Τα ασθενοφόρα θα παρεμβαίνουν στο… ηχοσύστημά σου

Φοιτητές στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα

  • -
  • -

 

Σας έχει τύχει να οδηγείται το αυτοκίνητό σας και να έχετε ανεβάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο την ένταση του ηχοσυστήματος με αποτέλεσμα να μην ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας; Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά όταν ένα ασθενοφόρο «παλεύει» να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του.

Γι’ αυτό, μια ομάδα φοιτητών από τη Στοκχόλμη ανέπτυξαν ένα σύστημα, το οποίο μπορεί να παρεμβάλλεται στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου και να ειδοποιεί τον οδηγό για μια επικείμενη προσέγγιση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης. Το EVAM, όπως το έχουν ονομάσει, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, ωστόσο αναμένεται να δοκιμαστεί και αν σημειώσει επιτυχία τότε θα προσφέρεται για αγορά.

Το EVAM μεταδίδει ραδιοκύματα από το ασθενοφόρο σε κοντινούς δέκτες FM που διαθέτουν RDS (Radio Data System). Έτσι, το σήμα μέσω των FM περνάει στο ραδιόφωνο σε συνδυασμό με ένα μήνυμα στην οθόνη, ενώ θα μειώνει την ένταση του ηχοσυστήματος για να αναπαραχθεί ένα ηχητικό μήνυμα. Επίσης, το σύστημα προειδοποίησης ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος και το αναπαραγόμενο ηχητικό μήνυμα πραγματοποιείται νωρίτερα για να μπορεί να αντιδράσει ο οδηγός. Σε περίπτωση που ένα ηχοσύστημα δεν διαθέτει RDS, τότε οι οδηγοί των οχημάτων δεν μπορούν να ενημερωθούν, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου τα 2/3 της Σουηδίας. Τέλος, πρόβλημα δημιουργείται και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν ακούει ραδιόφωνο, αλλά κάποια άλλη υπηρεσία (CD, MP3 κλπ.).
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...