Δοκιμή: Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 286 PS 4Motion

Εντυπωσιάζει με την ανυπέρβλητη άνεση, ποιότητα και πολυτέλεια που προσφέρει αλλά και το πλούσιο τεχνολογικό του υπόβαθρο

  • -
  • -
Ισχύς286 PS
Ροπή600 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h6,1 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)8,2 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)215,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η 3η γενιά του μεγάλου SUV της Volkswagen που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2002, αρχικά είναι διαθέσιμη με κινητήρα diesel 3.0 V6 TDI σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 231 και 286 ίππους. Θα ακολουθήσουν V6 βενζίνης (340 PS) και V8 Turbodiesel (421 PS), καθώς και plug-in υβριδική έκδοση (376 PS). Μέχρι σήμερα, το Touareg έχει σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας έχουν πωληθεί πάνω από 3.000.


Το Touareg, από την πρώτη του κιόλας γενιά του 2002, ενίσχυσε την αίγλη του brand Volkswagen και το έφερε δίπλα σε παραδοσιακά premium μάρκες στην απαιτητική κατηγορία των μεγάλων SUV. Είχε πάντα για σημαία του την ποιότητα, την πολυτέλεια και την τεχνολογία αιχμής, στοιχεία που χαρακτηρίζουν στον υπέρμετρο βαθμό και το ολοκαίνουριο μοντέλο.

Το νέο Touareg εντυπωσιάζει με την επιβλητική του όψη. Οι νέες αναλογίες το κάνουν να δείχνει πιο επιθετικό σε εμφάνιση, η οποία δανείζεται στοιχεία από το Arteon. Το γερμανικό SUV μάκρυνε 77 mm (μήκος: 4.878 mm), φάρδυνε 44 mm (πλάτος: 1.984 mm) και κόντυνε 7 mm (ύψος: 1.702 mm) σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, από το οποίο πάντως είναι αρκετά πιο ελαφρύ με το βάρος της βασικής έκδοσης να συγκρατείται κάτω από τους 2 τόνους (1.995 kg)!

Αντίστοιχα εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό με τις ποιοτικές δερμάτινες επενδύσεις και το Innovation Cockpit που κυριαρχεί στο ταμπλό. Πρόκειται για τις δύο μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης, μία 12’’ του Active Info Display πίσω από το τιμόνι και μία 15’’ του Discover Premium infotainment στην κονσόλα, από όπου ελέγχονται με αφή, φωνητικά ή διαισθητικά (gesture control) η πλοήγηση, η ψυχαγωγία και η συνδεσιμότητα (μέσω Apple CarPlay και Android Auto).

 


Τόσο το δερμάτινο σαλόνι όσο και το Innovation Cockpit είναι στάνταρ, όπως άλλωστε τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα καθίσματα Ergo Comfort με 18 ρυθμίσεις, τα συρόμενα πίσω καθίσματα, η αυτόματη λειτουργία Easy Open / Close του πορτμπαγκάζ (με την κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα), και το μπουκέτο υπηρεσιών car-net (δωρεάν για 5 χρόνια). Τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό εμπλουτίζουν προαιρετικά στοιχεία όπως το Head-up Display που προβάλλει ενδείξεις στο παρμπρίζ, το σύστημα νυχτερινής όρασης Night Vision και τα κλιματιζόμενα καθίσματα με 8 προγράμματα μασάζ! Εξάλλου, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προσαρμόσει το εσωτερικό του Touareg στο γούστο του, επιλέγοντας ένα από τα τρία πακέτα διακόσμου: Atmosphere με έμφαση στα φυσικά χρώματα και το γνήσιο ξύλο, Elegance για πιο hi-tech εικόνα και κυρίαρχο υλικό διακόσμησης το αλουμίνιο και R-Line για πιο σπορ αισθητική. Φυσικά, οι χώροι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, με τους επιβάτες πίσω να έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την κλίση της πλάτης σε 3 θέσεις (21 μοίρες). Και το πορτμπαγκάζ όμως είναι πραγματικά τεράστιο με χωρητικότητα 810 λίτρων, ενώ άξια αναφοράς είναι και η πανεύκολη αναδίπλωση της διαιρούμενης πίσω πλάτης με μοχλούς από το χώρο αποσκευών.

 


Κάτω από το καπό του «δικού μας» Touareg συναντάμε τον 3λιτρο V6 turbodiesel, την πιο ενδιαφέρουσα επιλογή από τη γκάμα. Αποδίδει 286 ίππους (διατίθεται και με 231) και 600 Nm ροπής και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και τετρακίνηση 4Motion. Οι επιδόσεις που δίνει στο μεγάλο SUV είναι εκπληκτικές: 0-100 km/h σε 6,1 sec και τελική ταχύτητα 235 km/h. Διακρίνεται όμως και σε χαρακτηριστικά λειτουργίας, όντας ήσυχος στο ταξίδι και αντιδρώντας άμεσα στο πάτημα του γκαζιού. Η καλή απόδοση συνοδεύονται από λογική μέση κατανάλωση: 9,9 lt/100 km κατέγραψε το trip computer κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας (6,6 ανακοινώνει ο κατασκευαστής). Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως το Touareg 3.0 V6 TDI έχει δυνατότητα έλξης που φτάνει τους 3,5 τόνους!

