Εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο: Τι κάνω; - Όλη η διαδικασία βήμα-βήμα

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στις γειτονιές των πόλεων είναι πολλά και τα προβλήματα που προκαλούν ακόμη περισσότερα. Δες ποιος είναι ο τρόπος απομάκρυνσής τους.

  • -
  • -

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας κάθε πόλης, αλλά και για την αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης αποτελεί η απομάκρυνση των παλαιών οχημάτων. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα δεν καταλαμβάνουν μόνο θέσεις στάθμευσης άλλων οχημάτων, αλλά αποτελούν και απειλή για τη δημόσια υγεία. Γι΄αυτό και πολλοί Δήμοι της χώρας, έχουν ξεκινήσει δράση προκειμένου να απομακρύνουν όσα εντοπίζονται.

Με βάση τη νομοθεσία, εγκαταλελειμμένα θεωρούνται τα οχήματα που:

  • Είναι εγκαταλειμμένα σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
  • Έχουν εγκαταλειφθεί σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής
  • Έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του


cars
Ποια είναι η διαδικασία απομάκρυνσης

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας (βάση του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:

  • Βήμα 1. Ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία
  • Βήμα 2. Δημοτικοί Αστυνόμοι, έπειτα από επόπτευση, καταγράφουν το όχημα και τοποθετείται σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης.
  • Βήμα 3. Το όχημα, εφ' όσον δεν φέρει πινακίδες απομακρύνεται μετά την πάροδο 45 ημερών, ενώ όταν φέρει πινακίδες αλλά δεν έχει επικολλημένο το σήμα τελών κυκλοφορίας απομακρύνεται μετά την πάροδο 90 ημερών


Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Οι δημότες, εφόσον παρατηρήσουν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα στην περιοχή τους μπορούν να επικοινωνήσουν στην υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στη Δημοτική τους Κοινότητα ή να καλέσουν στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 ή να στείλουν αίτημα από το κινητό τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής novoville. Φροντίζουν να είναι ακριβείς στις πληροφορίες που δίνουν στις υπηρεσίες του Δήμου. Προσδιορίζουν οδό, αριθμό, μάρκα και χρώμα οχήματος και επισυνάπτουν φωτογραφία στην εφαρμογή.

cars

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν αυτοψία κι αν το όχημα πληροί μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο.

Πού παραδίδονται τα οχήματα που αποσύρονται 

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου γίνεται κατ΄ εφαρμογή του Π.Δ 116/2004 (ΦΕΚ 81/Α΄/5-3-2004). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται σε εγκεκριμένο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων και οδηγούνται στην ανακύκλωση, όπως ορίζει το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα. Το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου Απόσυρσης για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.

Για τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα, φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ. ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από την ΚΥΑ1002901/2002 (ΦΕΚ 57/Β΄/24-1-2002). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ).