Δοκιμή: Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS - Δούρειος Ίππος

Η Ford επιλέγει ένα όνομα που πρεσβεύει πολλά για τη φιλοσοφία της μάρκας για να προσδιορίσει ένα φιλόδοξο μοντέλο που βάζει τη μάρκα στην υβριδική εποχή αλλά και σε μια πολύ ανταγωνιστική κατηγορία

  • -
  • -
Ισχύς155 PS
Ροπή240 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,0 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)5,6 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)123,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

To Ford Puma εμπνέεται από την Crossover τάση και επιστρέφει 22 χρόνια μετά με ανάστημα και αυτοπεποίθηση στα Β-SUV.

Η Ford είχε ήδη ισχυρή παρουσία στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των B-SUV. Το EcoSport με την πιο κλασική προσέγγιση σχεδιαστικά ήταν στην καρδιά της κατηγορίας, ενώ το υπερυψωμένο Fiesta Active ήταν η γέφυρα με τα δημοφιλή σουπερμίνι. Οι πελάτες της κατηγορίας όμως θέλουν ένα αυτοκίνητο ευρύχωρο και πρακτικό, μοντέρνο σε ντιζάιν και ταυτόχρονα σημαντικά διαφοροποιημένο αισθητικά από ένα supermini. Το οποίο να προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης πιο... μεγαλίστικη, μια σημαντική αναβάθμιση θέσης, με λίγα λόγια. Ουσίας αλλά και εντυπώσεων. Αυτό έρχεται να προσφέρει το νέο Puma. Ένα αυτοκίνητο που στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή των B-SUV.

Η σχεδίαση του είναι μυώδης, με τις καμπύλες να δένουν αρμονικά και τις ακμές να προσδίδουν όγκο. Έχει μεγαλύτερο οπτικό εκτόπισμα από τις πραγματικές του διαστάσεις, και αυτό σίγουρα καταγράφεται στα θετικά ενός μοντέλου που θέλει να ξεχωρίζει από το... Fiesta στο οποίο βασίζεται. Μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα αλλά τίποτα δεν το θυμίζει, αν δεν έχεις διαβάσει τις τεχνικές προδιαγραφές. Η απόσταση από το έδαφος έχει οριστεί στα 16,5 cm και το συνολικό ύψος φτάνει στα 1.534 mm. Το μεταξόνιο φτάνει στα 2,59 m, αυξημένο κατά 10 cm σε σχέση με το Fiesta. Αλλά 4 cm μικρότερο από το νέο Juke και το Kamiq, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Σε αυτό το κομμάτι το Puma είναι απλώς στο μέσο όρο της κατηγορίας, υπολείπεται ελαφρώς σε σχέση με το Nissan και αρκετά συγκριτικά με το Skoda (αλλά και το ακριβότερο Peugeot 2008). Ο χώρος για το κεφάλι πάντως είναι επαρκής.

Τα βασικά μηχανικά μέρη είναι κοινά με το Fiesta. Η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, η μπροστινή ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson ενώ πίσω έχουμε ημιάκαμπτο άξονα. Ανασχεδιασμένο, ωστόσο. Πιο στιβαρό κατά 50%. Διαφορετικά (σε σχέση με το Fiesta) είναι και τα αμορτισέρ.

Οι αγοραστές της κατηγορίας θέλουν πρακτικότητα από το αυτοκίνητό τους. Και η Ford έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη και στις mild hybrid εκδόσεις, όπως αυτή που δοκιμάζουμε, όπου οι μπαταρίες περιορίζουν το διαθέσιμο ύψος και μαζί τον συνολικό όγκο στα 402 λίτρα (από 456), μιλάμε και πάλι για ένα πολύ μεγάλο με τα μέτρα της κατηγορίας πορτμπαγκάζ. Κρυφό χαρτί το MegaBox, ένας δευτερεύων χώρος 80 λίτρων στο πάτωμα που αντέχει έως 50 κιλά φορτίο και είναι ιδανικός για ψηλά ή για βρώμικα αντικείμενα, αφού έχει τρύπα αποστράγγισης και μπορεί να πλυθεί ακόμα και με λάστιχο.