 


Οδηγικά, το Touareg θυμίζει υπερυψωμένη λιμουζίνα. Απλώς επιλέγεις το ιδανικό για την περίσταση πρόγραμμα οδήγησης μέσω του (στάνταρ) Active Control και απολαμβάνεις ηρεμία, ποιότητα κύλισης και αποτελεσματικότητα. Το γερμανικό SUV διαθέτει 10 προγράμματα οδήγησης, 5 εντός και 5 εκτός δρόμου: Eco που δίνει έμφαση στην οικονομία, Comfort στην άνεση για μεγάλα ταξίδια, Normal για καθημερινή χρήση, Sport για δυναμική οδήγηση και Individual όπου ορίζεις τις παραμέτρους σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, Snow για ολισθηρό οδόστρωμα, Off-road Auto για γενική χρήση, Sand για άμμο, Gravel για χώμα και Off-road expert, στο οποίο επίσης ρυθμίζεις τις παραμέτρους. Το Touareg είναι ιδανικό για ταξίδι, χωρίς να νιώθει έξω από τα νερά του στον επαρχιακό δρόμο. Κρύβει τον όγκο του στις στροφές, προσφέρει υψηλό επίπεδο πρόσφυσης και καταπίνει τις αποστάσεις με απίστευτη ταχύτητα και άνεση. Και αν αποφασίσεις να εξερευνήσεις off road διαδρομές, έχεις συμμάχους σου το (στάνταρ) πακέτο off-road, την αποτελεσματική τετρακίνηση που στέλνει έως και το 70% στον εμπρός ή το 80% της ροπής στον πίσω άξονα, καθώς και το πίσω διαφορικό με αυτόματο κλείδωμα. Επίσης σημαντική είναι η ύπαρξη ρεζέρβας ανάγκης αντί για το σύνηθες κιτ επισκευής που ελάχιστα χρήσιμο είναι αν για παράδειγμα σκιστεί κάποιο ελαστικό από κοφτερή πέτρα.

 

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Πολυτέλεια
  • Τεχνολογία
  • Απόδοση
  • Εξοπλισμός
  • Ποιότητα κύλισης
ξινά
  • Τιμή που το φέρνει απέναντι σε SUV με υψηλότερο γόητρο

Στο κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας συμβάλλουν τα πολύ δυνατά και ανθεκτικά φρένα, καθώς και το πλούσιο πακέτο τεχνολογιών υποβοήθησης του οδηγού. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στάνταρ ενεργό σύστημα ελέγχου ταχύτητας και απόστασης από προπορευόμενα οχήματα με λειτουργία προνοητικής ρύθμισης ταχύτητας, σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου με λειτουργία αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, συστήματα επιτήρησης εμπρόσθιου και οπίσθιου χώρου με προειδοποίηση οδηγού για ύπαρξη οχήματος στο «νεκρό» σημείο και στις διασταυρώσεις με λειτουργία αυτόματης πέδησης και αυτόνομο σύστημα υποβοήθησης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού είναι αντίστοιχα μακροσκελής με πολλά τεχνολογικά καλούδια, όπως το σύστημα τετραδιεύθυνσης που χαρίζει ευελιξία Golf στην πόλη (κύκλος στροφής 11,2 m) και ακόμη καλύτερο κράτημα στις υψηλές ταχύτητες, τις ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς για καλύτερο έλεγχο των κλίσεων του αμαξώματος και την αερανάρτηση που ανυψώνει το αμάξωμα μέχρι 70 mm (στα 300 mm το έδαφος), ή το χαμηλώνει κατά 40 mm για πιο εύκολη φόρτωση αντικειμένων στο χώρο αποσκευών.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ SUV

συμπέρασμα

Με επιβλητική σχεδίαση, πολυτελές και πρακτικό εσωτερικό, άριστα οδηγικά χαρακτηριστικά, αποδοτικό κινητήρα diesel και πλήρες πακέτο με τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας, το νέο Touareg είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις από ένα κορυφαίο Volkswagen, ή ένα κορυφαίο SUV - στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το ίδιο.

VIDEOS

Νέο Volkswagen Touareg 2018

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - Adaptive Chassis Control with Active Roll Stabilisation

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - Air Suspension

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - TRAILER ASSIST

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - INFOTAINMENT DISCOVER PREMIUM

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - HEAD UP DISPLAY

VOLKSWAGEN TOUAREG 2018 - DIGITAL COCKPIT

Volkswagen Touareg 2018 - NIGHT VISION

Volkswagen Touareg 2018 - Four-Wheel-Steering

Volkswagen Touareg 2018

Euro NCAP Crash Test VW Touareg 2018

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...