Point System: Στους πόσους βαθμούς ποινής χάνεις το δίπλωμα οδήγησης;

Υπάρχουν κάποιες παραβάσεις που συνοδεύονται από βαθμούς ποινής. Αν συγκεντρώσεις κάποιους πόντους, η αστυνομία σου αφαιρεί επί τόπου το δίπλωμα. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει.

  • -
  • -

Το Point System ή Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ), δημιουργήθηκε προκειμένου να ελέγχεται και να παρακολουθείται η οδική συμπεριφορά των οδηγών. Κάθε οδηγός, αφού αποκτήσει άδεια οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας εντάσσεται στο σύστημα (ΣΕΣΟ) και ξεκινάει με 0 βαθμούς.

Όταν λοιπόν κάποιος κάνει μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αυτή καταγραφεί από την Αστυνομία – εκτός από το πρόστιμο – χρεώνεται και με τους αντίστοιχους βαθμούς ποινής, εφόσον η παράβαση εντάσσεται στο ΣΕΣΟ. Για παράδειγμα, η παραβίαση πινακίδων συνοδεύεται με 9 βαθμούς ποινής, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη επίσης με 9 βαθμούς, όπως και η στάση και στάθμευση σε χώρο για Άτομα με Αναπηρία. Δείτε εδώ αναλυτικά τον πίνακα ποινών του ΚΟΚ και τους πόντους

Έρχεται ειδοποίηση από την Αστυνομία;

Φυσικά και έρχεται. Όταν συμπληρωθούν 15 βαθμοί τότε η Τροχαία αποστέλλει ειδοποίηση και όταν συμπληρωθούν 25 βαθμοί αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης. Αυτό μπορεί να συμβεί και πριν συμπληρώσει τους 25 βαθμούς ποινής, σε περίπτωση που υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα μέσα σε 1 χρόνο, για σοβαρές παραβάσεις όπως :

  • Παράβαση ΣΤΟΠ ή πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας
  • Παραβίαση κόκκινου φαναριού
  • Οδήγηση για εντυπωσιασμό / αυτοσχέδιοι αγώνες
  • Παραβίαση κανόνων για τις διαβάσεις τρένων (μείωση ταχύτητας, στάση)
  • Αναστροφή, οπισθοπορεία και οδήγηση στη κεντρική διαχωριστική λωρίδα σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους νέους οδηγούς που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από την απόκτηση της πρώτης άδειας οδήγησης οι βαθμοί ποινής προσαυξάνονται κατά 3 πόντους.

point

Πότε διαγράφονται οι βαθμοί ποινής;

Οι βαθμοί ποινής διαγράφονται σε 4 χρόνια μετά την ημερομηνία που διαπράχθηκε η κάθε παράβαση και σε 2 χρόνια όταν η παράβαση διαπραχθεί από οδηγό που οδηγούσε όχημα δημόσιας χρήσης.

Πώς θα ξαναπάρω πίσω το δίπλωμα, και πότε;

Αν αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης λόγω συγκέντρωσης βαθμών στο point system, ο οδηγός υποχρεούται να παρακολουθήσει τουλάχιστον το 50% του ελάχιστου αριθμού των μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης από την ύλη του εγχειριδίου του Υ.Μ.Ε. «Θεωρητική εκπαίδευση υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων», που έχει καθορισθεί για τους υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σχετικά με τις παραβάσεις που υπέπεσε και να εξετασθεί θεωρητικά και πρακτικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης υποψήφιων οδηγών.

Διαβάστε επίσης: Τα 3+1 βήματα για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης

Για να έχει όμως δικαίωμα συμμετοχής για επανεξέταση και να λάβει πίσω το δίπλωμα, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες από την επομένη της ημερομηνίας αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.