Το ταμπλό δεν διαφοροποιείται σχεδιαστικά από το Fiesta. Ντυμένο με το ίδιο μαλακό πλαστικό στο βασικό τμήμα του και πιο σκληρά τμήματα στα χαμηλά, δείχνει προσεγμένο στο φινίρισμα και στην ποιότητα. Στην έκδοση ST-Line X της δοκιμής μας, τον κλασικό πίνακα οργάνων έχει αντικαταστήσει ένας πλήρως ψηφιακός, προσαρμοζόμενος (ως προς τις ενδείξεις που έχουν προτεραιότητα και τους χρωματισμούς) ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης: Normal, Eco, Sport, Slippery και Trail. Τα όμορφα γραφικά αναβαθμίζουν την αντίληψη που έχει ο οδηγός και οι επιβάτες για την τεχνολογία. Η οθόνη αφής 8" που ενσωματώνει το SYNC 3 στο ταμπλό είναι στάνταρ, όπως και ο αυτόματος κλιματισμός.

Στην ισχυρότερη εκδοχή του, με την προσθήκη ενός ήπιου υβριδικού συστήματος 48V, ο 1.0 EcoBoost αποδίδει ισχύ 155 PS. Η ροπή διατηρείται σταθερή στα 190 Nm από τις 1.900 ως τις 5.500 rpm, αγγίζει τα 220 Nm στις 3.000 rpm και κορυφώνεται στα 240 Nm όταν ο οδηγός πατήσει τέρμα το γκάζι και πάρει το μέγιστο από τον συνδυασμό θερμικού και ηλεκτρικού μοτέρ. Στην ουσία πρόκειται για μια μίζα/γεννήτρια (BISG), η οποία ανακτά ενέργεια την οποία το σύστημα αποθηκεύει σε μια μπαταρία Li-Ion 10 Ah. Όταν είναι απαραίτητο, η ενέργεια αυτή έρχεται σαν μια συμπληρωματική μορφή υπερτροφοδότησης, συνεισφέροντας ισχύ 11,5 kW και ροπή 50 Νm, με έμφαση στις χαμηλές στροφές.

Ελάχιστοι θα προσέξουν τη διαφορά. Και δεν υπάρχει και λόγος. Αρκείσαι στο γεγονός ότι έχεις έναν ελαστικό κινητήρα με πολύ ζωηρή απόκριση από χαμηλά, ο οποίος μάλιστα σβήνει αυτόματα μόλις η ταχύτητα πέσει κάτω από 15 km/h. Και θέλει να εστιάσεις την προσοχή σου (το σχετικό όργανο στον ψηφιακό πίνακα οργάνων θα βοηθήσει) για να καταλάβεις την ηλεκτρική ώθηση στο επόμενο φανάρι ή διασταύρωση. Μια ελαφριά αλλά άμεση ώθηση πριν καλά καλά ακούσεις τις στροφές του κινητήρα να γεμίζουν.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα μοιάζουν να εξελίσσονται λες και το αυτόματο κιβώτιο είναι η μόνη επιλογή. Στο Puma η πολύ προσεγμένη διαδρομή του συμπλέκτη και το σωστά ρυθμισμένο σύστημα stop/start το οποίο επανεκκινεί άμεσα τον κινητήρα (πράγμα όχι δεδομένο σε αντίστοιχα συστήματα του ανταγωνισμού) μας υπενθυμίζει τα θετικά του χειροκίνητου σασμάν. Ο ίδιος ο λεβιές είναι ακριβής, γρήγορος με σαφείς διαδρομές. Αλλά η πλούσια ροπή και η ελαστικότητα του κινητήρα δεν σε υποχρεώνουν να καταφεύγεις συχνά σε αυτόν.

Στο αστικό περιβάλλον η ανάρτηση αποδεικνύεται αρκετά σφιχτή. Το ST-Line X έχει πιο σκληρό set-up από το Titanium (χωρίς να είναι πιο χαμηλό). Έχει επαρκή διαδρομή και στρογγυλεύει τις ανωμαλίες, αλλά οι επιβάτες, ειδικά πίσω, δεν αποφεύγουν τις αναταράξεις. Είναι σαφές ότι η έμφαση σε αυτή την έκδοση έχει δοθεί στην οδική συμπεριφορά σε ζωηρό ρυθμό, με κάποιες μικρές παραχωρήσεις στην άνεση.

