Πού βγάζω σήμα για τον Δακτύλιο - Πόσο είναι το πρόστιμο

Το μέτρο του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας τέθηκε σε ισχύ. Για να μπορέσεις να μπεις με το αυτοκίνητο πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες. Ειδάλλως θα πληρώσεις.

  • -
  • -

Στον Δακτύλιο, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και σε συγκεκριμένες ώρες, επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοκίνητα συγκεκριμένων προδιαγραφών, δηλαδή ηλεκτρικά, υβριδικά, υγραερίου ή φυσικού αερίου. Ανάλογα την ημερομηνία ταξινόμησης, τα οχήματα πρέπει να εκπέμπουν είτε κάτω από 120 γρ./χλμ., είτε κάτω από 145 γρ./χλμ. Δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει

Φυσικά, οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr., χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ. Αντίστοιχα, οι μόνιμοι κάτοικοι, με κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Το ειδικό σήμα φέρει:

α. Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη.

β. Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

Το ειδικό σήμα εκτυπώνεται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική καταχωρημένη σε κινητό τηλέφωνο και επιδεικνύεται στα αρμόδια για την αστυνόμευση του μέτρου της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ελεγκτικά όργανα.

prostimo

Ο Δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Πόσο είναι το πρόστιμο για τον Δακτύλιο;

Όποιος εντοπιστεί να παραβαίνει τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).