυκλοφορία.

  • -
  • -

Τα φώτα δεικτών κατεύθυνσης ή φλας όπως είναι ευρέως γνωστά, πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικά σε όλα τα οχήματα, τις μοτοσυκλέτες, τα μοτοποδήλατα και τα ρυμουλκούμενα. Τα κίτρινα-πορτοκαλί αυτά φώτα που αναβοσβήνουν, χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς ώστε να ενημερώνονται οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου για τις προθέσεις τους.

Αν λοιπόν ο οδηγός θέλει να στρίψει ή να κάνει ένα ελιγμό ή ακόμη και να ακινητοποιήσει το όχημα, οφείλει να ενεργοποιήσει τα φλας προκειμένου να το δουν οι διερχόμενοι οδηγοί ή πεζοί και να πράξουν αναλόγως.

flas

Διαβάστε επίσης: Κλέβεις στη σειρά στο φανάρι; Δες πόσο είναι το πρόστιμο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΚΟΚ στο Άρθρο 71, τα οχήματα, τα τρίτροχα οχήματα, οι μοτοσυκλέτες, τα μοτοποδήλατα και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να έχουν ζυγό αριθμό σταθερών δεικτών κατεύθυνσης με κίτρινα φώτα που αναβοσβήνουν, ορατά κατά την ημέρα και νύκτα από τους χρησιμοποιούντες την οδό. Η συχνότητα με την οποία αναβοσβήνει το φως πρέπει να είναι 90 παλμοί το λεπτό, με ανοχή συν πλην 30 παλμούς. Με τα πιο πάνω φώτα μπορούν να αναβοσβήνουν συγχρόνως και τα πλευρικά φώτα θέσης.

Πόσο είναι το πρόστιμο για τα φλας

Αυτός που δεν χρησιμοποιεί τα φλας τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Αν το όχημα όμως δεν εφοδιάζεται με τους προβλεπόμενους φωτεινούς δείκτες κατεύθυνσης ή αυτοί δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, τότε το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 €.

flas

Αξίζει να σημειώσουμε πως, για τη συγκεκριμένη παράβαση δεν επιβάλλονται βαθμοί ποινής στο point system, ούτε αφαιρείται η άδεια οδήγησης ή κυκλοφορίας.