Ο κινητήρας είναι ψυχωμένος, όσο πέρισσότερο πατάς τόσο πιο πολλά έχει να σου δείξει. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, για την επιτάχυνση 0-100 km/h αρκούν μόλις 9 sec ενώ η τελική φτάνει τα 200 km/h. Ανεβάζει στροφές με όρεξη, αλλά και με έναν τραχύ ήχο, λίγο «τσιμπημένο» σε ένταση. Έχει όμως σοβαρά αποθέματα ισχύος ώστε όχι μόνο να αναδείξει το ωραία στημένο πλαίσιο. Αλλά και να σε παρασύρει σε έναν ρυθμό οδήγησης που αρμόζει περισσότερο σε ένα μικρό σπόρ hatchback.

Η καλή απόκριση στο γκάζι (ειδικά στο πρόγραμμα Sport), oι χορταστικές ενδιάμεσες επιταχύνσεις και η σφιχτή κλιμάκωση των σχέσεων, καθιστούν το Puma το κορυφαίο της κατηγορίας του εκεί που η κυκλοφορία αραιώνει και η χάραξη του δρόμου γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Τότε απολαμβάνεις την επιλογή του εργοστασίου να δώσει και σε αυτό το αυτοκίνητο ζωηρό χαρακτήρα και οδηγοκεντρική φιλοσοφία.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Αθλητικό στιλ
  • Απόδοση
  • Επιδόσεις
  • Οικονομία
  • Οδική συμπεριφορά
  • Προγράμματα οδήγησης
  • Εξοπλισμός άνεσης - ασφάλειας
  • Έξυπνοι χώροι
ξινά
  • Απουσία εφεδρικού τροχού

Η κλίση είναι ελάχιστη και ο έλεγχος του αμαξώματος άψογος. Είναι ευέλικτο, αλλάζει κατεύθυνση άμεσα και ακολουθεί πιστά τη γραμμή που φαντάζεται ο οδηγός κουβαλώντας πολύ φόρα μέσα στη στροφή. Το τιμόνι είναι όσο πρέπει βαρύ και η πληροφόρηση που μεταφέρει ουσιαστική. Το επίπεδο της πρόσφυσης έιναι υψηλό, πέρα από αυτό η συμπεριφορά προοδευτική ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τυπικό Ford η υπερστροφική προδιάθεση για τοποθέτηση στην είσοδο. Τα φρένα είναι δυνατά και το πεντάλ έχει πολύ... φυσιολογική αίσθηση, πράγμα που επίσης δεν είναι δεδομένο σε όλα τα συστήματα πέδησης υβριδικών αυτοκινήτων, λόγω της ανάκτησης ενέργειας.

Στην έκδοση ST-Line X με 155 ίππους το Puma ξεπερνά ελαφρώς τα €25.000. Πριν βιαστείτε να πείτε ότι είναι πολλά για ένα B-SUV, δώστε προσοχή στη λίστα του εξοπλισμού η οποία περιλαμβάνει (εκτός του ψηφιακού πίνακα οργάνων για τον οποίο μιλήσαμε), αυτόματο κλιματισμό, ηχοσύστημα B&O με 10 ηχεία, προσαρμοζόμενο cruise control, όλα τα ενεργά ηλεκτρονικά οδηγικά βοηθήματα ασφάλειας και το πλήρως αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος.

συμπέρασμα

Η Ford μπαίνει σε μια πολύ δημοφιλή αλλά και απαιτητική κατηγορία με ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπάμε στη μάρκα, με όσα ζητά ο τυπικός αγοραστής ενός B-SUV. Δηλαδή, εξηλεκτρισμένο fun to drive χαρακτήρα αλλά και πολύ καλή βαθμολογία σε τομείς όπως η πρακτικότητα, οι χώροι επιβατών και αποσκευών, η τεχνολογία ασφάλειας και συνδεσιμότητας, ο εξοπλισμός.


VIDEOS

Το νέο Ford Puma 2019

To νέο Ford Puma και ο Έλληνας σχεδιαστής του

Όσα χωράει το πορτμπαγκάζ του νέου Ford Puma

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...