Έρχονται ταξίδια με 1.000 km/h; Ο Elon Musk δοκιμάζει το Hyperloop

Η «βαρετή» εταιρεία του Elon Musk ετοιμάζει υπόγειες λύσεις μετακίνησης που θα είναι πιο κοντά στην ταχύτητα του ήχου παρά στις ταχύτητες που έχουμε συνηθίσει σήμερα.

  • -
  • -

Μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έκανε η The Boring Company του Elon Musk, καθώς ξεκινά τις δοκιμές για το πρώτο σύστημα μετακίνησης υψηλών ταχυτήτων Hyperloop. Πρόκειται για ένα όραμα του γνωστού CEO της Tesla το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Το 2013, ο Elon παρουσίασε το Hyperloop, μία ιδέα που είχε για έναν νέο τρόπο μετακίνησης.

Hyperloop-tbc

Τι είναι το Hyperloop;

Επρόκειτο για ένα σύστημα από υπόγεια τούνελ τα οποία θα χρησιμοποιούσαν μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση για να μετακινήσουν ηλεκτρικά οχήματα με υψηλές ταχύτητες πιο οικονομικά και αποτελεσματικά. Όταν δημοσίευσε στο κοινό την ιδέα του, ο Elon Musk παρότρυνε άλλες εταιρίες να πειραματιστούν με την ιδέα, με πολλές εξ αυτών να λαμβάνουν χρηματοδότηση ώστε να το προχωρήσουν. Ερχόμενοι στο σήμερα όμως, 9 χρόνια μετά, ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα υλοποίησης, με μοναδική εξαίρεση μερικά πρωτότυπα.

Δείτε ακόμη: Ποια άλλη εταιρία έχει πραγματοποιήσει δοκιμές Hyperloop;

Αργότερα ο Musk δημιούργησε την The Boring Company (TBC) με στόχο την βελτίωση της διαθέσιμης τεχνολογίας τούνελ. Τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η μείωση της κίνησης που υπάρχει σήμερα στους δρόμους. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες υλοποιήσεις που έχουμε δει είναι τύπου «Loops», οι οποίες βασίζονται πάνω στην ίδια ιδέα απλά χωρίς την δημιουργία του περιβάλλοντος χαμηλής πίεσης.

Η εταιρία έχει εστιάσει στην δημιουργία τούνελ κάτω από τις πόλεις, όπως έγινε και στο Λας Βέγκας, αλλά θέλει να υλοποιήσει και την ιδέα του Hyperloop ώστε να μειώσει τον χρόνο μετακίνησης ανάμεσα σε διαφορετικές πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η TBC ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως θα ξεκινήσει δοκιμές στο δικό της σύστημα Hyperloop μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά αφού κατάφερε να κλείσει χορηγία ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων. Ερχόμενοι στο σήμερα, πριν από μερικές ημέρες, στις 5 Νοεμβρίου, η εταιρία δημοσίευσε μέσω Twitter πως έχει ξεκινήσει τις δοκιμές για το Hyperloop σε πραγματική κλίμακα, αν και οι φωτογραφίες δημιουργούν μερικά ερωτηματικά.

 

Στις φωτογραφίες φαίνεται όντως ένα τούνελ, μέσα σε αυτό όμως βλέπουμε ένα Tesla. Σίγουρα πρόκειται για σύστημα loop, αλλά το “hyper” κομμάτι μάλλον λείπει. Κι αυτό γιατί για να επιτευχθούν συνθήκες χαμηλής πίεσης πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο μεταφορικό μέσο για να τις υποστηρίξει. Και το συμβατικό Tesla δυστυχώς δεν είναι αυτό. Για να επιτευχθούν οι ταχύτητες των 600+ μιλίων ανά ώρα που υπόσχονται, σίγουρα θα χρειαστούν ειδικές κάψουλες, αλλιώς πρόκειται απλά για έναν υπόγειο αυτοκινητόδρομο. Το πως θα εξελιχθεί το εν λόγω εγχείρημα και το αν είναι τελικά εφικτό, μάλλον θα το μάθουμε στην πορεία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...